29 284
Jeugdagenda

nr. 1
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 31 oktober 2003

Hierbij bied ik u mede namens de Ministers van OCW, SZW, Justitie en de Ministers voor V&I en BVK de proeve van de Jeugdagenda1 en de gebundelde kabinetsreactie op verschillende in 2002 verschenen adviezen jeugdbeleid aan2.

De proeve van de jeugdagenda

De proeve van de Jeugdagenda is een mijlpaal in de Operatie JONG, een interdepartementaal samenwerkingsverband tussen de departementen van VWS, OCW, Justitie, SZW en BZK. Met de Operatie JONG wil het kabinet de samenhang in het jeugdbeleid vergroten door de belangrijkste knelpunten in de uitvoering van het jeugdbeleid op te lossen en de verschillende onderdelen van het rijksbeleid beter op elkaar af te stemmen.

In de periode tot nu toe is in een actieve dialoog met velen geïnventariseerd welke knelpunten zich voordoen bij de samenwerking in de ketens van voorzieningen voor jeugdigen. Het bestrijkt het gehele terrein van de basisvoorzieningen voor alle jeugdigen zoals het onderwijs, de lokale voorzieningen die specifieke begeleiding bieden en advies geven, de jeugdzorg en ook de voorzieningen en instanties met een repressieve taak bij de aanpak van de jeugdcriminaliteit. De geïnventariseerde knelpunten hebben geleid tot een aantal prioritaire thema's voor de proeve van de Jeugdagenda. Het aanpakken van deze thema's moet er toe leiden dat eerder en adequater hulp verleend wordt aan jongeren zodat voorkomen wordt dat zij voortijdig de school verlaten, werkloos raken of criminele activiteiten ontwikkelen. De basisinfrastructuur moet erdoor worden versterkt.

De Jeugdagenda is nog een proeve en geen dictaat. Op basis van deze proeve zal het kabinet nog dit jaar een dialoog met de betrokken partijen starten om na te gaan of dit inderdaad de thema's en acties zijn die op de agenda horen en om tot een verdere vertaling van die thema's in concrete acties te komen.

Op het terrein van het jeugdbeleid is reeds veel in gang gezet. Bij de verdere uitwerking wordt zo mogelijk aangesloten bij programma's die reeds zijn gestart zoals het programma Jeugd Terecht (aanpak jeugdcriminaliteit), de aanpak Jeugdwerkloosheid, de aanpak Voortijdige Schoolverlaters, de invoering van de wet op de Jeugdzorg, de voorbereiding van de Wet basisvoorzieningen kinderopvang en de invoering van het Basistakenpakket Jeugdgezondheidszorg 0–19 jaar.

De verder uitgewerkte Jeugdagenda zal begin 2004 definitief worden vastgesteld.

De kabinetsreactie adviezen jeugdbeleid

In dit document geeft het kabinet een gebundelde reactie op een reeks van adviezen over toekomstscenario's voor kinderen en hun ouders, de voorzieningen die daarvoor nodig zijn en de best mogelijke bestuurlijke randvoorwaarden. Deze reactie levert input voor de verdere uitwerking van één van de prioritaire thema's van de jeugdagenda te weten de versterking van de samenhang in de voorzieningen van 0–12. Daarnaast benadrukt de kabinetsreactie het belang om voor de leeftijdsgroep vanaf 12 jaar een samenhangend aanbod van voorzieningen te realiseren, met name op het gebied van vrije tijd en opvang. Ook wordt in de kabinetsreactie aandacht besteed aan de ontwikkeling van dagarrangementen.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

C. I. J. M. Ross-van Dorp


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

XNoot
2

Het betreft het advies van de Onderwijsraad «Spelenderwijs», van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling «Educatief centrum voor ouder en kind», de «Verkenning Voor- en Vroegschoolse Educatie» van Van Kampen, het advies van de commissie Dagarrangementen, het eindadvies van de Stuurgroep Dagindeling «Ruimte voor Ritme» en het eindadvies van de commissie Tieneropvang «Ruimte voor Tieners». Daarnaast wordt ingegaan op de Jaarberichten brede scholen in Nederland 2002 en 2003 (bijgevoegd) en het rapport «De brede school in het Voortgezet Onderwijs».

Naar boven