29 477 Geneesmiddelenbeleid

Nr. 611 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 september 2019

Op 1 augustus jongstleden trad de subsidieregeling PrEP in werking. De acht coördinerende GGD-en krijgen op basis van de subsidieregeling financiële middelen. Voor de verstrekking van PrEP stel ik voor de komende vijf jaar 22 miljoen euro beschikbaar. De personen die PrEP gebruiken gaan een eigen bijdrage van 7,50 euro per maand voor de medicatie betalen (indien alle 30 pillen worden afgenomen). De coördinerende GGD-en hebben inmiddels allemaal een subsidieaanvraag ingediend.

Vier van de acht coördinerende GGD-en zijn in augustus in de regio gestart met het aanbieden van PrEP, zoals opgenomen in de subsidieregeling. Deze coördinerende GGD-en werken de komende periode verder aan een volledig regionaal dekkend aanbod. Drie andere coördinerende GGD-en zijn volop bezig met de voorbereidingen, waaronder capaciteitsopbouw. Zij starten in september met het realiseren van een regionaal dekkend aanbod van PrEP-zorg. Ten behoeve van de dienstverlening aan PrEP-gebruikers en spreiding van capaciteit hebben de coördinerende GGD-en besloten spreekuren en testen aan te bieden bij in totaal ongeveer 20 GGD-en.

De coördinerende GGD Utrecht heeft aangegeven 1 oktober te starten met het aanbieden van PrEP. De regio laat weten dat ze de implementatie zorgvuldig doen, onder andere capaciteitsopbouw bleek de achterliggende periode een issue in Utrecht te zijn. Daarbij geldt dat er in de regio Utrecht wel een pilot loopt met een deel van de hoog risicogroep MSM die al de PrEP-medicatie en begeleiding ontvangt.

Ik zal de instroom van het aantal deelnemers en de effecten van de PrEP-verstrekking blijven volgen. Zoals ik reeds heb toegezegd zal ik na vijf jaar een evaluatie uitvoeren om te bezien wat het effect van PrEP is in Nederland. Na drie jaar zal ik de Kamer een eerste tussenbalans sturen.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins

Naar boven