29 984 Spoor: vervoer- en beheerplan

Nr. 1123 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 juli 2023

In het tweeminutendebat Spoor van donderdag 6 juli jl. (Handelingen II 2022/23, nr. 103, Tweeminutendebat Spoor) heeft mevrouw Van der Graaf (CU) een motie ingediend over een spitsheffing in de nieuwe HRN-concessie.1 Als reactie op de motie heb ik mevrouw Van der Graaf verzocht de motie aan te houden, omdat er op dit thema momenteel nog gesprekken worden gevoerd met NS en binnen het kabinet.

Ik wil benadrukken dat alle opties hieromtrent nog open liggen en dat er nog geen onomkeerbare stappen zijn gezet. Op korte termijn zal ik de Kamer een onderzoek aanbieden dat in de afgelopen periode naar tariefdifferentiatie is uitgevoerd. In het tariefonderzoek wordt ingegaan op de impact van een eventuele keuze voor gedifferentieerde tarieven voor de reiziger. Verder bied ik de Kamer in augustus de ontwerp-concessie voor het Hoofdrailnet aan. Over die ontwerp-concessie gaan de Kamer en ik op 26 september in debat. Naar aanleiding van het debat kan in samenspraak met de Kamer de concessie worden aangepast, ook op het punt van eventuele tariefdifferentiatie. De concessie moet uiterlijk voor 24 december 2023 worden vastgesteld.

De heer Minhas (VVD) stelde in het debat van hedenochtend de vraag of de financiële impact voor reizigers van de keuzes ten aanzien van tarieven in beeld gebracht kan worden. Dat vind ik een logische vraag. Ik zal bij het aanbieden van de ontwerp-concessie de Kamer informeren over de financiële consequenties voor reizigers van de verschillende opties op het gebied van tarieven. Bij de variant met tariefdifferentiatie vragen we NS te kijken naar de impact voor de reiziger, waarbij we specifiek aandacht vragen voor betaalbaarheid van het openbaar vervoer. Daarbij kijken we bijvoorbeeld naar effecten voor mensen met een kleine beurs, mensen die in verplichte shifts werken zoals in de de zorg, reizigers in de regio, de daadwerkelijke elasticiteit van de spitsreiziger en de betaalbaarheid van het OV. Mede daarom vraag ik de Kamer nogmaals om de motie aan te houden.

Recent heeft de heer Koolmees in een interview in de Volkskrant zijn ideeën over tariefdifferentiatie toegelicht. De heer Koolmees heeft mij aangeboden om een technische briefing voor de Tweede Kamer te organiseren, waarin NS uitleg kan geven over de ideeën die zij hebben voor een nieuw tariefstelsel, waarbij het differentiëren van tarieven een belangrijke rol speelt. Daarbij kan NS ook inzicht geven in de impact op de tarieven voor reizigers. Ik waardeer dit aanbod van de heer Koolmees. Hierbij geleid ik zijn aanbod door aan uw Kamer.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen


X Noot
1

Kamerstuk 29 984, nr. 1117.

Naar boven