29 817 Sociale werkvoorziening

Nr. 129 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 november 2013

Hierbij informeer ik u over de uitvoering van de motie Geurts/Dijkgraaf

(Kamerstuk 33 400 XIII, nr. 88), ingediend bij de behandeling van de begroting Economische Zaken 2013.

Deze motie verzoekt de regering met de directie van Staatsbosbeheer te overleggen hoe er snel meer WSW’ers (mensen die werkzaam zijn in de sociale werkvoorziening) ingezet kunnen worden in het bosbeheer.

Ik heb deze motie onder de aandacht gebracht van Staatsbosbeheer. Ik heb Staatsbosbeheer gevraagd mij inzicht te geven in de bestaande activiteiten omtrent de inzet van WSW’ers. Daarnaast heb ik Staatsbosbeheer gevraagd naar de mogelijkheden om deze inzet te vergroten.

Tal van mensen uit maatschappelijk kwetsbare groepen vinden nu al, verspreid over het land, een zinvolle dagbesteding bij het beheer van de gebieden van Staatsbosbeheer. Daarbij gaat het niet alleen om WSW’ers, maar bijvoorbeeld ook om jongeren met gedragsproblemen, cliënten van zorginstellingen en mensen in een reclasseringstraject.

Een inventarisatie laat zien dat circa 600 mensen met een grote afstand tot de reguliere arbeidsmarkt onder begeleiding in de terreinen van Staatsbosbeheer bezig zijn, variërend van één dag in de maand tot een volledige werkweek.

Staatsbosbeheer staat positief tegenover de inzet van mensen uit maatschappelijk kwetsbare groepen. Aan de vraag om meer mensen vanuit de WSW een plaats te geven in het beheer, zoals de motie vraagt, komt de organisatie dan ook graag tegemoet.

Daarbij richt Staatsbosbeheer zich bij voorkeur op die groep WSW’ers die de grootste beperking hebben. Dit vanuit de motivatie dat juist voor deze meest kwetsbare groep de maatschappelijke opgave om een zo volwaardig mogelijke plek in de samenleving te bieden het grootst is. Door hen de mogelijkheid te bieden om actief bezig te zijn in «het groen» vervult Staatsbosbeheer een vangnetfunctie die past bij de maatschappelijke rol en verantwoordelijkheid van Staatsbosbeheer. Het maatschappelijk rendement van natuur en landschap wordt hiermee vergroot.

Staatsbosbeheer is in overleg met Cedris, de koepel van sociale werkbedrijven, om te bespreken op welke wijze hier verdere invulling aan gegeven kan worden. Ook is Staatsbosbeheer hierover in gesprek met gemeenten. Daarbij wordt ook het toekomstige instrumentarium van de Participatiewet, en de daarin vervatte beleidswijzigingen, in ogenschouw genomen.

Bovendien wordt een zogeheten «groene tafel» over dit onderwerp georganiseerd. Het fenomeen groene tafels is gestart tijdens de Natuurtop in juni van dit jaar (Kamerstuk 33 576, nr. 5). Doel van groene tafels is om door middel van een intensief gesprek met relevante partijen rondom groene thema’s concrete en stimulerende acties te genereren. Staatsbosbeheer wil dit middel mede gebruiken om uitvoering te geven aan deze motie Geurts/Dijkgraaf.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven