30 501 Regels voor het gunnen van overheidsopdrachten door aanbestedende diensten en opdrachten door speciale-sectorbedrijven (Aanbestedingswet)

Nr. 35 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 december 2014

PIANOo, het Expertisecentrum Aanbesteden van het Ministerie van Economische Zaken, is in 2005 ingesteld om de professionaliteit van het aanbesteden en de naleving van de aanbestedingsregels in Nederland te verbeteren. PIANOo is telkens voor een periode van drie jaar ingesteld. Eind 2014 eindigt de huidige instellingsperiode van PIANOo. In het Instellingsbesluit PIANOo is opgenomen dat PIANOo uiterlijk 1 mei 2014 op doelmatigheid en doeltreffendheid van de taakvervulling wordt geëvalueerd1. Het evaluatieonderzoek is uitgevoerd door KWINK groep. Het evaluatierapport is bij deze brief gevoegd2.

Evaluatie

Uit de evaluatie komt naar voren dat PIANOo voor een groot deel van de aanbestedende diensten een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het verbeteren van de professionaliteit van het aanbesteden en de naleving van de aanbestedingsregels in Nederland. De dienstverlening van PIANOo wordt overwegend als positief beoordeeld, gemiddeld krijgt de dienstverlening van PIANOo een 7,7 als rapportcijfer.

PIANOo heeft haar taken binnen de kenniscentrumfunctie en netwerkfunctie op een doeltreffende wijze vervuld. De bekendheid en de waardering voor de producten en diensten van PIANOo onder gebruikers is groot en de meeste producten worden goed gebruikt.

Bij het onderzoek naar de doelmatigheid is gebleken dat PIANOo meer focus heeft aangebracht in haar werkzaamheden. PIANOo heeft zich met een beperkter door het Ministerie van Economische Zaken ter beschikking gesteld budget, conform het Instellingsbesluit PIANOo primair gericht op het verstevigen van de kennisfunctie. Bijdragen van partijen als Rijkswaterstaat, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en provincies hebben PIANOo in staat gesteld invulling te geven aan de netwerkfunctie. PIANOo heeft verschillende voorzieningen getroffen voor een doelmatige taakuitvoering. Tegelijkertijd

constateert KWINK groep dat het totale aanbod van producten en diensten nog steeds groot is. KWINK groep doet de aanbeveling om, met de beperkte middelen, prioriteit te geven aan rechtmatigheid omdat PIANOo daar een unieke meerwaarde kan bieden. Ook wordt ter overweging meegegeven om een aantal producten en diensten te beëindigen dan wel anders in te richten.

Toekomst

In het onderzoeksrapport wordt geconstateerd dat de tijdelijkheid van de instelling van PIANOo een complicerende factor is, omdat hierdoor een deel van de organisatiekracht van PIANOo weglekt en het niet mogelijk is op een efficiënte manier projecten kwalitatief goed te bemensen. Deze constatering in het rapport is aanleiding om in overleg met de Stuurgroep PIANOo, bestaande uit vertegenwoordigers van de rijksoverheid, gemeentes, provincies en waterschappen, te bezien of er inhoudelijk en (structureel) financieel draagvlak is voor een toekomstbestendige inrichting van PIANOo.

De Stuurgroep PIANOo heeft aangegeven dat naast de bovengenoemde meerwaarde op het terrein van rechtmatigheid mogelijk draagvlak bestaat voor een breder ingericht expertisecentrum inkoop. Momenteel wordt door PIANOo in samenwerking met Berenschot onderzocht of er inderdaad een haalbare business case is voor het instellen van een dergelijk expertisecentrum.

Om ruimte te geven aan het onderzoek en het overleg daarover met verschillende belanghebbenden heb ik besloten tot een overgangsjaar voor PIANOo tot 1 januari 2016. Ik zal de Kamer voor de zomer van 2015 informeren over de uitkomst van de business case en de beslissing over de toekomst van PIANOo na 2015.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp


X Noot
1

TenderNed en De Commissie van Aanbestedingsexperts zijn geen onderdeel geweest van de evaluatie. De evaluatie van de Commissie van Aanbestedingsexperts vindt separaat plaats.

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven