30 180 Conferentie van Voorzitters van de parlementen van de Europese Unie

Nr. 18 VERSLAG VAN EEN WERKBEZOEK

Vastgesteld 12 maart 2013

Van 9–11 januari 2013 heeft de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, mevrouw Van Miltenburg, een bilateraal werkbezoek gebracht aan België en Luxemburg Het werkbezoek vond plaats voorafgaand aan een informele conferentie van Voorzitters van nationale parlementen in Luxemburg op 11 januari 2013 over de mogelijke oprichting van een «artikel 13-conferentie» inzake het Begrotingsverdrag1. Het bilaterale werkbezoek stond in het teken van de onderlinge samenwerking tussen parlementen van de Europese lidstaten en de verhouding tussen de nationale parlementen en de Europese Unie.

België

Op 9 januari sprak de Voorzitter in Brussel met mevrouw Kroes, Europees Commissaris voor de Digitale Markt; de heer Flahaut, Voorzitter van de Belgische Federale Kamer van Volksvertegenwoordigers; en de heer Schulz, Voorzitter van het Europees Parlement. Na afloop hiervan vond een informele bijeenkomst plaats met Nederlandse Europarlementariërs. Ook heeft de Nederlandse ambassade in België een briefing verzorgd.

Tijdens het gesprek met mevrouw Kroes is van gedachten gewisseld over actuele Europese dossiers, waaronder de Europese digitale agenda en het recente EU-voorstel over vrouwenquota, waarover de Tweede Kamer recent een subsidiariteitsbezwaar naar de Europese Commissie stuurde.

Het gesprek met de heer Flahaut ging onder andere over de samenwerking, zowel bilateraal als in Benelux-verband, tussen België en Nederland. Daarnaast is gesproken over de in beide parlementen verschillende werkwijze van het parlementaire Europa-werk. In dit kader heeft de Voorzitter aandacht gevraagd voor de jaarlijkse selectie van prioritaire EU-dossiers door de Tweede Kamer, mede ten behoeve van de coalitievorming in het kader van de subsidiariteitstoetsing. Ook zijn standpunten uitgewisseld inzake de informele Voorzittersconferentie in Luxemburg, waar beide Voorzitters aanwezig zouden zijn. De heer Flahaut benadrukte dat in de discussie over economische en begrotingscontrole tevens sociale kant en duurzaamheid belicht zouden moeten worden.

In het gesprek met EP-Voorzitter Schulz is het belang van samenwerking tussen nationale parlementen en Europees Parlement aan de orde gekomen. Ook is gesproken over de veranderingen in de Nederlandse houding ten aanzien van Europa in het afgelopen decennium zoals deze door de gastheer werden ervaren. Daarnaast gaf de heer Schulz aan dat de controlerende rol van de parlementen ten aanzien van Europese dossiers verbeterd moet worden. In zijn optiek zijn nationale ministers verantwoording verschuldigd aan nationale parlementen, maar zodra deze nationale ministers plaatsnemen in een Europese Raad, zijn zij verantwoording verschuldigd aan het Europees Parlement. Ook kwam het gepercipieerde gebrek aan controle op de Europese Raad aan de orde.

Tijdens het samenzijn met de Nederlandse Europarlementariërs is onder andere gesproken over hoe beter samengewerkt kan worden tussen het nationale parlement en het Europees Parlement en wat de mogelijkheden zijn qua voorzieningen voor Europees Parlementariërs in het Nederlandse parlement. Het voornemen is uitgesproken om de samenwerking aan beide kanten te verbeteren.

Luxemburg

De Voorzitter van de Tweede Kamer heeft op 10 januari 2013 in Luxemburg een lunchbijeenkomst bijgewoond met een ruime selectie van Nederlanders werkzaam in Luxemburg, georganiseerd door de Nederlandse ambassade in Luxemburg. Een aantal van de aanwezigen die werkzaam zijn bij EU-instellingen – met name uit de EU-Rekenkamer en EU-Hof – sprak hun hoop uit binnenkort een delegatie uit de Kamer te mogen ontvangen. Deze ambassade verzorgde ook een briefing over de politieke situatie in en bilaterale betrekkingen met Luxemburg. Daarnaast heeft zij gesproken met de heer Mosar, Voorzitter van het Luxemburgse parlement; met de heer Bettel, burgemeester van Luxemburg; met Groothertog Henri van Luxemburg en met leden van de commissie Buitenlandse Zaken, Europese Zaken, Defensie, Samenwerking en Immigratie en leden van het presidium. Op 11 januari heeft zij gesproken met de heer Juncker, Minister President van Luxemburg en voorzitter van de Eurogroep en met de heer Asselborn, minister van Buitenlandse Zaken van Luxemburg.

