29 608
Voorstel van wet van de leden Karimi, Dubbelboer en Van der Ham tot wijziging van het voorstel van wet van de leden Karimi, Dubbelboer en Van der Ham betreffende het houden van een raadplegend referendum over het grondwettelijk verdrag voor de Europese Unie (Wet raadplegend referendum Europese Grondwet) in verband met het tijdstip van het referendum

nr. 9
NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 2 september 2004

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

1. In artikel I, onderdeel D, komt artikel 8, eerste lid, eerste volzin, te luiden:

1. De referendumcommissie stelt zo spoedig mogelijk de dag van de stemming vast, na overleg met Onze Minister.

2. Artikel I, onderdeel H komt te luiden:

H

Artikel 29 komt te luiden:

Artikel 29

1. Onze Minister kan bepalen dat tijdens het referendum experimenten plaatsvinden met het oog op nieuwe voorzieningen die de kiesgerechtigde in Nederland in staat stellen om in een stemlokaal naar keuze te stemmen.

2. Op experimenten als bedoeld in het eerste lid is hetgeen bij of krachtens de Experimentenwet Kiezen op Afstand met betrekking tot zodanige experimenten is bepaald, van overeenkomstige toepassing.

Toelichting

1. In zijn brief van 1 juli 2004 (Kamerstukken II 2003/04, 29 608, nr. 5) heeft de Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties de wens uitgesproken dat de vaststelling van de datum van het referendum geschiedt in overeenstemming met de regering. De indieners komen met de voorgestelde wijziging van artikel I, onderdeel D, aan deze wens tegemoet door de Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties een formele rol toe te kennen bij de vaststelling van de datum van het referendum.

2. Artikel I, onderdeel H, van het wetsvoorstel strekte ertoe artikel 29 van het voorstel van wet van de leden Karimi, Dubbelboer en Van der Ham betreffende het houden van een raadplegend referendum over het grondwettelijk verdrag voor de Europese Unie (Kamerstukken I 2003/2004, 28 885, A) te laten vervallen. Dit artikel maakt het mogelijk dat er geëxperimenteerd wordt met het stemmen in een stemlokaal naar keuze. Bij de verkiezing van de leden van het Europese Parlement op 10 juni jl. is hiermee in een aantal gemeenten geëxperimenteerd. Dit is naar verluidt goed bevallen. De indieners willen daarom de mogelijkheid om dit bij het referendum ook te doen openlaten. Aangezien de Experimentenwet Kiezen op Afstand inmiddels tot wet is verheven is de formulering van het oorspronkelijke artikel 29 hieraan aangepast.

Karimi

Dubbelboer

Van der Ham

Naar boven