29 826 Industriebeleid

Nr. 46 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 december 2012

Hierbij ontvangt u, mede namens de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, de antwoorden op de vragen van het lid Van Veldhoven inzake de situatie bij Thermphos. Deze vragen zijn gesteld tijdens het ordedebat op 21 november 2012 (Handelingen II 2012/13, nr. 25) en vervolgens schriftelijk gemeld.

1

Wat is de inzet en opstelling van de Nederlandse regering in het Brusselse debat over de antidumpingmaatregelen?

Antwoord

Het voorstel voor een voorlopige maatregel stond afgelopen juli in Brussel ter discussie. Een ruime meerderheid van de Europese lidstaten heeft toen tegen de maatregel gestemd. Nederland heeft zich onthouden van stem. Onthouding van stem geldt als een stem voor het voorstel. De reden voor het Nederlandse standpunt was om recht te doen aan de belangen van Thermphos – inclusief de hieraan verbonden werkgelegenheid – en tegelijk aan te geven dat we het belang zien van de fosforgebruikende industrie in Nederland, aangezien een eventuele maatregel een prijsverhogend effect kan hebben.

Ondanks het faillissement van Thermphos wordt het antidumpingonderzoek door de Europese Commissie voortgezet. Ook de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en ik vinden het belangrijk dat dit onderzoek doorgaat. De uitkomst van het onderzoek kan gevolgen hebben voor de business case voor een potentiële koper van Thermphos. Een goede prijs voor fosfor is van belang voor de bedrijfsvoering voor Thermphos en een nieuwe eigenaar. Het kabinet is in afwachting van het voorstel van de Europese Commissie voor een definitieve maatregel. Dat voorstel verwacht ik begin volgend jaar. Als het voorstel er ligt, zal het kabinet de Nederlandse positie bepalen.

2, 3, 4

Wat is de omvang van de schade?

Wat zijn de kosten die voor rekening van de overheid komen?

Wat zijn de gevolgen voor de rijksbegroting?

Antwoord op 2, 3 en 4

Op dit moment zijn de curatoren van Thermphos, met steun van de provincie Zeeland en het ministerie van Economische Zaken, in gesprek met mogelijke overnamekandidaten. Mijn inzet is gericht op een duurzaam perspectief voor de productiesite in Vlissingen. Idealiter ontstaat een bedrijfseconomisch zelfstandige productiesite die zich richt op het maken van «groene» fosfor uit afvalstromen.

Zolang de gesprekken tussen de curatoren en mogelijke overnamekandidaten lopen, is ontmanteling van het bedrijf en afvoeren van de voorraden op het bedrijventerrein niet aan de orde. Het is prematuur om nu al te spreken over schade en vast te stellen of er kosten voor rekening van de overheid komen.

5

Wat zijn de mogelijke consequenties voor de volksgezondheid en voor andere bedrijven waarbij de rijksoverheid voor de kosten van een faillissement zou kunnen opdraaien en een oplossing om dit te voorkomen?

Antwoord

De radiologische jaarrapportages van Thermphos van de laatste jaren geven aan dat de uitstoot van radioactieve stoffen door Thermphos voldeed aan de in de vergunning gestelde normen. De productie is inmiddels stopgezet volgens de interne bedrijfsprocedure die daarvoor is opgesteld. Door de gecontroleerde wijze van beëindigen van de productie zal geen verspreiding van radioactieve stoffen naar de omgeving plaatsvinden. Het bedrijf blijft dan ook binnen de eisen die gesteld zijn in de vergunning.

Er zijn geen bedrijven die vergelijkbaar zijn met Thermphos in Nederland. Wel zijn er bedrijven waar de installatie of een toestel (bijvoorbeeld een cyclotron) radioactief is. Indien een ontmanteling aan de orde zou zijn, zijn de hoogte van de kosten gerelateerd aan de omvang van de installatie of het toestel en de mate waarin sprake is van radioactieve besmetting.

6

Kunt u het document waarover RTL 4 beschikte aan de Kamer toesturen?

Antwoord

Mij is niet bekend over welk document RTL4 beschikte.

7

Waarom is de Kamer bijtijds niet geïnformeerd, desnoods vertrouwelijk, over de risico’s die een eventueel faillissement van Thermphos voor de rijksbegroting zou kunnen hebben?

Antwoord

Zolang de gesprekken tussen curatoren en overnamekandidaten lopen is er geen sprake van ontmantelen. Ik zal uw Kamer informeren wanneer deze situatie verandert. Pas op dat moment kunnen wij een kosteninschatting maken en de Kamer informeren over bij wie die kosten terecht komen.

8

Heeft u snellere wegen om dit punt binnen de Kernenergiewet te repareren?

Antwoord

Nee, de kernenergiewetgeving biedt hiertoe geen mogelijkheden. Om dit punt te bereiken zal de wetgeving moeten worden aangepast.

De minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Naar boven