29 422
Wijziging van de Wet Luchtverontreiniging ten behoeve van de uitvoering van de EG-richtlijn nationale emissieplafonds

nr. 6
VERSLAG

Vastgesteld 6 april 2004

De vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer1, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer verslag uit te brengen van haar bevindingen.

Onder het voorbehoud dat de regering de gestelde vragen tijdig en afdoende zal hebben beantwoord, acht de commissie de openbare behandeling van dit wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De leden van de PvdA-fractie gaan akkoord met de voorgestelde wetswijziging ter implementatie van richtlijn 2001/81/EG, met de kanttekening dat deze leden teleurgesteld zijn dat de implementatie een jaar te laat wordt uitgevoerd. Zij hopen dat dit geen slechte voorbode is voor de noodzakelijke nieuwe regelgeving en beleidsinstrumenten die in de toekomst nog zullen volgen ter uitvoering van de Richtlijn. De leden vragen daarnaast om beantwoording van de volgende vragen:

• In het Algemeen Overleg van woensdag 31 maart 2004 is door de staatssecretaris van VROM toegezegd dat het plafond voor SO2 na een uitgebreide economische impact analyse in 2004/2005 opnieuw bekeken zal worden. Kunnen de gekwantificeerde milieu-baten tevens worden meegenomen in deze studie, zodat een verantwoorde kosten-baten analyse gemaakt kan worden van het plafond?

• Welke mogelijkheden ziet de regering om af te wijken van de plafonds die in de Richtlijn aangewezen zijn, en hoe verhoudt zich dit tot de bovengenoemde toezegging?

• Kunnen de emissie-inventarissen en -prognoses, zoals deze door het RIVM gemaakt zijn, naar de Kamer gestuurd worden? In de toekomst zouden de leden graag zien dat de emissie-inventarissen die naar de Europese Commissie worden gestuurd ook direct naar de Kamer worden gestuurd, is dat mogelijk?

• Kunt u de Kamer de stand van zaken doen toekomen met betrekking tot de implementatie van de, in de transponeringstabel (op pagina 5 van de Memorie van Toelichting) genoemde wijzigingen van de verschillende artikelen in de Nederlandse regelgeving?

De voorzitter van de commissie,

Buijs

De adjunct-griffier van de commissie,

Van Halen


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Duivesteijn (PvdA), Hofstra (VVD), Buijs (CDA), voorzitter, Schreijer-Pierik (CDA), Van Gent (GL), Geluk (VVD), Dijsselbloem (PvdA), ondervoorzitter, Snijder-Hazelhoff (VVD), Depla (PvdA), Van Oerle-van der Horst (CDA), Van As (LPF), Van den Brink (LPF), Van Bochove (CDA), De Ruiter (SP), Duyvendak (GL), Huizinga-Heringa (CU), Koopmans (CDA), Spies (CDA), Van Lith (CDA), Van der Ham (D66), Van Velzen (SP), Timmer (PvdA), De Krom (VVD), Verdaas (PvdA), Kruijsen (PvdA), Samsom (PvdA) en Veenendaal (VVD).

Plv. leden: Crone (PvdA), Dezentjé Hamming (VVD), Mastwijk (CDA), Ormel (CDA), Halsema (GL), Luchtenveld (VVD), Boelhouwer (PvdA), Örgü (VVD), Dubbelboer (PvdA), Algra (CDA), Kraneveldt (LPF), Varela (LPF), Ten Hoopen (CDA), Vergeer (SP), Vos (GL), Van der Staaij (SGP), Vietsch (CDA), Sterk (CDA), Haverkamp (CDA), Giskes (D66), Gerkens (SP), Verbeet (PvdA), Balemans (VVD), Waalkens (PvdA), Van Heteren (PvdA), Wolfsen (PvdA) en Oplaat (VVD).

Naar boven