30 175 Luchtkwaliteit

Nr. 311 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 september 2018

Hierbij ontvangt u het kabinetsbesluit Aanpassing Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) 20181. Ik ben verheugd dat het is gelukt om samen met alle betrokken gemeenten te komen tot een pakket van maatregelen om de resterende luchtkwaliteitsknelpunten versneld op te lossen en zodoende de termijn van overschrijding van de grenswaarden voor luchtkwaliteit zo kort mogelijk te houden. Op 27 september zijn hierover bestuurlijke afspraken gemaakt met de betrokken gemeenten.

Per brief van 25 juni (Kamerstuk 301 75, nr. 299 en Kamerstuk 30 175, L) heb ik u het concept kabinetsbesluit toegezonden, ten behoeve van het horen van het parlement. Nadien is het concept besluit met de Tweede Kamer besproken tijdens het Algemeen Overleg Luchtkwaliteit op 5 juli jongstleden (Kamerstuk 30 175, nr. 310). Vervolgens is het concept besluit nader uitgewerkt in lijn met het Addendum, dat als bijlage bij de eerdergenoemde brief van 25 juni was gevoegd. Dit heeft geresulteerd in de vaststelling van de Aanpassing NSL 2018.

Om de resterende binnenstedelijke knelpunten op te lossen, heb ik een budget van € 10.35 miljoen beschikbaar gesteld voor aanvullende maatregelen. Voor de aanpak van veehouderijgerelateerde fijnstofknelpunten stel ik een budget van maximaal € 5,8 miljoen beschikbaar. Voor maatregelen die thans of op korte termijn juridisch afdwingbaar zijn of worden, stel ik enkel financiële middelen beschikbaar indien er een juridische verplichting tot compensatie bestaat. Over de invulling en omvang van deze middelen neem ik een besluit nadat de betrokken bevoegde gezagen in overleg met de betrokken veehouders per knelpunt een uitgewerkt plan hebben opgesteld.

De luchtkwaliteit in Nederland is van vele factoren afhankelijk. Met de monitoring van het NSL blijf ik de ontwikkeling van de luchtkwaliteit volgen. Mocht hieruit blijken dat aanpassing van het maatregelenpakket nodig is, dan zal ik hierover in overleg treden met de betrokken overheden.

Ook wanneer de grenswaarden zijn gehaald, kunnen we niet stilzitten. Conform het regeerakkoord (bijlage bij Kamerstuk 34 700, nr. 34) zet ik met het Schone Lucht Akkoord in op een permanente verbetering van de luchtkwaliteit. Zo werken we toe naar de streefwaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie en verminderen we het aantal vroegtijdige sterfgevallen door luchtverontreiniging.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, S. van Veldhoven-van der Meer


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven