29 714
Wijziging van de Scheepvaartverkeerswet, de Wet voorkoming verontreiniging door schepen en de Wet op de economische delicten in verband met de implementatie van richtlijn nr. 2002/59/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 27 juni 2002 betreffende de invoering van een communautair monitoring- en informatiesysteem voor de zeescheepvaart en tot intrekking van Richtlijn 93/75/EEG van de Raad (PbEG L 208) (communautair monitoring- en informatiesysteem scheepvaart)

nr. 6
VERSLAG

Vastgesteld 6 oktober 2004

De vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat1, belast met het voorbereidend onderzoek, brengt als volgt verslag uit van haar bevindingen omtrent dit wetsvoorstel.

Onder het voorbehoud dat de regering de in dit verslag opgenomen vragen en opmerkingen afdoende beantwoordt, acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

Algemeen

De leden van de CDA-fractie hebben met belangstelling kennis genomen van het voorstel van de regering tot wijziging van diverse schepenwetten, die een betere monitoring en gegevensuitwisseling, en daarmee een betere aanpak van rampen en ongevallen mogelijk moet maken.

De leden van de CDA-fractie vragen de regering nader inzicht te verschaffen in de huidige informatie-uitwisseling tussen lidstaten bij ongevallen en verontreiniging op zee. In hoeverre vraagt de implementatie van de richtlijn niet alleen om geharmoniseerde regels, maar ook om verdere standaardisatie van ICT-infrastructuur, gedeelde databanken, procedures ten aanzien van informatie-uitwisseling etc? Kan de regering aangeven wanneer het wetsvoorstel materieel geïmplementeerd moet zijn?

De leden van de fractie van de PvdA hechten veel waarde aan de invoering van maatregelen die de kans op ongevallen en incidenten op zee (en de effecten daarvan) kunnen verkleinen. Deze leden stemmen dan ook in met de implementatie van richtlijn 2002/59/EG volgens voorgestelde wetswijziging.

In de memorie van toelichting wordt uitgebreid stilgestaan bij de primaire effecten van de wetswijzigingen, c.q. de diverse procedures die vanaf heden doorlopen dienen te worden. De leden van de fractie van de PvdA verzoeken de regering om een toelichting op de concrete, beoogde (eventueel cijfermatig onderbouwde) effecten van de wetswijzigingen. Daarbij vragen de leden van de fractie van de PvdA ook om een uiteenzetting van de wijze waarop de diverse gegevens die beschikbaar komen, worden benut. Immers, zo stellen deze leden, niet de verzameling van gegevens is het doel, maar het gebruik van deze informatie bij het verkleinen van de kans op ongevallen en incidenten op zee en een adequate aanpak van dergelijke incidenten.

De leden van de VVD-fractie hebben met belangstelling kennis genomen van het voorstel tot wijziging van de onderliggende wetten. Alvorens haar standpunt over dit voorstel te bepalen, willen zij een aantal opmerkingen over dit voorstel maken en een aantal vragen aan de regering stellen.

De leden van de VVD-fractie constateren dat in de toekomst alle meldingen elektronisch beschikbaar en uitwisselbaar zullen zijn. Hoe lang gaat het duren voordat dit in Nederland het geval is? In hoeverre voldoen de ander EU-landen aan deze eis? Is een termijn afgesproken waarbinnen alle meldingen elektronisch beschikbaar en uitwisselbaar moeten zijn?

In de Memorie van Toelichting wordt verder gesproken over objectieve eisen voor het toelaten van schepen in nood. Kan de regering aangeven wat deze eisen zijn?

Tot slot constateren deze leden dat in de Memorie van Toelichting gesproken wordt over de mogelijkheden om Europese besluiten ten aanzien van de binnenvaart te kunnen implementeren. Om welke besluiten gaat dit?

Omzetting van de richtlijn in Nederlandse regelgeving

De leden van de fractie van de PvdA betreuren de opgelopen vertraging bij de implementatie van de richtlijn, niet in de laatste plaats omdat eerdere implementaties van richtlijnen op het gebied van scheepvaart ná de gestelde termijnen is bereikt. Zij vragen de regering om een toelichting op de oorzaak van de vertraging en verzoeken om een uiteenzetting van de maatregelen die zijn genomen om toekomstige implementatietermijnen wel te halen.

De leden van de VVD-fractie vragen in hoeverre de nieuwe richtlijnen al in andere EU-landen zijn geïmplementeerd.

Wijziging van de Wet voorkoming verontreiniging door schepen (Wvvs)

De leden van de CDA-fractie merken in navolging van de Raad van State op dat «onvolledige medewerking» door de kapitein van een schip (art. 12 Wvvs), een strafbaar feit oplevert. De Raad adviseert dit strafbare feit nader te omschrijven, bijvoorbeeld aan de hand van bijlage IV van de richtlijn. De regering heeft hier echter niet voor gekozen. Kan de regering aangeven op welke wijze wordt voorkomen dat willekeur optreedt bij de uitoefening van de betreffende bevoegdheid?

De leden van de CDA-fractie vragen de regering tevens aan te geven in hoeverre Nederland met de maatregelen in het rampenplan voor de Noordzee en de Wet bestrijding ongevallen Noordzee materieel voldoet aan de verplichting tot het opstellen van een plan voor de opvang van schepen in nood.

De voorzitter van de commissie,

Atsma

De griffier van de commissie,

Roovers


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Duivesteijn (PvdA), Dijksma (PvdA), Hofstra (VVD), ondervoorzitter, Atsma (CDA), voorzitter, Van Gent (GL), Timmermans (PvdA), Van Bommel (SP), Van der Staaij (SGP), Oplaat (VVD), Geluk (VVD), Dijsselbloem (PvdA), Depla (PvdA), Van As (LPF), Mastwijk (CDA), Duyvendak (GL), Koopmans (CDA), Gerkens (SP), Bruls (CDA), Van Lith (CDA), Van der Ham (D66), Haverkamp (CDA), Boelhouwer (PvdA), De Krom (VVD), Verdaas (PvdA), Hermans (LPF), Dezentjé Hamming (VVD), Van Hijum (CDA).

Plv. leden: Heemskerk (PvdA), Samsom (PvdA), Snijder-Hazelhoff (VVD), Hessels (CDA), Vos (GL), Smeets (PvdA), De Ruiter (SP), Slob (CU), Aptroot (VVD), Szabó (VVD), Van Dijken (PvdA), Waalkens (PvdA), Herben (LPF), Van Winsen (CDA), Halsema (GL), Jager (CDA), Vergeer (SP), Ten Hoopen (CDA), Van Haersma Buma (CDA), Bakker (D66), De Pater-van der Meer (CDA), Van Dam (PvdA), Van Beek (VVD), Dubbelboer (PvdA), Van den Brink (LPF), Luchtenveld (VVD), Buijs (CDA).

Naar boven