30 105 B
Wijziging van de begrotingsstaat van het gemeentefonds voor het jaar 2005 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota)

nr. 3
VERSLAG HOUDENDE EEN VRAAG EN ANTWOORD

Vastgesteld 20 juni 2005

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties1, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een vraag. Het door de regering gegeven antwoord is hierbij afgedrukt.

De voorzitter van de commissie,

Noorman-den Uyl

Adjunct-griffier van de commissie,

Hendrickx

1

Welke gevolgen worden geïmpliciteerd met de opmerking «dat de uitname uit het Gemeentefonds voor de exploitatiekosten C2000 niet voor alle partijen tot een «bevredigende oplossing» leidde»? Welke partijen vinden de oplossing wel en welke partijen vinden de oplossing niet bevredigend?

Vanaf april 2002 heeft BZK meerdere malen overleg gevoerd met de Vereniging van de Nederlandse Gemeenten (VNG) over de financiële bijdrage van de Nederlandse brandweer in de exploitatiekosten van het C2000-netwerk. Hierin zijn diverse financieringsvarianten besproken zoals verrekening met de doeluitkering rampen en zware ongevallen, een daadwerkelijke doorberekening aan de regio's en verrekening met de inwonerbijdrage regionale brandweer. De eerste variant betreft een doeluitkering bestemd voor de uitvoering van de taken zoals bedoeld in artikel 3, tweede lid van de Brandweerwet 1985. Verrekening van de exploitatiebijdrage C2000 zou de doelstelling van deze uitkering in ernstige mate aantasten. De tweede variant heeft als nadeel dat betrouwbare gebruiksgegevens per discipline respectievelijk veiligheidsregio niet beschikbaar zijn. Dit betekent dat er geen betrouwbare methodiek beschikbaar is om het financieringsaandeel van de Nederlandse brandweer per regio in rekening te brengen. De laatste variant, uitname uit het Gemeentefonds, verdient de voorkeur van BZK omdat het netwerk dagelijks wordt gebruikt door de gemeentelijke brandweer en het gebruik in het kader van rampen en zware ongevallen in aanzienlijk mindere mate het geval zal zijn.

De VNG stelde zich op het standpunt dat de bijdrage aan de exploitatiekosten C2000 voor de brandweer (€ 7,3 mln. per jaar) gevonden moest worden door een inhouding op de Brede Doeluitkering Rampenbestrijding (BDUR). In oktober 2004 werd duidelijk dat de VNG bleef vasthouden aan dit standpunt. Een aantal bestuurders gaf aan dat een dergelijke ingreep tot ernstige gevolgen zou kunnen leiden omdat veel gemeenten de betreffende doeluitkering gebruiken voor de bekostiging van brandweerpersoneel en een korting zou leiden tot onmiddellijke personele ingrepen. Hierop heeft de minister van BZK meegedeeld het Gemeentefonds te korten voor de brandweerbijdrage aan de C2000 exploitatiekosten voor € 7,3 mln per jaar, in de jaren 2005 en 2006. Binnen de Projectdirectie C2000 werkt thans de werkgroep «Herijking centrale exploitatiekosten C2000» voorstellen uit voor de periode daarna. Hierover zal eind 2005 besluitvorming plaatsvinden.


XNoot
1

Samenstelling: Leden: Kalsbeek (PvdA), Van Heemst (PvdA), Noorman-den Uyl (PvdA) voorzitter, Vos (GL), Cornielje (VVD), Adelmund (PvdA), De Wit (SP), Van Beek (VVD), ondervoorzitter, Van der Staaij (SGP), Luchtenveld (VVD), Wilders (Groep Wilders), De Pater-van der Meer (CDA), Duyvendak (GL), Wolfsen (PvdA), Spies (CDA), Eerdmans (LPF), Sterk (CDA), Van der Ham (D66), Haverkamp (CDA), Van Fessem (CDA), Smilde (CDA), Straub (PvdA), Nawijn (LPF), Boelhouwer (PvdA), Szabó (VVD), Van Hijum (CDA) en vacature SP.

Plv. leden: De Vries (PvdA), Dijsselbloem (PvdA), Fierens (PvdA), Halsema (GL), Schippers (VVD), Dubbelboer (PvdA), Kant (SP), Rijpstra (VVD), Slob (CU), Hirsi Ali (VVD), vacature VVD, Rambocus (CDA), Van Gent (GL), vacature PvdA, Çörüz (CDA), Van As (LPF), Van Haersma Buma (CDA), Koser Kaya (D66), Bruls (CDA), Van Bochove (CDA), Algra (CDA), Hamer (PvdA), Varela (LPF), Leerdam (PvdA), Balemans (VVD), Eski (CDA) en Vergeer (SP).

Naar boven