29 969
Verdrag tot wijziging van de Overeenkomst tussen de Regering van het Koninkrijk der Nederlanden en de Regering van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland inzake begrenzing van het tussen deze landen gelegen continentale plat onder de Noordzee, zoals gewijzigd door het Protocol van 25 november 1971; Den Haag, 28 januari/7 juni 2004

A
nr. 1
BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitters van de Eerste en van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 januari 2004

Ter griffie van de Eerste en van de Tweede Kamer der Staten-Generaal ontvangen op 25 januari 2005.

De wens dat het verdrag aan de uitdrukkelijke goedkeuring van de Staten-Generaal wordt onderworpen kan door of namens één van de Kamers of door ten minste vijftien leden van de Eerste Kamer dan wel dertig leden van de Tweede Kamer te kennen worden gegeven uiterlijk op 24 februari 2005.

Overeenkomstig het bepaalde in artikel 2, eerste lid, en artikel 5, eerste lid, van de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen, de Raad van State gehoord, heb ik de eer u hierbij ter stilzwijgende goedkeuring over te leggen het op 28 januari/7 juni 2004 te Den Haag totstandgekomen verdrag tot wijziging van de Overeenkomst tussen de Regering van het Koninkrijk der Nederlanden en de Regering van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland inzake de begrenzing van het tussen deze landen gelegen continentale plat onder de Noordzee, zoals gewijzigd door het Protocol van 25 november 1971 (Trb. 2004, 241).

Een toelichtende nota bij het wijzigingsverdrag treft u eveneens hierbij aan.

De goedkeuring wordt alleen voor Nederland gevraagd.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

B. R. Bot

TOELICHTENDE NOTA

1. Inleiding

Het advies van de Raad van State wordt niet openbaar gemaakt, omdat het zonder meer instemmend luidt (artikel 25a, vijfde lid j° vierde lid, onder b, van de Wet op de Raad van State).Op 6 oktober 1965 kwam te Londen tot stand de Overeenkomst tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland inzake de begrenzing van het tussen deze landen gelegen continentale plat onder de Noordzee (Trb. 1965, 191). In artikel 1 zijn coördinaten opgenomen waarmee de grenslijn tussen de landen op het continentaal plat werd vastgelegd.

Deze grenslijn werd laatstelijk gewijzigd door het op 25 november 1971 te Londen totstandgekomen Protocol tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland tot wijziging van de Overeenkomst van 1965 (Trb. 1971, 212). Deze wijziging was noodzakelijk naar aanleiding van de vaststelling van de Nederlands-Duitse grens op het continentaal plat, op grond van het op 28 januari 1971 te Kopenhagen totstandgekomen Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Bondsrepubliek Duitsland inzake de begrenzing van het continentaal plat onder de Noordzee (Trb. 1971, 53).

2. De verdragswijziging

Met het onderhavige verdrag, dat bij briefwisseling tot stand is gekomen, wordt een grenscoördinaat veranderd waardoor de grenslijn op het continentaal plat opnieuw wordt gewijzigd. Deze wijziging heeft betrekking op het zuidelijkste deel van de grenslijn. De aanleiding voor deze wijziging is de vaststelling van de Nederlands-Belgische grens op het continentaal plat. Voor deze grens wordt verwezen naar het op 18 december 1996 te Brussel totstandgekomen Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Koninkrijk België inzake de afbakening van het continentaal plat (Trb. 1997, 15). In de Memorie van Toelichting bij dat verdrag (Kamerstukken II, 1997/98, 25 684 (R1600)) is op de noodzaak van de thans met het Verenigd Koninkrijk overeengekomen wijziging reeds gewezen. De grenswijziging heeft geen gevolgen voor de Exclusieve Economische Zone (EEZ), visserij, of economische activiteiten.

3. Koninkrijkspositie

Het wijzigingsverdrag zal evenals de Overeenkomst van 1965 en het Protocol van 1971, voor wat betreft het Koninkrijk, uitsluitend voor Nederland gelden.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

B. R. Bot

Naar boven