29 544 Arbeidsmarktbeleid

Nr. 583 BRIEF VAN HET PRESIDIUM

Aan de Leden

Den Haag, 22 januari 2015

Het presidium legt hierbij aan u voor een voorstel van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid d.d. 5 januari 2015 om een onderzoek te laten verrichten door het Rathenau Instituut naar de invloed van technologische ontwikkelingen op de werkgelegenheid. De brief van 5 januari jl. en het daarin nader uitgewerkte voorstel treft u als bijlage bij deze brief aan.

Het presidium stelt u voor om met dit voorstel in te stemmen.

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, A. van Miltenburg

De Griffier van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, J.E. Biesheuvel-Vermeijden

Bijlage 1

Aan het presidium,

Den Haag, 5 januari 2015

De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil aan de Kamer voorstellen een onderzoek te laten verrichten naar de invloed van technologische ontwikkelingen op de werkgelegenheid. Het betreft geen nieuw onderzoek, maar een onderzoek naar de wetenschappelijke stand van zaken op dit terrein (overzicht en bevindingen).

Het Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven is betrokken bij de totstandkoming van het onderzoeksvoorstel. Het Rathenau Instituut is benaderd en bereid gevonden dit onderzoek voor de Kamer uit te voeren. Er zijn in principe geen kosten aan het onderzoek verbonden.1

Namens de commissie verzoek ik u het onderzoeksvoorstel te bespreken in uw vergadering van 21 januari 2015 en het, wanneer u heeft ingestemd, ter besluitvorming voor te leggen aan de Kamer (zie bijlage).

De voorzitter van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Van der Burg

De waarnemend griffier van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Peen

Bijlage 2 Onderzoeksvoorstel naar de invloed van technologische ontwikkelingen op de werkgelegenheid

1 Aanleiding onderzoek

De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op initiatief van het lid Van Weyenberg (D66) een onderzoeksvoorstel gedaan voor de Toekomst- en Onderzoeksagenda 2015 van de Tweede Kamer. Het betreft een onderzoek naar de invloed van technologische ontwikkelingen op de werkgelegenheid. Naar aanleiding van het advies van de commissie voor de Rijksuitgaven, waaruit onder anderen bleek dat de onderzoeksvraag te breed was om binnen een jaar uit te voeren, heeft de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten om geen herzien voorstel voor de Toekomst- en Onderzoeksagenda in te dienen bij de commissie voor de Rijksuitgaven. In plaats daarvan heeft zij besloten een wetenschappelijk instituut (of het Bureau Onderzoek Rijksuitgaven (BOR)) te vragen om op redelijk korte termijn een rapportage op te leveren waaruit duidelijk wordt wat er vanuit de wetenschap bekend is over de invloed van technologische ontwikkelingen op de werkgelegenheid.

2 Doel van het onderzoek

Momenteel bestaan er veel verschillende beelden en geluiden over de effecten van technologische ontwikkelingen op de werkgelegenheid.

Het onderzoek moet inzicht bieden in wat er vanuit de wetenschap bekend is over de invloed van technologische ontwikkelingen op de werkgelegenheid. Een dergelijke studie kan behulpzaam zijn bij het «ontmythologiseren» van het debat en het zoeken naar een gedeeld beeld over de mogelijkheden, kansen en risico’s die technologische ontwikkelingen in de toekomst kunnen opleveren voor de werkgelegenheid en economische groei.

3 Probleemstelling en onderzoeksvragen

De hoofdvraag is:

Welke actuele2 wetenschappelijke kennis bestaat er over de invloed van technologische ontwikkelingen op de werkgelegenheid?

Deelvragen:

Welke relevante en actuele wetenschappelijke kennis is beschikbaar over:

  • 1. de invloed van technologische ontwikkelingen (mechanisering, automatisering, etc.) op de werkgelegenheid in het verleden?

  • 2. de mogelijke effecten van technologische ontwikkelingen op de toekomstige werkgelegenheid?

  • 3. de mogelijkheden om met beleid in te spelen op de toekomstige effecten op de werkgelegenheid, bijvoorbeeld door middel van scholing?

4 Werkwijze, planning en kosten

Het onderzoek is met name gericht op het maken van een overzicht van bestaande literatuur en een stand van zaken uit die literatuur. Het Rathenau Instituut, dat zich bezighoudt met onderzoek en dialoog, wetenschap, technologie en innovatie, is bereid gevonden om een dergelijk overzicht te maken. Er zijn in principe geen kosten aan het onderzoek verbonden aangezien het een taak is van het Rathenau Instituut om bij te dragen aan het maatschappelijke debat en de politieke oordeelsvorming over vraagstukken die samenhangen met of het gevolg zijn van wetenschappelijke en of technologische ontwikkelingen waaronder de ethische, de maatschappelijke, de culturele en de wettelijke aspecten daarvan. Het instituut levert in het bijzonder bijdragen aan de politieke oordeelsvorming in de beide Kamers van de Staten-Generaal en in het Europese parlement.

De planning is om het eindproduct in het eerste kwartaal 2015 op te leveren. De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal daarna besluiten of en zo ja welke, vervolgstappen wenselijk zijn (bijvoorbeeld betrekken bij debat, een ontbijtbijeenkomst organiseren of eventueel nader onderzoek verrichten).

Vanuit de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal een begeleidingscommissie worden gevormd die het onderzoek begeleidt. Deze begeleidingscommissie heeft als taak zorg te dragen dat alle onderzoeksvragen worden beantwoord door het beoordelen van het plan van aanpak en het concept- en eindproduct. De dagelijkse begeleiding van het onderzoek is in handen van het BOR, in nauwe samenwerking met de staf van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het BOR bewaakt de voortgang van het onderzoek, toetst de inhoudelijke kwaliteit van de werkzaamheden en is aanspreekpunt voor het Rathenau Instituut.


X Noot
1

Mochten er additionele kosten zijn, zoals evt. reiskosten, kosten voor (ontbijt-)bijeenkomsten etc., dan kunnen deze uitgaven gedekt worden uit het Kennis- en Onderzoeksbudget.

X Noot
2

In de afgelopen 10 jaar.

Naar boven