29 683 Dierziektebeleid

Nr. 255 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 november 2020

Op vrijdag 13 november jl. werd een vierde besmetting met HPAI geconstateerd, ditmaal bij een eendenbedrijf in Terwolde. Daarnaast worden er nog steeds besmette dode wilde vogels gevonden, zowel in Nederland als in andere Europese landen. Ook worden er nu in andere landen besmettingen op pluimveebedrijven gemeld. De deskundigengroep dierziekten is vrijdag geconsulteerd en heeft een analyse gegeven van de huidige situatie. In deze brief informeer ik uw Kamer over de laatste besmetting, over de analyse van de deskundigengroep en over de aangescherpte meldgrens voor eendenbedrijven.

Donderdagavond 12 november jl. werd een vogelgriepverdenking gemeld bij een eendenbedrijf in Terwolde. Vrijdag in de loop van de dag werd bekend dat het HPAI H5 betrof en het bedrijf is dezelfde dag nog geruimd. In de 1-kilometerzone van het besmette bedrijf zit één ander pluimveebedrijf op meer dan 500 meter van het besmette bedrijf. Het betreft een bedrijf met vleeskuikens die bijna op slachtleeftijd zijn. Er is besloten dit bedrijf niet preventief te ruimen omdat binnen de 1-kilometerzone van dit vleeskuikenbedrijf geen andere bedrijven zitten, wat maakt dat er geen zorg is dat de infectie ongemerkt als een olievlek zou kunnen spreiden. Daarnaast zouden de kuikens binnen een week worden geslacht en lopen vleeskuikens minder risico om besmet te raken dan bijvoorbeeld eenden- of legkuikenbedrijven. Het bedrijf is gescreend en bleek negatief. Ook de andere bedrijven in de 3-kilometerzone bleken negatief in de screening.

Vlees afkomstig van pluimvee uit het beschermingsgebied (het gebied met een straal van 3 kilometer rond een besmet bedrijf) mag volgens de Europese regelgeving alleen in Nederland worden afgezet en niet op de Europese markt worden gebracht. Omdat er door de coronacrisis vanuit de horeca een kleinere vraag is naar regulier vleeskuikenvlees en de Nederlandse retail alleen vlees van traaggroeiende vleeskuikens afneemt, is deze afzet nu een extra uitdaging. De pluimveesector heeft dit probleem aangekaart. Ik heb daar waar mogelijk oplossingen geboden om de afzet te faciliteren. In overleg met mijn ministerie is door de NVWA een corridor gecreëerd uit het B-gebied naar een geschikte slachterij. Daarnaast heeft de NVWA een schriftelijke verklaring afgegeven dat dit vlees geschikt is voor menselijke consumptie.

Verslag deskundigengroep dierziekten

De deskundigengroep concludeert dat de situatie aanzienlijk risicovoller is dan ten tijde van de laatste beoordeling op 21 oktober 2020. Er worden veel HPAI-besmette wilde vogels op een groot aantal verschillende locaties gevonden en er zijn inmiddels vier pluimveebedrijven besmet. De kans dat een Nederlands pluimveebedrijf met HPAI wordt besmet, wordt hierom op dit moment als zeer groot beoordeeld.

De deskundigengroep geeft aan dat optimale bedrijfshygiëne op pluimveebedrijven essentieel is, dat geldt voor de pluimveehouder en voor bezoekers. Aandacht voor een goede en duidelijke schone en vuile weg op het erf en in de hygiënesluis is van belang, waarbij zo min mogelijk bezoekers en voertuigen op het erf moeten worden toegelaten. Voorkomen moet worden dat huisdieren in direct of indirect contact komen met het pluimvee en zorg voor een goede plaagdierenbestrijding is belangrijk. Mijn ministerie zal samen met de sector inzetten op versterkte communicatie richting alle pluimveehouders op het punt van bedrijfshygiëne en het schone en vuile weg principe.

Daarnaast stellen de deskundigen dat het zinvol zou zijn om de levende wilde vogelmonitoring te intensiveren. Mijn ministerie gaat op korte termijn met experts in gesprek om te onderzoeken of en zo ja hoe we die kunnen intensiveren.

Het volledige verslag van de deskundigen is als bijlage toegevoegd aan deze brief1.

Meldcriteria eenden

Er zijn de afgelopen jaren relatief meer eendenbedrijven besmet dan andere pluimveebedrijven. Daarbij laten eenden nagenoeg geen verschijnselen zien van hoogpathogene vogelgriep en blijft de mortaliteit op eendenbedrijven gering. Daarom heb ik besloten de meldcriteria voor eendenbedrijven aan te scherpen. De regeling is hierop aangepast. Eendenbedrijven moeten een verdenking van vogelgriep bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) melden wanneer:

  • 1. er 2 dagen op rij een uitval is die hoger is dan 0,15%, of

  • 2. als er op 1 dag 0,5% uitval is in combinatie met een voeropnamedaling van 5%.

Deze meldcriteria gelden niet in de eerste week na opzet omdat uitval in de eerste week meestal een andere oorzaak heeft.

Ik zal uw Kamer regelmatig informeren over de stand van zaken met betrekking tot de vogelgriepsituatie in Nederland en daarbuiten.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven