30 100 VI
Jaarverslag en slotwet van ministerie van Justitie 2004

nr. 7
LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 14 juni 2005

De vaste commissie van Justitie1 heeft de volgende vragen over het Rapport bij het Jaarverslag 2004 van het ministerie van Justitie (30 100 VI, nr. 2). De regering heeft deze vragen beantwoord bij brief van 9 juni 2005. De vragen en antwoorden zijn hieronder afgedrukt.

De voorzitter van de commissie,

De Pater-van der Meer

De griffier van de commissie,

Coenen

1

Vindt er een doorberekening van kosten plaats tussen de ketenpartners uit de rechtspleging? Hoe groot zijn deze geldstromen?

Er vindt, op dit moment, geen doorberekening van kosten plaats tussen de ketenpartners. Na het tot stand komen van de ministeriële regeling kosten aftappen en gegevensverstrekking (Staatscourant 31 maart 2005, nr. 62/pag. 16) vinden er vervolggesprekken plaats over het «eventueel» ontvlechten van het gerechtskostenbudget (het gedeelte aftappen telecommunicatie).

2

Functioneren medewerkers uit de hogere loonschalen significant beter dan andere medewerkers? Zo neen, waarom krijgen zij dan wel significant meer bonussen?

Medewerkers (veelal managers) in de hogere schalen worden meer dan de overige medewerkers zorgvuldig geselecteerd op een hoog competentieniveau en het potentieel om te excelleren op topposities in een complexe dynamische omgeving met veel afbreukrisico. Zij functioneren op functies waar een meer dan normaal gemiddelde prestatie wordt verlangd. Als zij die meer dan normale prestatie leveren, is het terecht om die met een extra beloning te erkennen en te honoreren. Het is dus niet verwonderlijk dat die groep naar verhouding ook wat meer dan gemiddeld extra wordt beloond.

3

Waarom is de regering van mening dat in het Rapport bij het jaarverslag 2004 ten onrechte de indruk wordt gewekt dat Justitie het op het terrein van VBTB-conformiteit niet goed zou doen?

De reactie was gebaseerd op het conceptrapport van de Algemene Rekenkamer. In het nawoord van de Algemene Rekenkamer bij het definitieve rapport geeft de Algemene Rekenkamer aan dat er, zeker als ook de begroting 2005 in beschouwing neemt, sprake is van een positieve ontwikkeling.

4

Waaruit bestaat het probleem van het financiële beheer van de gerechtskosten? Waaruit zal de inbreng bestaan die de verschillende partijen moeten gaan leveren om het probleem rond de gerechtskosten op te lossen?

Het financiële beheer van de gerechtskosten is complex. Op de gerechtskosten drukken allerlei activiteiten in de strafrechtsketen. Te denken valt aan de inhuur van tolken en vertalers, de inzet van psychiaters en psychologen voor de pro-justitia rapportages en overige deskundigen in de keten. Ook kosten verbonden aan rogatoire-commissies drukken op het gerechtskostenbudget.

Op de gerechtskosten drukt daarnaast ook een aantal opsporingskosten, te weten de kosten voor de telefoontap en zonodig de kosten voor de taptolk en het transport voor inbeslaggenomen voorwerpen, indien dat door derden moet worden verzorgd.

Voor alle posten geldt dat niet van te voren is aan te geven hoe vaak en bepaalde expertise of actie verlangd wordt. Dat is enerzijds afhankelijk van de rechtspraak, anderzijds van het te voeren beleid in individuele strafzaken. Dat maakt het moeilijk om de gerechtskosten te budgetteren.

Van de betrokken partijen mag een inspanningsverplichting verwacht worden, waarbij men zich rekenschap geeft van de noodzaak en het rendement van inzet van bepaalde opsporings- of vervolgingsinstrumenten.


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Van de Camp (CDA), De Vries (PvdA), Van Heemst (PvdA), Vos (GroenLinks), Rouvoet (ChristenUnie), Adelmund (PvdA), De Wit (SP), Albayrak (PvdA), Luchtenveld (VVD), Wilders (Groep Wilders), Weekers (VVD), De Pater-van der Meer (CDA), voorzitter, Çörüz (CDA), Verbeet (PvdA), ondervoorzitter, Wolfsen (PvdA), De Vries (CDA), Van Haersma Buma (CDA), Eerdmans (LPF), Van Vroonhoven-Kok (CDA), Van Fessem (CDA), Straub (PvdA), Van der Laan (D66), Visser (VVD), Azough (GroenLinks), Vacature (LPF), Vacature (SP), Vacature (VVD).

Plv. leden: Jonker (CDA), Dijsselbloem (PvdA), Timmer (PvdA), Halsema (GroenLinks), Van der Staaij (SGP), Kalsbeek (PvdA), Van Velzen (SP), Tjon-A-Ten (PvdA), Van Baalen (VVD), Blok (VVD), Hirsi Ali (VVD), Aasted Madsen-van Stiphout (CDA), Jager (CDA), Van Heteren (PvdA), Arib (PvdA), Buijs (CDA), Sterk (CDA), Varela (LPF), Joldersma (CDA), Ormel (CDA), Van Dijken (PvdA), Lambrechts (D66), Rijpstra (VVD), Karimi (GroenLinks), Hermans (LPF), Vergeer (SP), Örgü (VVD).

Naar boven