29 477 Geneesmiddelenbeleid

34 648 Staat van de Europese Unie 2017

Nr. 410 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT EN VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 januari 2017

Als gevolg van het referendum over EU-lidmaatschap van 23 juni 2017 in het Verenigd Koninkrijk zullen de daar gevestigde Europese agentschappen, het Europees geneesmiddelenagentschap (European Medicines Agency, EMA) en de Europese bankenautoriteit (European Banking Authority, EBA), elders in de EU gevestigd worden.

Hierbij informeren wij uw Kamer dat Nederland zich kandidaat zal stellen als nieuw vestigingsland voor de EMA. De EMA is een goed functionerend en internationaal toonaangevend EU agentschap en is verantwoordelijk voor de beoordeling van de werkzaamheid, kwaliteit en veiligheid van geneesmiddelen die op de Europese markt worden toegelaten. Nederland behoort met het College Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) tot de belangrijkste leveranciers van expertise binnen het Europese netwerk van geneesmiddelenautoriteiten dat door de EMA wordt gecoördineerd.

De tijdige beoordeling en toelating van geneesmiddelen hangt nauw samen met de werkzaamheden van de EMA. Nederland heeft dit thema hoog op de agenda geplaatst tijdens haar voorzitterschap van de Europese Unie. Als nieuw gastland voor EMA kan Nederland eraan bijdragen dat het agentschap haar werkzaamheden zonder onderbreking en zonder verlies van productiviteit kan voortzetten. Vestiging van de EMA in Nederland sluit bovendien zeer goed aan op het Topsectoren beleid van het kabinet.

Nederland is om meerdere redenen bij uitstek geschikt als nieuwe vestigingsplaats voor de EMA. Dit is niet alleen vanwege de zeer goede internationale bereikbaarheid, goede infrastructuur en onze centrale ligging in Europa. Nederland staat als gastland van internationale organisaties hoog aangeschreven dankzij de voorzieningen die wij bieden, zoals op het gebied van huisvesting, gezondheidszorg en internationaal onderwijs. Het binnenhalen van een Europees agentschap heeft voor Nederland economische meerwaarde, onder andere via extra arbeidsplaatsen.

De uiteindelijke beslissing over in welke EU lidstaat de EMA gevestigd zal worden, is aan de Europese Raad. Het is nog onduidelijk wanneer deze besluitvorming plaats zal vinden.

Mogelijk zal dit besluit vroeg in de onderhandelingen rondom het uittreden van het Verenigd Koninkrijk plaatsvinden opdat het agentschap effectief kan blijven functioneren.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders

Naar boven