29 984 Spoor: vervoer- en beheerplan

Nr. 1131 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 september 2023

De leden Minhas en Van Ginneken hebben gevraagd om een reactie naar aanleiding van de berichtgeving in het Financieel Dagblad over de oproep van reizigersvereniging Rover om snel duidelijkheid te geven over de toekomst van het beveiligd vertrek van de Eurostar vanaf Amsterdam Centraal in 2024.

In juni heeft een grote delegatie een locatiebezoek gebracht aan het station om te zien welke oplossingen er zijn. Toen is er ook direct met grote urgentie een onderzoek gestart naar de mogelijkheden. In dat onderzoek zijn verschillende zoekrichtingen bekeken, waarvan een deel direct al niet haalbaar bleek. Van een aantal opties wordt nu de technische haalbaarheid onderzocht.

Ik kan niet op de uitkomsten vooruitlopen. Zoals eerder aangegeven, is het vinden van een mogelijke oplossing complex en daarom is door ProRail, NS, Eurostar en IenW besloten extra tijd te nemen om het onderzoek goed uit te voeren. Ook de gemeente- en de Vervoerregio Amsterdam en de verschillende grensautoriteiten zijn betrokken om een oplossing te vinden. Met Rover is de afgelopen periode contact geweest over de voortgang, ook nog in de week voorafgaand aan de week waarin Rover mij de brief gestuurd heeft.

Zodra het onderzoek naar de mogelijkheden van beveiligd vertrek van de Eurostar is afgerond en het besproken is met de verschillende partijen informeer ik uw Kamer. Ik verwacht dat eind oktober te kunnen doen.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen

Naar boven