30 168
Evaluatie Wet op de dierproeven

nr. 1
BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 juni 2005

De Wet op de Dierproeven is in 1977 tot stand gekomen naar aanleiding van de maatschappelijke discussie rondom het gebruik van proefdieren en de aantasting van het dierenwelzijn bij het verrichten van experimenten. Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de Wet op de dierproeven (Wod) heb ik besloten deze wetgeving te laten evalueren. Inmiddels is deze evaluatie definitief vastgesteld en aan mij voorgelegd (bijlage 1: aanbiedingbrief ZonMw)1.

De evaluatie van de Wod is uitgevoerd aan de hand van een onderzoek naar de juridische aspecten van procedures, doeltreffendheid van de wet, toezicht en handhaving en de rol en effecten van de ethische toetsing. Dit onderzoek is in opdracht van ZonMw uitgevoerd door de leerstoelgroepen Recht en Bestuur en Toegepaste Filosofie van het Departement Maatschappijwetenschappen van de Wageningen Universiteit in samenwerking met NovioConsult Van Spaendock BV te Nijmegen.

Ten behoeve van de voorbereiding van de behandeling van de evaluatie door de Vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, sluit ik een exemplaar van het evaluatierapport bij deze brief (bijlage 2: Noodzakelijk kwaad: Evaluatie Wet op de Dierproeven)1. Het kabinetstandpunt over deze evaluatie kunt u eind van het jaar verwachten.

De dierenbelangenorganisaties die lid zijn van het Platform Alternatieven voor Dierproeven (Proefdiervrij en de Dierenbescherming) krijgen ook een versie van de evaluatie toegestuurd met een verzoek om reactie. De evaluatie zal tevens toegelicht worden tijdens een minisymposium. ZonMw zal dit organiseren en hiervoor een selectie van belanghebbende uitnodigen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

J. F. Hoogervorst


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven