29 549
Adviesaanvragen themacommissie Ouderenbeleid

nr. 1
BRIEF VAN DE THEMACOMMISSIE OUDERENBELEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 mei 2004

De themacommissie Ouderenbeleid stelt de Kamer voor om ingevolge artikel 30 van het Reglement van Orde advies te vragen aan enkele externe adviescolleges als bedoeld in artikel 17 van de Kaderwet adviescolleges. Wij hebben met vijf colleges vooroverleg gevoerd waarin de volgende punten aan de orde kwamen:

– Is het adviescollege bereid en bevoegd om in te gaan op de aanvraag?

– Hoeveel tijd zal gemoeid zijn met het advies? Is deze tijd beschikbaar bij het college?

– Zijn de te stellen vragen voldoende duidelijk en zijn deze door het college te beantwoorden?

– Zijn er kosten aan het advies verbonden?

De gesprekken zijn gevoerd met achtereenvolgens: de Raad voor de Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO), de Sociaal Economische Raad (SER), de Raad voor de Volkshuisvesting, de Ruimtelijke Ordening en het Milieubeheer (de VROM-raad), de Gezondheidsraad en met het Nederlands Interdiscipinair Demografisch Instituut (het Nidi). De themacommissie heeft besloten om vooralsnog geen adviesaanvraag te doen aan de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ), in verband met eventuele doublures met het advies van de Gezondheidsraad. De themacommissie beraadt zich op welke manier de RVZ betrokken kan worden bij de werkzaamheden van de themacommissie.

De themacommissie heeft voorts besloten om op dit moment niet voor te stellen advies te vragen aan het Nidi. De reden hiervoor is dat het Nidi het advies niet kosteloos kan verstrekken. De themacommissie acht het op dit moment niet nodig om budget te besteden aan een adviesaanvraag aan het Nidi, daar veel van de benodigde gegevens ook uit andere bronnen te verkrijgen zijn.

De overgebleven vier aanvragen gaan als bijlagen1 bij deze brief. Deze colleges hebben allen aangegeven dat zij bereid zijn de aanvraag in behandeling te nemen. Zij zullen daarvoor geen kosten in rekening brengen. Wel vragen zij aandacht voor het feit dat zij werken volgens een vastgesteld onderzoeksprogramma en dat de aanvraag uit de Tweede Kamer daar in gepast moet worden. Dit kan mogelijk leiden tot enige vertraging in de oplevering van de adviezen. De meeste colleges hebben aangegeven, dat dit mogelijk zal leiden tot oplevering van het advies in de eerste maanden van 2005 in plaats van december 2004. Hierover zal de themacommissie in gesprek blijven met de colleges.

De voorzitter van de themacommissie Ouderenbeleid

Van Oerle-v.d. Horst

De griffier van de themacommissie Ouderenbeleid

Beuker


XNoot
1

De bijlagen liggen ter inzage bij het Centraal Informatie Punt van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Naar boven