29 800 XIII
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) voor het jaar 2005

nr. 73
BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 mei 2005

Het kabinet heeft stevige ambities om duurzame economische groei te realiseren1: ondernemend Nederland stimuleren tot topprestaties en Nederland zo snel mogelijk in de Europese voorhoede brengen. Om deze ambitie waar te maken achten wij een grondige herijking van onze instrumenten noodzakelijk. Daarbij hebben we ons laten inspireren door positieve ervaringen uit het buitenland, eigen analyses en suggesties van onder andere de Tweede Kamer, het bedrijfsleven en het Innovatieplatform. De resultaten ervan vindt u in de bijgevoegde notitie «Sterke basis voor topprestaties: vernieuwde EZ-instrumenten voor ondernemers»2.

De nieuwe opzet van het instrumentarium bestaat uit eenbasispakket, vooral gericht op het MKB, met een gestroomlijnde voorlichting- en adviesfunctie en een samenhangend, vereenvoudigd kapitaalmarktinstrument. Daarmee willen we de toegang voor ondernemers tot kennis en kapitaal sterk verbeteren. Dit geldt met name voor kleine bedrijven die willen innoveren en ondernemers die willen exporteren en/of investeren in het buitenland. Ondernemers profiteren van deze basis vanwege de betere toegankelijkheid voor het MKB, lagere verkrijgingskosten, minder en onderling beter samenhangende regelingen en een betere uitvoering gebaseerd op de één loket-gedachte. Ook wordt een aantal nieuwe initiatieven geïntroduceerd waarmee we inspelen op de financiële knelpunten die momenteel een belangrijke belemmering vormen voor ondernemers in Nederland. Een voorbeeld daarvan is de nieuwe garantiefaciliteit voor groeiers.

Naast dit basispakket introduceren we een programmatisch pakket. Dit pakket is gericht op het bereiken van topprestaties en excellentie op een aantal gebieden waarop Nederland in de toekomst kan uitblinken. Via dit pakket kunnen we samen met bedrijven, kennisinstellingen en andere overheden de krachten bundelen om potentiële sterktes in de Nederlandse economie verder te ontwikkelen. Met de thema's ICT en Duurzame Energie, waarmee we de duurzaamheid van de economie willen faciliteren, hebben we reeds ervaring opgedaan met de programmatische aanpak. Deze aanpak zullen we verder invoeren op de beleidsterreinen innovatie, gebiedsgericht beleid en internationaal ondernemen. Kernbegrippen daarbij zijn kiezen, vraagsturing en maatwerk. Om deze nieuwe aanpak tot een succes te maken zal de slagvaardigheid van de uitvoering sterk verbeterd worden en wordt de flexibiliteit van het instrumentarium sterk verbeterd.

Met deze herijking slaan we een nieuwe richting in voor de manier waarop beleid wordt ontwikkeld en uitgevoerd. Ook brengen we hiermee het evenwicht tussen generieke en specifieke instrumenten beter in balans. Daarmee komen we ook tegemoet aan de moties van het kamerlid Aptroot1, adviezen van het Innovatieplatform en de door het kabinet gewenste vernieuwing van de Rijksoverheid (Project Andere Overheid).

De implementatie is reeds gestart. Zo gaat nog deze maand een centrale frontoffice van start van SenterNovem, EVD en Octrooicentrum Nederland. Ook wordt dit jaar het concept van «ondernemerspleinen» ingevoerd in alle regio's en starten we met een aantal pilotprogramma's op de gebieden «High Tech Systemen & Materialen», «Water» en «Food & Flowers». Op het gebied van Internationaal Ondernemen worden in overleg met de Dutch Trade Board voor een aantal kansrijke nieuwe markten publiek-privtae actieplannen opgesteld. In lijn met de nieuwe aanpak zal een Programma Opkomende Markten worden ontwikkeld. Voor de zes gebieden uit «Pieken in de Delta» wordt gestart met het maken van programma's. De huidige instrumenten voor regionaal beleid worden gebundeld tot één gebiedsgerichte regeling.

De komende tijd zal met de relevante partijen hard gewerkt worden om deze vernieuwing verder uit te werken en de invoering tot een succes te maken. Vanzelfsprekend zal de uitvoering van het bestaande beleid daar geen hinder van ondervinden.

In nauw overleg met bedrijfsleven, kennisinstellingen en andere partijen zetten wij de komende jaren de stappen die nodig zijn om in 2008 volledig te werken volgens de nieuwe opzet.

Minister van Economische Zaken,

L. J. Brinkhorst

Staatssecretaris van Economische Zaken,

C. E. G. van Gennip


XNoot
1

Het gaat dan onder meer om de Groeibrief, Innovatiebrief, Actieplan Internationaal Ondernemen, Industriebrief, Ondernemerschapsbrief, rijksbrede ICT-agenda, Energienota en Pieken in de Delta.

XNoot
2

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

XNoot
1

In de motie Aptroot c.s. wordt gevraagd om onder meer het aantal regelingen terug te brengen en toegankelijker te maken voor het MKB (Tweede Kamer 2004–2005, 29 800 XIII, nr. 21).

Naar boven