29 398 Maatregelen verkeersveiligheid

Nr. 1003 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 mei 2022

Momenteel ligt een ontwerpbesluit tot wijziging van het Reglement rijbewijzen in verband met herstructurering van de examenstructuur voor het behalen van rijbewijzen van de categorieën C1, C, D1 en D en getuigschriften van vakbekwaamheid en enige andere technische wijzigingen aan uw Kamer voor (Kamerstuk 29 398, nr. 995). Daarin wordt de herstructurering van de theorie-examens voor de rijbewijscategorieën C en D voorgesteld. Vanwege de urgentie ben ik voornemens daaraan een onderdeel toe te voegen, die de tijdelijke verlenging van theoriecertificaten voor rijbewijs AM, A, A1, A2 en B en van de resultaten van het praktijkexamen voertuigbeheersing voor het rijbewijs A1, A2 en A regelt. Een dergelijke wijziging wordt – ook als deze niet aan het reeds voorgehangen besluit zou zijn toegevoegd – met toepassing van artikel 1 van de Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid niet voorgehangen bij uw Kamer.

De redenen voor dit verzoek zijn de oplopende reserveringstermijnen voor praktijkexamens bij het CBR en de aflopende huidige verlenging van de geldigheidsduur van theoriecertificaten en resultaten van het praktijkexamen voertuigbeheersing. De oplopende reserveringstermijnen zijn het gevolg van de nasleep van de COVID-19-pandemie, waardoor het ziekteverzuim hoog is en daarnaast examinatoren niet beschikbaar zijn, omdat zij in isolatie of quarantaine zitten. Hierdoor komt een groep kandidaten in de knel als het theoriecertificaat of het resultaat van het praktijkexamen voertuigbeheersing komt te vervallen voordat ze het praktijkexamen met goed gevolg hebben kunnen afronden.

Voordien zijn al tweemaal theoriecertificaten en resultaten van het praktijkexamen voertuigbeheersing verlengd, naar aanleiding van de verplichte sluiting van het CBR tijdens de lockdowns. Met de voorgestelde verlenging wordt de geldigheid van het theoriecertificaat en het resultaat van het praktijkexamen voertuigbeheersing verlengd voor kandidaten van wie het certificaat of resultaat zonder eerdere verlenging komt te vervallen tussen 17 juni en 31 december 2022.

Voor deze kandidaten geldt dat het theoriecertificaat of resultaat van het praktijkexamen voertuigbeheersing drie tot vier maanden langer geldig zal zijn. Aan degenen voor wie reeds een verlenging was geregeld, is geen nieuwe verlenging gegeven. Bij een verlenging van niet meer dan vier maanden zijn de opgedane kennis en vaardigheden tussen het halen van het theorie-examen en het praktijkexamen (of tussen het praktijkexamen voertuigbeheersing en het praktijkexamen verkeersdeelneming voor de rijbewijscategorieën A, A1 en A2) niet zodanig weggezakt dat er een risico zou zijn voor de verkeersveiligheid.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers

Naar boven