30 067
Goedkeuring van de wijziging van de statuten van de Stichting International Reference Centre for Community Water Supply and Sanitation (IRC) en intrekking van de Machtigingswet IRC

nr. 5
VERSLAG

Vastgesteld 30 mei 2005

De vaste commissie voor Buitenlandse Zaken1, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, brengt als volgt verslag uit van haar bevindingen.

Onder het voorbehoud dat de regering de gestelde vragen en gemaakte opmerkingen tijdig en voldoende zal hebben beantwoord, acht de commissie de openbare behandeling van dit wetsvoorstel genoegzaam voorbereid.

ALGEMEEN

De leden van de fractie van het CDA hebben met belangstelling kennisgenomen van het wetsvoorstel de statuten van de Stichting International Reference Centre for Community Water Supply and Sanitation (IRC) te wijzigen. Dit wetsvoorstel roept bij deze leden vragen op over de resultaten tot nu toe, de overheidsaansturing, de relatie met andere kennisinstellingen, efficiencybevordering en verhouding tussen verschillende activiteiten. Hierna zal nader in worden gegaan op deze vragen.

De doelstelling van het IRC is «het vergroten van de toegang tot duurzame drinkwater- en sanitatiesystemen in ontwikkelingslanden». Welke bijdrage heeft het IRC de afgelopen decennia geleverd aan deze doelstelling? Wat zijn de concrete resultaten in relatie tot de Millennium Development Goals (MDG's) en hoeveel mensen hebben concreet middels de activiteiten van het IRC toegang gekregen tot duurzame drinkwater- en sanitatiesystemen in ontwikkelingslanden?

Het kabinet heeft het voornemen een wijziging in de bestuurlijk-juridische relatie tussen de rijksoverheid en het IRC aan te brengen. Welke consequenties heeft dit voornemen voor de verantwoordelijkheidsverdeling tussen de rijksoverheid en het IRC? Beperkt deze verantwoordelijkheid zich tot datgene wat via rijkssubsidies wordt gefinancierd? Op welke wijze wil het kabinet zorgdragen voor een duidelijke uitvoering van beleid? Welke rol heeft de Tweede Kamer in dezen?

Uit de Memorie van Toelichting blijkt dat het IRC een aantal specifiek benoemde taken heeft. Kan worden aangegeven welke internationale organisaties zich bezighouden met soortgelijke taken en welke bedragen hierin omgaan? Wat is de relatie van het IRC met andere (gesubsidieerde, internationale) kennisinstellingen? In hoeverre zijn deze taken complementair? Hoe wordt de samenwerking met UNESCO-IHE Institute for Water Education vormgegeven?

Uit de Memorie van Toelichting blijkt tevens dat de uitgaven van het IRC grotendeels opgaan aan overheadkosten. Dat roept bij de leden van de fractie van het CDA de vraag op hoe tot een efficiëncyverbetering van de organisatie kan worden gekomen. Hoe kan het subsidiebudget meer worden gericht op het realiseren van duurzame drinkwater- en sanitatiesystemen? Wanneer is sprake van wanbeleid en welke garanties zijn er dat dit wordt voorkomen?

Tot slot vragen de leden van de fractie van het CDA zich af hoe het onderscheid tussen publieke en commerciële activiteiten binnen het IRC kan worden gewaarborgd om te voorkomen dat sprake zou kunnen zijn van directe of indirecte staatssteun. Hoe zal in de visie van de regering in de toekomst de financiering van activiteiten plaats moeten vinden? Is een verdere verschuiving van soort van activiteiten te verwachten in de richting van meer ondersteuning van de informatievoorziening?

De voorzitter van de commissie,

De Haan

De adjunct-griffier van de commissie,

Van Toor


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Rijpstra (VVD), Dijksma (PvdA), De Haan (CDA), Voorzitter, Koenders (PvdA), Karimi (GL), Timmermans (PvdA), Ondervoorzitter, Van Bommel (SP), Albayrak (PvdA), Geluk (VVD), Wilders (Groep Wilders), Van Baalen (VVD), Van As (LPF), Herben (LPF), Ormel (CDA), Ferrier (CDA), Duyvendak (GL), Huizinga-Heringa (CU), Van Velzen (SP), De Nerée tot Babberich (CDA), Van Dijk (CDA), Fierens (PvdA), Tjon-A-Ten (PvdA), Eijsink (PvdA), Van der Laan (D66), Brinkel (CDA), Szabó (VVD) en Jonker (CDA).

Plv. leden: Snijder-Hazelhoff (VVD), Dubbelboer (PvdA), Van Fessem (CDA), Samsom (PvdA), Vos (GL), Arib (PvdA), De Wit (SP), Leerdam, MFA (PvdA), Oplaat (VVD), Van Miltenburg (VVD), Hirsi Ali (VVD), Varela (LPF), Van den Brink (LPF), Haverkamp (CDA), Rambocus (CDA), Halsema (GL), Van der Staaij (SGP), Kant (SP), Eski (CDA), Çörüz (CDA), Wolfsen (PvdA), Duivesteijn (PvdA), Waalkens (PvdA), Dittrich (D66), Van Winsen (CDA), Veenendaal (VVD) en Kortenhorst (CDA).

Naar boven