29 398 Maatregelen verkeersveiligheid

Nr. 1031 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 november 2022

Hierbij bied ik u het rapport «Hogere-ordevaardigheden in het verkeer1» aan alsmede de resultaten van de pilot «De Collegiale Adviesrit2», zoals toegezegd in de verzamelbrief van 26 november 2021 voor het commissiedebat van 2 december 2021.3

Begin oktober is in het kader van de uitwerking van advies Roemer opdracht gegeven voor de ontwikkeling van een leerplan voor de leerling rijbewijs B. Bij de ontwikkeling van dit leerplan zullen de resultaten en bevindingen uit beide rapporten worden betrokken.

Opgemerkt zij dat in het rapport over hogere-ordevaardigheden in het verkeer drie categorieën bestuurders worden onderscheiden: de jonge beginnende, de ervaren en de oudere. Voor het leerplan voor de leerling rijbewijs B zijn uitsluitend de resultaten en aanbevelingen voor de jonge beginnende bestuurder relevant.

Voor wat betreft de aanbevelingen voor de oudere bestuurder is het Plan veilige mobiliteit ouderen 2021–2025 – Langer Veilig Onderweg van 20 mei 20214 van belang. Dit plan inspireert, stimuleert en ondersteunt betrokken partijen, zoals medeoverheden, maatschappelijke organisaties (zoals VVN, Fietsersbond, CBR en ANWB) bij hun inzet voor de verkeersveiligheid van ouderen. De aanbevelingen sluiten aan bij de initiatieven die in dit kader worden genomen. In de komende periode wordt met betrokken partijen bezien of er nog aanvullende acties nodig zijn. Daarnaast worden de aanbevelingen voor de oudere bestuurder over het testen van visus, cognitie en motoriek meegenomen in de stelseloptimalisatie medische rijgeschiktheid.5

Verder zullen de aanbevelingen over hogere-ordevaardigheden worden meegenomen in de uitvoering van de Lichte Educatieve Maatregel Gedrag in het verkeer (LEMG) zoals het CBR deze kan gaan opleggen na de benodigde regelgevingwijziging die nu open staat voor internetconsultatie. De doelgroep voor de LEMG is naar verwachting relatief veel beginnende bestuurders naast een kleinere groep ervaren bestuurders. Zo is ruim 40 procent van de instroomdoelgroep EMG jonger dan 25 jaar en driekwart onder de 35 jaar.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers


X Noot
1

Rapport van RoyalHaskoningDHV van 6 september 2022, een onderzoek naar internationale best practices voor het aanleren en testen van HOV bij verschillende bestuurderscategorieën, referentie BH5943-RHD-ZZ-XX-RP-Z-0001.

X Noot
2

Rapport van RoyalHaskoningDHV van 22 september 2022, verslag van een pilot in de examenregio Goes, referentie BI3484-RHD-ZZ-XX-RP-Z-0001.

X Noot
3

Kamerstuk 29 398, nr. 975.

X Noot
4

Bijlage bij Kamerstuk 29 398, nr. 936.

X Noot
5

Kamerstuk 29 398, nr. 1016.

Naar boven