30 006
Wijziging van de mediawet in verband met de aanpassing van de indexering rijksomroepbijdrage

nr. 5
VERSLAG

Vastgesteld 25 maart 2005

De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap1, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer als volgt verslag uit te brengen. Onder het voorbehoud dat de hierin gestelde vragen en gemaakte opmerkingen voldoende zullen zijn beantwoord, acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel genoegzaam voorbereid.

I. Algemeen

De leden van de CDA-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van het voorstel om te komen tot wijziging van de Mediawet in verband met aanpassing van de indexering. De leden stellen vast dat indexering van de uitgaven van de mediabegroting reeds plaats vindt op basis van de raming van het CPB (consumentenprijsindex). De wijziging van de grondslag betekent dat de indexering over het te bezuinigen bedrag niet langer ten gunste komt van de mediabegroting maar toevalt aan 's Rijks kas. Hoewel deze leden deze benadering principieel niet afwijzen, zijn de gevolgen van het voorstel niet geheel duidelijk. Betekent dit dat er met het oog op de meerjarenafspraken extra bezuinigd moet worden? Indien dit het geval is, zijn de leden van de fractie benieuwd om welk bedrag het gaat. Klopt de berekening van de publieke omroep dat het voor dit jaar om nog eens een (extra) te bezuinigen bedrag van € 6,5 miljoen en cumulatief tot en met 2009 om € 32 miljoen gaat? Verder zijn de leden van de CDA-fractie van oordeel dat mogelijk aanvullende bezuinigingen niet ten koste mogen gaan van de inhoud van programma's. Wordt deze mening gedeeld en kan naar aanleiding van het wijzigingsvoorstel worden aangegeven op welke wijze de omroepen de eerder gefiatteerde bezuinigingen hebben ingevuld? Tenslotte vragen de leden of de nieuwe wijze van indexering mogelijk ook onvoorziene gevolgen heeft voor bijvoorbeeld lokale en regionale omroep, alsmede de WereldomroepInformatie ten behoeve van de leden.

De leden van de PvdA-fractie hebben kennisgenomen van het voorliggende wetsvoorstel. Zij hebben een aantal vragen over de financiële consequenties. De publieke omroep is van mening dat deze wetswijziging zal leiden tot een cumulatieve verlaging van de Rijksomroepbijdrage over de periode 2005 t/m 2009 van 32 miljoen euro. De leden vragen zich af of hoe de regering deze conclusie van de publieke omroep beoordeeld? Ook vragen zij zich af of de regering kan toelichten welk effect deze wetswijziging heeft op het financiële effect van de jaarlijkse bezuinigingen die tot 2007 zullen plaatsvinden.

De regering wil dat dit wetsvoorstel vanaf 1 januari 2005 met terugwerkende kracht in werking treedt. In de memorie van toelichting staat vermeld dat hierdoor de rijksomroepbijdrage in 2005 0,6 miljoen euro lager zal zijn dan in 2004. De leden vragen zich af waarom er niet voor is gekozen dit wetsvoorstel budgettair neutraal in te voeren.

De leden van de VVD-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van het voorliggende wetsvoorstel. De leden steunen de voorgestelde gewijzigde indexeringssystematiek. Zij menen dat de publieke omroep dit wetsvoorstel niet mag en hoeft aan te grijpen om bezuinigingen op de programma's af te wentelen. Deelt de regering deze mening? Ontvangt de regering signalen dat de omroep zulks van zins is, zo vragen deze leden.

De voorzitter van de commissie,

Cornielje

Adjunct-griffier van de commissie,

Jaspers


XNoot
1

Samenstelling: Leden: Van de Camp (CDA), Cornielje (VVD), voorzitter, Lambrechts (D66), Hamer (PvdA), Van Bommel (SP), Vendrik (GL), Mosterd (CDA), Blok (VVD), Balemans (VVD), Slob (CU), Vergeer (SP), Tichelaar (PvdA), Joldersma (CDA), De Vries (CDA), Van Vroonhoven-Kok (CDA), Aasted Madsen-van Stiphout (CDA), Eski (CDA), Smeets (PvdA), Eijsink (PvdA), Leerdam, MFA (PvdA), ondervoorzitter, Van Miltenburg (VVD), Kraneveldt (LPF), Hermans (LPF), Van Dam (PvdA), Visser (VVD), Azough (GL) en Roefs (PvdA).

Plv. leden: Ferrier (CDA), Rijpstra (VVD), Bakker (D66), Bussemaker (PvdA), vacature (SP), Tonkens (GL), Jonker (CDA), Blok (VVD), Hirsi Ali (VVD), Örgü (VVD), Van der Vlies (SGP), Kant (SP), Dijksma (PvdA), Hessels (CDA), Sterk (CDA), Atsma (CDA), Van Bochove (CDA), Van Hijum (CDA), Verbeet (PvdA), Arib (PvdA), Stuurman (PvdA), De Krom (VVD), Varela (LPF), Nawijn (LPF), Adelmund (PvdA), Aptroot (VVD), Halsema (GL) en Kalsbeek (PvdA).

Naar boven