29 248 Invoering Diagnose Behandeling Combinaties (DBCs)

Nr. 313 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 oktober 2018

Hierbij stuur ik u ter informatie de externe evaluatie van het ZonMw Programma DoelmatigheidsOnderzoek 2006–20171. DoelmatigheidsOnderzoek stimuleert het genereren en verspreiden van noodzakelijke kwalitatief hoogstaande kennis voor een innovatieve en doelmatige zorg in Nederland. De aanleiding voor de evaluatie was dat bij de opdrachtverlening voor het programma van 2019–2021 behoefte was naar inzicht in de mate van maatschappelijke impact van het programma na tien jaar. In hoeverre levert het programma een bijdrage aan gepast gebruik van zorg? Vinden doelmatige interventies na onderzoek via het programma in voldoende tempo hun weg naar de praktijk en wordt bewezen niet doelmatige zorg ook daadwerkelijk gedeïmplementeerd?

De belangrijkste uitkomsten van de evaluatie zijn:

  • Het ZonMw programma DoelmatigheidsOnderzoek genereert maatschappelijk relevante en kwalitatief hoogwaardige kennis over doelmatigheid van nieuwe en bestaande medische diagnostiek en behandelinterventies.

  • Door implementatie van deze onderzoeksuitkomsten in de klinische praktijk verder te stimuleren is hier nog meer winst te behalen, met het oog op effecten en kosten.

  • Mede door de inspanningen van dit programma staat het Nederlands zorgevaluatie- en doelmatigheidsonderzoek nationaal en internationaal al jaren goed op de kaart.

Ik vind het essentieel dat de uitkomsten van onderzoek ook daadwerkelijk een verandering teweegbrengen in de praktijk en dat ze landelijk worden geïmplementeerd. Daarmee voorkomen we dat patiënten onnodige zorg krijgen en dat de premiebetaler betaalt voor zorg die onvoldoende werkt en ondoelmatig is. In het Hoofdlijnenakkoord Medisch-Specialistische zorg 2019–2022 (Kamerstuk 29 248, nr. 311) hebben partijen recent met elkaar afgesproken in te zetten op verdere verbetering en versnelling van de kwaliteitscyclus voor medisch en verpleegkundig handelen. Deze cyclus omvat onderzoek naar goede en betaalbare zorg, vertaling daarvan in richtlijnen en kwaliteitsstandaarden en snelle implementatie daarvan in de zorgpraktijk. De opgave is om binnen enkele jaren de cyclus tot vast onderdeel van de zorgverlening te maken, zodat de patiënt de meest effectieve zorg krijgt en ondoelmatige zorg wordt voorkomen. De evaluatie van ZonMw sluit bij deze opgave aan, omdat de evaluatie als belangrijkste uitkomst heeft dat de implementatie en impact in de medische praktijk van de onderzoeksresultaten nog aanzienlijk beter kan. Het is aan alle bij zorg betrokken partijen om de implementatie verder te brengen.

Een inhoudelijke reactie op de evaluatie volgt in het voorjaar van 2019. Op dat moment kan worden bezien in hoeverre de aanpak van het Zorginstituut en de partijen uit het Hoofdlijnenakkoord concrete oplossingen aandragen voor de aanbevelingen uit de evaluatie en welke bijdrage het Programma DoematigheidsOnderzoek daaraan kan bijdragen. Mede op basis van de nieuwe aanpak voor het bevorderen van zorgevaluatie en gepast gebruik wordt bezien hoe de invulling van het Programma DoelmatigheidsOnderzoek naar de toekomst toe het beste kan worden vormgegeven.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven