29 338 Wetenschapsbudget

Nr. 101 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 februari 2011

Hierbij bied ik u het eindrapport aan van de Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie met als titel «Verantwoord verder met nanotechnologie».1

Het eindrapport is op 27 januari jl. aangeboden aan Staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu, die dit namens het kabinet in ontvangst nam. Dit gebeurde tijdens het zeer goed bezochte eindfestival van de Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie.

De Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie, over de ethische en maatschappelijke aspecten van nanotechnologie, was onderdeel van het actieplan nanotechnologie van het vorige kabinet. De commissie die de opdracht kreeg om deze maatschappelijke dialoog te organiseren was onafhankelijk en stond onder voorzitterschap van VU-hoogleraar Peter Nijkamp.

De commissie heeft om te beginnen een publieke agenda voor de maatschappelijke dialoog vastgesteld en vervolgens het veld uitgenodigd om met voorstellen voor dialoogactiviteiten te komen. Dat heeft geleid tot zo'n 35 gehonoreerde projecten. Deze kenmerkten zich door een grote verscheidenheid zowel qua doelgroepen (van scholieren tot jonge ouders) als uitingsvormen (van theater tot YouTube-filmpjes). Bovendien was er betrokkenheid van diverse maatschappelijke organisaties bij de projecten, zoals de Consumentenbond, de stichting Natuur en Milieu, de stichting Dierproefvrij en Women for a Common Future.

De Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie is er in geslaagd een breed spectrum van de samenleving te bereiken. Uit de eindmeting blijkt dan ook dat het afgelopen anderhalf jaar het aantal Nederlanders dat globaal weet wat nanotechnologie inhoudt met meer dan 10% is toegenomen.

Het kabinet komt voor de zomer met een reactie op de bevindingen van de Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie. Zonder daarop vooruit te lopen constateer ik wel dat de houding van de Nederlandse bevolking ten aanzien van nanotechnologie in grote lijnen aansluit bij het overheidsbeleid van de afgelopen jaren. Inzetten op het benutten van kansen, maar met nadrukkelijke aandacht voor de mogelijke risico’s van nanodeeltjes voor gezondheid en milieu.

De minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

M. J. M. Verhagen


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven