30 800 XI
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (XI) voor het jaar 2007

nr. 35
LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 12 december 2006

De commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer1 heeft een aantal vragen voorgelegd aan de staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer over de brief van de staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer d.d. 12 oktober 2006 ter aanbieding van het rapport «Kleinere veiligheidsafstanden bij vuurwerkopslagbedrijven» (Kamerstuk 30 800 XI, nr. 7).

De staatssecretaris heeft deze vragen beantwoord bij brief van 12 december 2006. Vragen en antwoorden zijn hierna afgedrukt.

De fungerend voorzitter van de commissie,

Van Beek

De griffier van de commissie,

Van der Leeden

1

Bent u op de hoogte van het feit dat gemeenten aanvullende eisen stellen aan ondernemers bovenop de geldende landelijke regelgeving, waardoor er veel onduidelijkheid en onzekerheid is bij ondernemers?

Zoals in mijn brief van 12 oktober 2006 aangegeven, is gebleken dat de beoordelingsystematiek voor het verkleinen van veiligheidsafstanden bij vergunningverlening door provincies, niet eenduidig is. In samenwerking met het IPO wordt daarom gewerkt aan een oplossing.

Van aanvullende eisen door gemeenten kan naar mijn oordeel geen sprake zijn daar het Vuurwerkbesluit een algemene maatregel van bestuur is waarbij de gemeenten geen individuele beoordelingsruimte hebben. Slechts voor enkele specifieke onderwerpen hebben gemeenten de mogelijkheid om, wat het uitwerken van een regel betreft, nadere eisen te stellen. Dit betreft in tegenstelling tot de genoemde bevoegdheid van provincies bij vergunningverlening zeker niet de veiligheidsafstanden voor situaties waarbij gemeenten het bevoegd gezag zijn.

2

Bent u bereid om in de evaluatie van het Vuurwerkbesluit te onderzoeken welke extra regels door gemeenten zijn opgelegd?

In zijn algemeenheid zie ik hiertoe geen aanleiding daar het Vuurwerkbesluit deze ruimte niet kent. Wel zullen specifieke aandachtpunten, zoals het vaststellen van kleinere afstanden, vraagpunten m.b.t. de uitvoering of handhaving en lokale beoordeling van veiligheidseisen, onderdeel van de evaluatie uitmaken. Zie ook het antwoord op vraag 3.

3

Kunt u toezeggen dat de brancheorganisatie bij deze evaluatie zal worden betrokken?

Vertegenwoordigers vanuit het consumentenvuurwerk, het professioneel vuurwerk en de Raad Nederlandse Detailhandel zijn benaderd om aan de begeleidingscommissie van de evaluatie deel te nemen. Binnen de sector is er geen overkoepelende brancheorganisatie.

De leden van de begeleidingscommissie zijn gevraagd zonodig nadere punten van evaluatie aan te reiken. Mocht daaruit blijken dat gemeenten op specifieke punten vanuit het Vuurwerkbesluit aanvullende regels stellen, dan kan dat in de evaluatie worden meegenomen.

4

Bent u bereid om op basis van de evaluatie het Vuurwerkbesluit aan te vullen met een richtlijn en handboek voor gemeenten en ondernemers die voor alle partijen duidelijkheid geven?

In aanvulling op het antwoord op vraag 1 kan ik u melden dat op dit moment onder regie van het IPO een handreiking wordt opgesteld voor het omgaan met de mogelijkheden om bij vergunningverlening, kleinere afstanden tot kwetsbare objecten in de omgeving vast te stellen. Waar nodig wordt aan de vraag tegemoet gekomen.


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Van Beek (VVD), fng. voorzitter, Schreijer-Pierik (CDA), Van Gent (GL), Van der Staaij (SGP), Snijder-Hazelhoff (VVD), Depla (PvdA), Van Bochove (CDA), Huizinga-Heringa (CU), Koopmans (CDA), Gerkens (SP), Spies (CDA), Van der Ham (D66), Van Velzen (SP), De Krom (VVD), Samsom (PvdA), Dezentjé Hamming (VVD), Roefs (PvdA), Jacobi (PvdA), Kortenhorst (CDA), Van Heugten (CDA), Vermeij (PvdA), Madlener (PVV), Ouwehand (PvdD), Vacature (SP) en Vacature (SP).

Plv. leden: Neppérus (VVD), Sterk (CDA), Duyvendak (GL), Van der Vlies (SGP), Teeven (VVD), Crone (PvdA), Hessels (CDA), Ortega-Martijn (CU), Koppejan (CDA), Vacature (algemeen), Ormel (CDA), Koşer Kaya (D66), Vacature (SP), Van der Burg (VVD), Smeets (PvdA), Boekestijn (VVD), Dijsselbloem (PvdA), Waalkens (PvdA), Haverkamp (CDA), Mastwijk (CDA), Dijksma (PvdA), Agema (PVV) en Thieme (PvdD).

Naar boven