29 200 IXB
Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Financiën (IXB) voor het jaar 2004

nr. 13
BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

's-Gravenhage, 1 maart 2004

In overeenstemming met de staatssecretaris van Economische Zaken heb ik besloten om de voorwaarden waaronder exportkredieten bij de Staat kunnen worden herverzekerd aan te passen. Het betreft ten eerste een modernisering van de polisvoorwaarden en daarnaast een verhoging van het maximaal gedekt percentage voor landenrisico's

Polismodernisering

Vanaf 1 januari 2004 worden nieuwe algemene voorwaarden gebruikt bij het afgeven van nieuwe exportkredietverzekeringen.

De modernisering van de algemene polisvoorwaarden is in essentie een beleidsneutrale exercitie geweest, met als belangrijkste kenmerk de overgang van een negatieve risico-omschrijving naar een positieve risico-omschrijving. In de nieuwe polis staat een volledig overzicht van de risico's die onder de dekking vallen. Risico's die niet genoemd worden vallen niet onder de dekking. Onder de negatieve risico-omschrijving waren alle risico's gedekt, tenzij ze expliciet waren uitgesloten.

Met een positieve risico-omschrijving wordt aangesloten bij het buitenland. In vrijwel alle en zeker in de voor het Nederlandse exporterende bedrijfsleven van belang zijnde landen, kent men een positieve risico-omschrijving. Bovendien maakt een positieve risico-omschrijving het mogelijk om differentiatie in de dekking aan te bieden.

Naast de overgang naar een positieve risico-omschrijving is een aantal passages herschreven ter verduidelijking.

Verhoogde dekking voor landenrisico's

Door de invoering van de positieve risico-omschrijving kunnen we nu onderscheid maken tussen landenrisico's (bijvoorbeeld transferbelemmeringen en overheidsingrijpen) en debiteurenrisico's (bijvoorbeeld insolventie). Hiermee ontstaat de mogelijkheid om het dekkingspercentage te differentiëren naar de aard van het risico. Besloten is het dekkingspercentage voor landenrisico's te verhogen van 95% naar 98%.

Met de verhoging wordt beoogd de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven te versterken. Uit een internationale vergelijking is gebleken, dat er een aantal landen is dat een hogere dekking dan Nederland biedt. Daarnaast blijkt uit informatie-uitwisseling in de Berner Unie, een samenwerkingsverband van exportkrediet verzekeraars, dat er sprake is van een trend naar hogere dekkingspercentages.

Het dekkingspercentage voor debiteurenrisico's blijft gehandhaafd op 95%. Hiermee wordt onder andere bewerkstelligd dat de verzekerde zelf een goede inschatting maakt van het debiteurenrisico en dat hij in geval van schade een belang houdt bij recuperatie van de schade.

Het nieuwe dekkingsbeleid luidt als volgt:

• Landenrisico's worden voor 98% gedekt en debiteurenrisico's voor 95%. Deze differentiatie wordt toegepast bij particuliere debiteuren, particuliere banken, staatsbanken en staatsbedrijven.

• Het is niet goed mogelijk om bij centrale overheden, monetaire autoriteiten en lagere overheden, niet zijnde staatsbedrijven, onderscheid te maken tussen landenrisico's en debiteurenrisico's. Daarom is besloten bij deze debiteurencategorieën niet te differentiëren. Voor centrale overheden en monetaire autoriteiten wordt voor alle risico's 98% dekking geboden. Voor lagere overheden, niet zijnde staatsbedrijven, wordt voor alle risico's 95% dekking geboden. De dekking op lagere overheden blijft 95% omdat op deze pluriforme categorie een weliswaar moeilijk te onderscheiden, maar toch nog substantieel debiteurenrisico wordt gelopen.

De Minister van Financiën,

G. Zalm

Naar boven