30 356
Samenvoeging van de gemeenten Liemeer, Nieuwkoop en Ter Aar

nr. 5
NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET VERSLAG

Ontvangen 28 maart 2006

1. Inleiding

Ik dank de leden van de verschillende fracties voor hun inbreng voor het verslag naar aanleiding van het wetsvoorstel tot samenvoeging van de gemeenten Liemeer, Nieuwkoop en Ter Aar. Op basis van de inbreng bied ik u hierbij de nota naar aanleiding van het verslag aan. De leden van de CDA-fractie, de PvdA-fractie en de SGP-fractie hadden met belangstelling kennis genomen van het voorliggende voorstel. De leden van de VVD-fractie hadden met belangstelling en instemming kennis genomen van het voorstel.

2. Het herindelingsproces; draagvlak, vrijwilligheid en perspectief

De leden van de CDA-fractie beseften dat onderhavig voorstel onderdeel uitmaakt van een grotere heroriëntatie op de werkwijze en functioneren van de gemeenten in de regio Rijnstreek. Sinds 1999/ 2000 wordt in de regio «Rijnstreek» gesproken over de bestuurskracht en schaal van de betrokken gemeenten. Het initiatief van deze fusiegemeenten past binnen deze discussie. Deze opvatting wordt eveneens gedeeld door de gemeenten in de regio. Zoals de leden van de CDA-fractie opmerkten, staan de buurgemeenten positief tegenover het voorstel. Het kabinet is met de leden van de CDA-fractie en de PvdA-fractie van mening dat het initiatief van deze drie fusiegemeenten zal bijdragen aan de versterking van de bestuurskracht in de regio. Dit is, in antwoord op de vraag van de leden van de SGP-fractie, geen op zichzelf staande ontwikkeling. Recent zijn de gemeenten Alkemade en Jacobswoude met een herindelingsprocedure gestart om samen een bestuurskrachtiger gemeente te vormen.

De leden van de VVD-fractie, van de CDA-fractie en de PvdA-fractie constateerden dat de betrokken gemeenteraden het voorstel steunen en dat daardoor draagvlak voor onderhavig voorstel bestaat. De betrokken gemeenten hebben om de burger te betrekken bij de samenvoegingsplannen vanaf 2001 verschillende bijeenkomsten belegd. Tijdens deze bijeenkomsten zijn de burgers geïnformeerd over de voorgenomen samenvoeging. Als sluitstuk is in december 2004 een schriftelijke enquête, waarnaar ook de leden van de SGP-fractie vroegen, onder de stemgerechtigde burgers in de betrokken gemeenten verspreid. De uitkomsten van deze raadpleging gaven de gemeenteraden geen aanleiding voor aanpassing van de samenvoegingsplannen. Het kabinet heeft met onderhavig voorstel de definitieve besluitvorming van de drie gemeenten willen honoreren.

De leden van de CDA-fractie vroegen zich af op welke wijze de schone oplevering van Nieuwkoop zal leiden tot extra lastenverzwaring voor de burgers van de nieuwe gemeente. Hiernaast wilden de leden van de CDA-fractie en de leden van de SGP-fractie weten in hoeverre de slappe-bodemproblematiek hier nog een rol in speelt.

De Inspectie Financiën Lokale en provinciale Overheden van mijn ministerie heeft voorgesteld Nieuwkoop een aanvullende uitkering voor de jaren 2005 en 2006 te geven, waarmee bereikt wordt dat de gemeente schoon zal worden opgeleverd. Na ontvangst van het advies van de Raad voor de Financiële Verhoudingen (Rfv) terzake, zal ik binnenkort daarover samen met de mede-fondsbeheerder (staatssecretaris van Financiën) een besluit nemen. De aanvullende uitkering uit het gemeentefonds maakt het mogelijk dat de financiële positie weer gezond genoemd kan worden, zónder dat de lasten van de burgers extra verzwaard hoeven te worden. Dit geldt ook voor het taakgebied «wegen en water» waar de slappe-bodemproblematiek een rol speelt.

Per brief heb ik uw kamer op 16 februari 2006 (Kamerstuk 30 300 B, nr. 16) geïnformeerd over de aanpak van de problematiek van gemeenten met een slappe bodem in relatie tot de verdeelsystematiek van het gemeentefonds. In het rapport «Meerkosten gemeenten met een slechte bodemgesteldheid» dat ik 28 november 2005 naar de kamer heb gezonden, worden aanpassingen in de verdeelsystematiek van het gemeentefonds genoemd. De in dit rapport genoemde aanpassingen leiden tot een hogere uitkering uit het gemeentefonds voor de drie bij deze herindeling betrokken gemeenten. De genoemde aanpassingen hebben met name gevolgen voor de uitkering van de huidige gemeente Nieuwkoop. De gevolgen voor de overige twee betrokken gemeenten zijn beperkt. Inmiddels is een Rfv-advies verschenen over dit rapport en ben ik mij aan het beraden op de verdere aanpak van de slappe bodem problematiek. De vast kamercommissie BZK heeft op 9 maart 2006 besloten een algemeen overleg te willen voeren over mijn komende voorstel voor de aanpassing van de verdeling van het gemeentefonds. Dit algemeen overleg zal plaatsvinden voor de totstandkoming van de meicirculiare 2006.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

J. W. Remkes

Naar boven