29 984 Spoor: vervoer- en beheerplan

Nr. 1180 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 februari 2024

Hierbij informeer ik uw Kamer over de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (hierna: algemene vergadering) van Railinfratrust B.V. (enig aandeelhouder van ProRail B.V.) en ProRail B.V. die heeft plaatsgevonden op 22 december 2022. De secretaris-generaal (SG) van mijn ministerie heeft als vertegenwoordiger van de Staat der Nederlanden deelgenomen aan de algemene vergadering en gesproken met de voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) en de voorzitter van de Raad van Bestuur (RvB). Middels deze brief ontvangt u een weergave van de onderwerpen die besproken zijn.

De algemene vergadering van 22 december 2023

Diverse mededelingen

De voorzitter van de RvB heeft mede gedeeld dat hij diezelfde ochtend samen met de heer Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) een persconferentie heeft gegeven over de gezamenlijke prestaties, welke door een samenspel van omstandigheden met name in de tweede helft van 2023 minder goed waren ten opzichte van de eerste helft van dat jaar. Ik vind het belangrijk dat de reiziger kan rekenen op goed en betrouwbaar openbaar vervoer. Dat staat in mijn antwoorden op de kamervragen naar aanleiding van de berichtgeving over die prestaties1. En ook recent heb ik de voorzitter van de RvB er nogmaals op gewezen dat ik veel belang hecht aan betrouwbaar en goed vervoer. De voorzitter van de RvB heeft daarnaast de aandeelhouder geïnformeerd over ontwikkelingen in de aannemersmarkt.

Aanpassing reglementen

Hoofdonderwerp van de vergadering betrof het horen van de aandeelhouder over de door ProRail voorgenomen wijzigingen van de reglementen. De voorgenomen wijzigingen zijn grotendeels ingegeven door de nieuwe corporate governance code en houden verband met onder andere verslaglegging, diversiteitsbeleid en de taakverdeling tussen de bestuurders. De wijzigingen zouden uiterlijk 31 december 2023 ingaan, nadat de aandeelhouder (het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) gehoord was.

Vanuit het ministerie is aangegeven dat de voorgestelde wijzigingen ondersteund worden, waarbij specifiek het opnemen van duurzaamheidsontwikkelingen in de verslaglegging bij de jaarstukken als zeer positief wordt gezien.

Met de intentie om wederzijds te kunnen leren en verbeteren is afgesproken dat op het gebied van diversiteit en inclusie de invulling van het beleid daarover bij ProRail en het ministerie naast elkaar worden gelegd.

Tot slot zijn door de aandeelhouder aandachtspunten meegegeven bij de voorgenomen aanpassingen van de reglementen welke de zogenoemde «checks & balances» en daarmee de kwaliteit van het bestuur van ProRail aanvullen. In dat kader is onder andere gewezen op het belang om de onderverdeling van taken en dossiers tussen Chief Executive Officer (CEO), Chief Financial Officer (CFO) en Chief Operations Officer (COO) duidelijk aan te laten sluiten bij wat van deze drie verschillende bestuursfuncties verwacht mag worden. Aandachtspunt bij het verdelen van taken en dossiers over het driekoppige bestuur betreft ook het in het reglement beleggen van de taken die bij een Chief Information Officer (CIO) horen, aangezien digitalisering een steeds belangrijker onderdeel wordt in de maatschappij en dus ook bij ProRail. Ook de vervanging van de CEO in geval van ontstentenis en het bewaken van integriteit en compliance, wat belegd is bij de CFO, vragen nadere aandacht. Aan ProRail zijn deze punten ter overweging meegegeven om in de toekomst vast te leggen in de reglementen.

Volgende aandeelhoudersvergadering

De volgende aandeelhoudersvergadering zal plaatsvinden in april 2024. Dan staan de jaarstukken op de agenda.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen


X Noot
1

Aanhangsel Handelingen II vergaderjaar 2023–2024, nr. 818.

Naar boven