Tijdens de lunchbijeenkomst met Nederlanders uit Luxemburg heeft de Voorzitter het belang aangegeven van de frisse blik die Nederlanders in het buitenland op de Nederlandse politiek en samenleving hebben. In een geanimeerde setting werd vervolgens van gedachten gewisseld over de Europese en nationale politiek.

Met de heer Mosar, Voorzitter van het Luxemburgs en van het Benelux parlement, heeft de Voorzitter gesproken over onder andere de mogelijke intensivering van de samenwerking in Beneluxverband en de treinverbindingen van en naar Luxemburg. Ook is gesproken over de volgens de heer Mosar sterk veranderde Nederlandse samenleving in de afgelopen 15 jaar. De Voorzitter heeft de Nederlandse verhoudingen in de Tweede Kamer toegelicht, met een in Europees verband relatief hoog aantal van elf politieke partijen in de Kamer, waarvan er negen in de oppositie zitten. Men was ook geïnteresseerd in de ontwikkelingen rondom de positie van de koningin bij de regeringsformatie.

Tijdens het gesprek met de heer Bettel, burgemeester van Luxemburg, is een aantal innovatieve ontwikkelingen in de stad Luxemburg aan de orde gekomen. Zo heeft de stad een systeem ontwikkeld waarbij burgers hun post kunnen volgen die aan de gemeente is gestuurd, een soort tracking-systeem in navolging van de DHL. Dit maakt het openbaar bestuur toegankelijker. Daarnaast heeft de burgemeester het project «Fixmystreet.lu» gestart, waarbij burgers via een website foto’s kunnen insturen aan de gemeente van misstanden op straatniveau, zoals een kapot wegdek en dergelijke. Hierdoor is een merkbare verbetering in de oplossingsgerichtheid van de stad ontwikkeld. Ten slotte heeft de burgemeester toegelicht dat er een website opgericht is waarop een kalender van alle evenementen in de stad wordt weergegeven, hetgeen ten goede komt aan het sociale leven van de Luxemburgers.

In het gesprek met de leden van de commissie Buitenlandse Zaken, Europese Zaken, Defensie, Samenwerking en Immigratie en leden van het presidium is ingegaan op het betrekken van burgers bij de politiek. De Voorzitter heeft hierbij het voorbeeld van de stakeholdersconferentie voor Europese Zaken in de Tweede Kamer genoemd, waarbij belangenorganisaties jaarlijks worden uitgenodigd om Kamerleden te spreken over de belangrijkste dossiers uit het nieuwe werkprogramma van de Europese Commissie. De leden van het Luxemburgse parlement waren hierin erg geïnteresseerd. Ook heeft de Voorzitter aangegeven wat haar Europese agenda is gedurende haar zittingstermijn. Zij wil zich inzetten voor het verbeteren van de interparlementaire samenwerking mede ten behoeve van het beter betrekken van de burgers bij de (Europese) politiek. Parlementen kunnen hierin een cruciale schakel vormen. Over de interparlementaire samenwerking zei de Voorzitter dat alle nationale parlementen bij elkaar een schat aan informatie hebben over het Europese krachtenveld en hoe bepaalde onderwerpen op nationaal niveau behandeld worden. Het is volgens de Voorzitter belangrijk om deze informatie beter te ontsluiten en vaker ervaringen uit te wisselen en good practices te delen om zo de EU-besluitvorming beter te controleren.

Tijdens de gesprekken met de heer Juncker en de heer Asselborn is met name gesproken over de kritischer houding ten aanzien van de Europese Unie in de afgelopen jaren, zoals deze door de gastheren werd gepercipieerd. De Voorzitter heeft hierop aangegeven dat haar indruk is dat deze tendens zich niet alleen in Nederland voordoet maar in de hele Europese Unie. Met de heer Juncker is daarnaast gesproken over zijn ervaringen als Voorzitter van de Eurogroep.

De voorzitter van de Tweede Kamer, A. van Miltenburg

De griffier van de delegatie, Van Keulen


X Noot
1

Zie het verslag van deze bijeenkomst, Kamerstuk 30 180 nr. 17

Naar boven