30 100 XIII
Jaarverslag en slotwet ministerie van Economische Zaken 2004

nr. 7
LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 14 juni 2005

De vaste commissie voor Economische Zaken1 heeft over het rapport van de Algemene Rekenkamer bij het Jaarverslag 2004 van het ministerie van Economische Zaken (30 100 XIII, nr. 2) de navolgende vragen ter beantwoording aan de regering voorgelegd.

Deze vragen, alsmede de daarop op 14 juni 2005 gegeven antwoorden, zijn hieronder afgedrukt.

De voorzitter van de commissie,

Hofstra

Adjunct-griffier van de commissie,

Vente

1

De Algemene Rekenkamer concludeert dat er onvoldoende zekerheid bestaat over de rechtmatigheid van de besteding van de MAP-gelden in de periode 1997–2000. De Algemene Rekenkamer beveelt een evaluatie aan. Wanneer kan de Kamer deze evaluatie tegemoet zien en is de regering bereid om een gespecialiseerd extern bureau deze evaluatie te laten uitvoeren die de kritiekpunten van de Algemene Rekenkamer als uitgangspunt neemt voor haar onderzoek?

De door de Algemene Rekenkamer aanbevolen evaluatie heeft tot doel om te leren van de lessen uit het verleden zodat bij nieuw beleid dergelijke problemen kunnen worden voorkomen. Voor de evaluatie zal een extern bureau worden ingeschakeld. Ik heb nog geen informatie over de looptijd van de evaluatie, maar te denken is aan afronding in het najaar. Overigens is over de opzet en uitvoering van het MAP reeds een evaluatie uitgevoerd en met de Kamer besproken.

2

Wanneer krijgt de Kamer inzicht in de schriftelijke stukken waarin de afspraken tussen EnergieNed en de Minister van Economische Zaken inzake het voorkomen van «dubbele subsidiëring» beschreven staan?

De betreffende afspraken zijn neergelegd in bijgevoegde brief van 1 juni 2001 kenmerk ME/ESV/010266361.

3

Wanneer kan de Kamer wel een juist en volledig beeld van de gevormde reserves en de hieruit bestede gelden krijgen en op welke termijn kan de Kamer dit volledige en feitelijke beeld tegemoet zien?

De omvang van de reservering bedroeg per 1-1-2004 € 31.498.761 Daarvan was een bedrag van € 11.536.696 reeds vastgelegd voor projecten middels getekende overeenkomsten.

EnergieNed heeft mij op 13 april 2005 laten weten dat uit de gegevens over 2004 blijkt dat de bedrijven op 1 juli 2004 alle vrij besteedbare middelen (reserves) hebben besteed. Op 1 energiebedrijf na zijn verklaringen ontvangen over de rechtmatigheid van de bestedingen. De nog ontbrekende verklaring kan naar verwachting over 2 maanden tegemoet worden gezien. Dit geldt eveneens voor de nog ontbrekende verklaring inzake het «ontMappen».


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Crone (PvdA), Bakker (D66), Hofstra (VVD), voorzitter, Schreijer-Pierik (CDA), ondervoorzitter, Atsma (CDA), Timmermans (PvdA), Vendrik (GroenLinks), Ten Hoopen (CDA), Slob (ChristenUnie), Van den Brink (LPF), Duyvendak (GroenLinks), Kortenhorst (CDA), Hessels (CDA), Gerkens (SP), Van Velzen (SP), Varela (LPF), Algra (CDA), Aptroot (VVD), Blom (PvdA), Smeets (PvdA), Douma (PvdA), De Krom (VVD), Heemskerk (PvdA), Van Dam (PvdA), Dezentjé Hamming (VVD), Van Egerschot (VVD) en Jonker (CDA).

Plv. leden: Tichelaar (PvdA), Dittrich (D66), Örgü (VVD), De Nerée tot Babberich (CDA), Van Hijum (CDA), Koenders (PvdA), Vos (GroenLinks), Joldersma (CDA), Van der Vlies (SGP), Hermans (LPF), Van Gent (GroenLinks), Verburg (CDA), Van Vroonhoven-Kok (CDA), Vacature (SP), De Ruiter (SP), Van As (LPF), De Haan (CDA), Blok (VVD), Samsom (PvdA), Van Dijken (PvdA), Van Heteren (PvdA), Snijder-Hazelhoff (VVD), Tjon-A-Ten (PvdA), Waalkens (PvdA), Szabó (VVD), Weekers (VVD) en Van Dijk (CDA).

XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven