29 984 Spoor: vervoer- en beheerplan

Nr. 1106 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 juni 2023

Op zondag 4 juni jl. is er een hardnekkige en qua oorzaak nog onbekende storing opgetreden in de computersystemen van ProRail op de Verkeersleidingpost te Amsterdam. Als gevolg van deze storing heeft het treinverkeer van en naar Amsterdam afgelopen zondagavond vanaf ongeveer 17:00 uur tot maandagochtend ongeveer 09:00 uur stilgelegen. Ondanks pogingen daartoe is het ProRail niet gelukt de getroffen systemen diezelfde avond nog op stabiele wijze te laten functioneren.

Reizigers van en naar Amsterdam en Schiphol, maar ook elders in het land, hebben forse hinder ondervonden van deze storing. Veel reizigers hebben hun reis op eigen gelegenheid of via alternatief vervoer moeten voortzetten of hebben deze moeten uitstellen. Een aantal reizigers heeft zondagavond hun bestemming helemaal niet meer kunnen bereiken en hebben op Amsterdam Centraal of de door gemeente Utrecht en in Amsterdam beschikbaar gestelde opvanglocaties overnacht. Ik vind, net als NS en ProRail, de gevolgen van deze storing voor de reizigers uitermate vervelend en onwenselijk. Dit is niet de dienstverlening waar de reiziger op mag rekenen.

Met deze brief stuur ik uw Kamer een gezamenlijke brief toe van NS en ProRail, waarin zij een eerste beeld schetsen van het verloop van de storing en maatregelen die zij tijdens de storing hebben getroffen. Op dit moment is de exacte oorzaak van de storing nog niet gevonden. Tot deze gevonden is, en ProRail met vertrouwen de Verkeersleidingpost Amsterdam terug in de dienst kan nemen, bestuurt ProRail het treinverkeer rondom Amsterdam vanuit haar uitwijklocatie in het Operationeel Controle Centrum Rail (OCCR) te Utrecht. Alle aandacht van ProRail, en haar leveranciers, gaat momenteel uit naar het achterhalen van de oorzaak van de storing en het treffen van maatregelen om herhaling te voorkomen. Zo spoedig mogelijk daarna wil ik door ProRail worden bijgepraat over hoe deze situatie zich heeft kunnen voordoen en welke beheersmaatregelen genomen zijn.

ProRail (en NS) hebben zelf aangekondigd deze verstoring volgens de gebruikelijke afspraken uitvoerig te zullen evalueren. Ik vind dat de reiziger dit ook mag verwachten. Ik vind het belangrijk dat ProRail en NS in deze evaluatie, naast de technische oorzaak, ook kijken naar de uitwijkprocedure naar het OCCR en de communicatie met reizigers waaronder het bereiken van verschillende reizigersgroepen.

Uiteraard zal ik uw Kamer op de hoogte houden in geval van relevante ontwikkelingen ten aanzien van deze verstoring en informeren over de uitkomsten van deze evaluatie. Over de evaluatie van grote verstoringen in het algemeen informeer ik uw Kamer bovendien via de Jaarrapportage Impactvolle Verstoringen van NS en ProRail1.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen


X Noot
1

Kamerstuk 29 984, nr. 1102.

Naar boven