29 984 Spoor: vervoer- en beheerplan

Nr. 1174 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 november 2023

Met deze brief geef ik gehoor aan het verzoek van de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat van 25 oktober jl. om nog voor de verkiezingen te reageren op de aangenomen maar ontraden moties van het Tweeminutendebat hoofdrailnetconcessie van 3 oktober jl. Daarnaast zijn eerder verzoeken ingediend om te reageren op ontraden maar aangenomen moties.1

Uw Kamer vraagt mij om een reactie op de aangenomen maar ontraden moties. Ik begrijp de wens van uw Kamer en wil graag inzicht bieden in de uitwerking van alle aangenomen moties. Helaas kan ik dat inzicht op dit moment nog niet bieden.

Ik ben op dit moment met NS in gesprek over hoe ik de aangenomen moties en de door mij gedane toezeggingen mee kan nemen in de hoofdrailnetconcessie. Het betreft hier immers een contract tussen twee partijen, waardoor ik niet eenzijdig wijzigingen aan kan brengen. Daarnaast zijn de financiële middelen beperkt, zoals ik in het Commissiedebat van 26 september jl. (Kamerstuk 29 984, nr. 1163) ook heb aangegeven. Dat betekent dat ik ook bij de uitwerking van de moties moeilijke keuzes moet maken, waarbij ik zo goed als mogelijk opvolging wil geven aan de moties, zonder daarvoor de financiële afspraken open te breken.

Nadat de hoofdrailnetconcessie is ondertekend, zal ik uw Kamer hierover nader inhoudelijk informeren. Bij gunning van de huidige concessie is mijn voorganger ook op deze manier te werk gegaan. Ik kan de Kamer naar verwachting eind december volledig informeren over de hoofdrailnetconcessie en hoe de aangenomen moties zijn verwerkt.

De Staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen


X Noot
1

Kenmerken Kamerstuk 29 984, nrs. 1140 en 1142, 2023Z18308.

Naar boven