29 706
Uitvoering van het op 16 mei 2003 te Londen tot stand gekomen Protocol bij het Internationaal Verdrag betreffende de instelling van een Internationaal Fonds voor vergoeding van schade door verontreiniging door olie, 1992, alsmede aanpassing van de Wet aansprakelijkheid olietankschepen

nr. 6
VERSLAG

Vastgesteld 5 oktober 2004

De vaste commissie voor Justitie1, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer als volgt verslag uit te brengen van haar bevindingen.

Onder het voorbehoud dat de regering de gestelde vragen tijdig zal hebben beantwoord, acht de commissie de openbare beraadslaging over dit wetsvoorstel voldoende voorbereid.

Algemeen

De leden van de CDA-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van onderhavig wetsvoorstel. Deze leden zijn van mening dat een dergelijke aanvulling op het internationaal schadevergoedingssysteem kan bijdragen aan een betere afwikkeling van schadevergoeding ontstaan door olieverontreiniging en dat het goed is dat dit ook op Europees en internationaal niveau geregeld wordt. De leden van de CDA-fractie willen de volgende opmerkingen plaatsen en vragen stellen.

Artikelsgewijze toelichting

De leden van de CDA-fractie zijn blij met het feit dat de administratieve lasten niet zullen toenemen met de inwerkingtreding van het Protocol en het wetsvoorstel. Deze leden vragen hoe dit feit zich verhoudt met de vele verschillende (internationale) regelgeving op dit gebied: er is op nationaal niveau een Wet aansprakelijkheid olietankschepen en een Wet schadefonds olietankschepen, internationaal gezien is er een Aansprakelijkheidsverdrag, een Fondsverdrag en nu dus deze derde laag, het Protocol. Staten kunnen kiezen of zij alleen bij het eerste, ook bij het tweede of bij alle drie de verdragen partij willen zijn, en daarmee bestaat in deze veelheid van internationale regelgeving op dit gebied veel onduidelijkheid. Niet alleen voor staten en Partijen, maar vooral voor slachtoffers. Daarnaast dragen de verschillende nationale wetten niet bij aan de duidelijkheid en overzichtelijkheid. Kan de regering uiteenzetten hoe de regels zich onderling verhouden en hoe deze gelden voor een slachtoffer dan wel een eigenaar van een schip, betrokken bij en al dan niet schuldig aan een ramp?

Onderhavige wetgeving heeft enkel betrekking op schade door verontreiniging door olie. Is er (internationale) wetgeving met betrekking op vervuiling door andere (al dan niet aan olie verwante) chemicaliën? Hoe verhouden deze zich met de verdragen en nationale regelgeving omtrent verontreiniging door olie?

De leden van de CDA-fractie willen de regering vragen naar haar argumenten om de afstemming van de Wet schadefonds olietankschepen op afdeling 5.2 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) pas te regelen bij de invoering van de vierde tranche van de Awb, terwijl dat eigenlijk nu zou moeten. Deze leden zijn niet overtuigd door het argument dat de goedkeuring van het Protocol en de invoering van het wetsvoorstel een zodanig grote urgentie hebben dat het wetsvoorstel in twee keer behandeld zou moeten worden. In verband met onder andere de grote financiële belangen die met het wetsvoorstel gemoeid zijn, hechten de leden van de CDA-fractie aan een zorgvuldige behandeling.

De voorzitter van de commissie,

De Pater-van der Meer

Adjunct-griffier van de commissie,

Van Bemmel


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Van de Camp (CDA), De Vries (PvdA), Van Heemst (PvdA), Vos (GL), Rouvoet (CU), Adelmund (PvdA), De Wit (SP), Albayrak (PvdA), Luchtenveld (VVD), Wilders (Groep Wilders), Weekers (VVD), de Pater-van der Meer (CDA), Voorzitter, Çörüz (CDA), Verbeet (PvdA), Ondervoorzitter, Wolfsen (PvdA), De Vries (CDA), Van Haersma Buma (CDA), Eerdmans (LPF), Van Vroonhoven-Kok (CDA), Van Fessem (CDA), Straub (PvdA), Nawijn (LPF), Griffith (VVD), Van der Laan (D66), Visser (VVD), Azough (GL) en Vacature (algemeen).

Plv. leden: Jonker (CDA), Dijsselbloem (PvdA), Timmer (PvdA), Halsema (GL), Van der Staaij (SGP), Kalsbeek (PvdA), van Velzen (SP), Tjon-A-Ten (PvdA), Van Baalen (VVD), Blok (VVD), Hirsi Ali (VVD), Aasted Madsen-van Stiphout (CDA), Jager (CDA), Van Heteren (PvdA), Arib (PvdA), Buijs (CDA), Sterk (CDA), Varela (LPF), Joldersma (CDA), Ormel (CDA), Van Dijken (PvdA), Hermans (LPF), Örgü (VVD), Lambrechts (D66), Rijpstra (VVD), Karimi (GL) en Vergeer (SP).

Naar boven