29 675
Zee- en kustvisserij

nr. 80
BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 juni 2009

Mede namens de minister van Economische Zaken bied ik u de Maatschappelijke Innovatie Agenda Duurzame Agro- en Visserijketens (MIA DAV) aan.1 De MIA DAV is geformuleerd in het kader van het project Nederland Ondernemend Innovatieland van het beleidsprogramma Samen Leven Samen Werken. De agenda is voorbereid in een ambtelijke werkgroep met deelname van de ministeries van LNV, VROM, EZ, VWS en V&W.

Achtergrond

De belasting van de omgeving en de uitputting van grondstoffen leiden tot een toenemende onzekerheid over de toekomst. De agrosectoren zijn permanente bronnen van energie en grondstoffen. De productie en exploitatie van deze bronnen is nu nog niet voldoende duurzaam. Vernieuwingen en innovaties zijn noodzakelijk. De aanwezige inventiviteit, het hoge kennisniveau en het ondernemerschap zijn sterke factoren van de agrosector. Daarmee kan worden bijgedragen aan de oplossing van maatschappelijke knelpunten en aan het vermogen om te voorzien in de voedsel- en grondstofbehoefte van de toekomst, niet alleen voor Nederland, maar ook internationaal. De MIA DAV richt zich niet op doorbraken en ontwikkelingssprongen.

Thema’s

De thema’s van de MIA DAV zijn:

1. Plantaardige productiesystemen: onder andere meer gebruik van natuurlijke weerstandsmechanismen voor de bestrijding van ziekten en plagen, nieuwe teeltsystemen;

2. Dierlijke productiesystemen: onder andere alternatieven voor antibiotica in verband met resistentieontwikkeling;

3. Visserij en aquacultuur: op weg naar een beter beheerde, milieu- en natuurvriendelijker visserij en aquacultuur;

4. Consument en ketens: met name voedselverspilling en efficiënte ketensystemen;

5. Eiwittransitie: vooral de vervanging van dierlijk eiwit door plantaardig eiwit;

6. Biobased economy: innovatie in de verwerking van agrarische grondstoffen en producten;

7. Biosolar systems: verhogen van fotosynthetische efficiency in planten, en het binden van zonne-energie met semi-natuurlijke en kunstmatige systemen.

Financiering

De maatschappelijke innovatieagenda wordt grotendeels gefinancierd met LNV-kennismiddelen. Het budget wordt in hoofdzaak ingevuld in de jaarlijkse planningcyclus voor onderzoek. Het programma wordt uitgebouwd en bijgestuurd met de opgebouwde ervaring. Waar mogelijk wordt gezocht naar de inzet van interdepartementale middelen. Biosolar systems zit in de laatste beoordelingsronde voor FES-middelen.

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven