29 200 B
Vaststelling van de begrotingsstaat van het gemeentefonds voor het jaar 2004

nr. 12
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 december 2003

In het Algemeen Overleg van de Vaste Commissies voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Financiën op 5 november jl. , heb ik toegezegd de Tweede Kamer nader te informeren over mogelijke verbeteringen ten aanzien van de uitvoering van de Wet waardering onroerende zaken (WOZ) zodra bestuurlijk overleg hierover heeft plaatsgevonden. Het bestuurlijk overleg over de Wet WOZ tussen Rijk, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Unie van Waterschappen vond plaats op 3 december jl.

De drie betrokken partijen (VNG, Unie van Waterschappen en Rijk) hebben uitgesproken dat zij een gezamenlijke inspanning zullen plegen om de taakstelling van € 60 miljoen, die is opgenomen in het Hoofdlijnenakkoord, te halen. Mede met het oog hierop zullen voorstellen voor aanpassing van wet- en regelgeving per 1 januari 2005 begin 2004 worden voorgelegd aan de Ministerraad. Dit betreft de voorstellen tot uitbouw van modelmatige waardebepaling, de samenwerkingsimpuls, de gezamenlijke uitvoering van bijzondere objecten, objecten in aanbouw, beschikking voor nieuwe belanghebbende, integratie van WOZ-beschikking en OZB-aanslag en het voorstel voor de afbakening van gebouwd/ongebouwd in de Waterschapswet. Deze voorstellen worden beschreven in het rapport van de ambtelijke werkgroep verbetervoorstellen WOZ dat ik u bij brief d.d. 22 oktober 2003 heb toegezonden.

De drie partijen ondersteunen het streven naar breder gebruik van WOZ-gegevens en hebben de ambtelijke werkgroep WOZ-verbetervoorstellen de opdracht gegeven hiertoe opties uit te werken. Over het voorstel tot jaarlijkse waardering is vastgesteld dat die in principe per 2007 kan worden ingevoerd. Afgesproken is dat hierop in de op te stellen aanpassing van de wet- en regelgeving zal worden geanticipeerd door aan te geven dat de beschikking voor het nieuwe tijdvak vanaf 2005 ten minste twee jaar geldig zal zijn. In het wetsvoorstel zal het uitgangspunt worden verwerkt dat vanaf 2007 jaarlijks zal worden gewaardeerd, tenzij uit de pilot over jaarlijkse waardering, die door de VNG wordt opgestart, aanleiding geeft tot een andere uitkomst.

Over het voorstel tot samenwerking is afgesproken dat in de op te stellen regelgeving een afdwingbare leveringsplicht van de ene gemeente aan de andere zal worden vastgelegd. De drie partijen hebben afgesproken dat de categoriale vrijstelling in de Gemeentewet (voor kerken en waterbeheersingswerken en rioolwaterzuiveringsinstallaties) ook zal worden opgenomen in de Waterschapswet en WOZ, waardoor deze objecten niet meer gewaardeerd hoeven te worden. Over de generieke waarderingsvrijstelling voor objecten met een waarde onder de € 30 000 zal met betrekking tot de kosten en baten van een dergelijk voorstel, evenals eventuele alternatieven voor het voorstel, nader advies aan de Waarderingskamer worden gevraagd over de kosten en baten van een dergelijke maatregel, evenals eventuele alternatieven. Deze adviesaanvraag is inmiddels verstuurd.

Over het voorstel voor waardeklassen is afgesproken de voor- en nadelen nader uit te werken, waarbij in ieder geval aandacht wordt besteed aan de budgettaire effecten, uitvoeringskosten, de benodigde investeringen en de wijze waarop een dergelijk voorstel effectief kan worden gecommuniceerd. Er is vastgesteld dat dit voorstel nog niet per 2005 wordt ingevoerd.

Over het voorstel tot wijziging van de objectafbakening van niet-woningen is afgesproken dat de Waarderingskamer om advies zal worden gevraagd, waarbij ook aandacht moet worden besteed aan de benodigde gegevens voor de uitvoering van de energiebelasting en de belasting op leidingwater.

Vastgesteld is dat er geen verschil van mening bestaat over de omvang van de besparingen die samenhangen met de afgesproken verbeteringen in de WOZ, maar wel over de vraag in hoeverre deze reeds worden ingezet voor het bereiken van het huidige kostenforfait en in hoeverre deze nog kunnen worden ingezet voor het bereiken van de ombuigingstaakstelling. In de Memorie van Toelichting bij de voorgenomen wijziging van de Wet WOZ zal een en ander nader worden toegelicht. Afgesproken is dat de VNG zal aangeven op welke wijze gemeenten momenteel het kostenforfait bereiken en welke bijdrage modelmatige waardebepaling, samenwerking en gezamenlijke uitvoering van bijzondere projecten daaraan leveren.

Partijen hebben besloten tot een vervolgoverleg in februari 2004. In dit overleg zal aan de orde zijn: het advies van het College Bescherming Persoonsgegevens over openbaarheid en breder gebruik, waarover ik u bij brief d.d. 22 oktober 2003 heb bericht, het advies van de Waarderingskamer over de waarderingsvrijstelling en de wijziging van de objectafbakening niet-woningen, de nadere uitwerking van de voorstellen tot breder gebruik en waardeklassen, evenals de verlaging van het macro kostenforfait en de verdeling hiervan over de afnemers.

De Staatssecretaris van Financiën,

J. G. Wijn

Naar boven