28 807 Vogelpest (Aviaire influenza)

Nr. 217 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 maart 2018

De afgelopen jaren heeft Nederland tijdens de wintermaanden te maken gehad met uitbraken van hoog pathogene vogelgriep (HPAI). Vorige jaren besmette het HPAI H5N8 virus meerdere pluimveebedrijven en hobbylocaties. Dit winterseizoen zijn tot nu toe twee bedrijven en één hobbylocatie besmet met het HPAI H5N6 virus. De laatste besmetting is recent, op 25 februari 2018, geconstateerd op een pluimveebedrijf in Oldekerk (Groningen). Om verspreiding van het virus te voorkomen is, overeenkomstig de Europese bestrijdingsrichtlijn1, het bedrijf geruimd (36.000 kippen) en is een gebied met een straal van 10 kilometer rond het besmette bedrijf ingesteld met vervoersbeperkingen. Daarnaast zijn er nog steeds een aantal landelijke maatregelen van kracht, zoals eerder aan uw Kamer is gemeld (Kamerstuk 28 807, nr. 216).

De deskundigengroep dierziekten heeft op 16 februari 2018 overlegd over de vogelgriepsituatie in Nederland en Europa (voor verslag verwijs ik u naar: http://www.deskundigengroepdierziekten.nl). Ze geeft aan dat een beoordeling van het insleeprisico van vogelgriep vanuit wilde vogels naar pluimveebedrijven erg moeilijk is omdat er maar weinig gegevens zijn over de werkelijke infectiedruk binnen de wilde watervogelpopulaties. Zij is daarom voorzichtig in de beoordeling. De deskundigen concluderen dat het insleeprisico sinds de vorige vergadering (11 januari jl.) eerder kleiner dan groter is. Het belangrijkste argument hiervoor was dat er geen commerciële pluimveebedrijven meer zijn besmet in Nederland en andere landen in Noordwest-Europa sinds de vorige bijeenkomst. De bijeenkomst van de deskundigengroep heeft voor deze laatste uitbraak van 25 februari jl. plaatsgevonden.

Voor vrije-uitloopbedrijven kan de ophokplicht consequenties hebben voor de status van de eieren. Als de kippen na opzet langer dan 16 weken achtereen geen toegang hebben tot uitloop in de open lucht, mogen de eieren van die kippen niet langer als vrije-uitloopei worden verkocht. De eieren kunnen nog wel als scharrelei worden verkocht. De Europese regelgeving biedt op dit punt meer ruimte dan vorig jaar, toen deze termijn nog 12 weken bedroeg. Onder andere door de inzet van Nederland is de Europese Uitvoeringsverordening2 aangepast en is de termijn verruimd tot 16 weken.

De huidige ophokplicht in Nederland is op 8 december 2017 ingesteld. Dat betekent dat de 16 weken termijn op 30 maart 2018 verloopt. Ik hoop dat de epidemiologische situatie zich gunstig ontwikkelt en dat de ophokplicht op tijd ingetrokken kan worden. Ik zal in de loop van deze maand de deskundigengroep daar weer over raadplegen. Omdat het onzeker is dat de ophokplicht op tijd kan worden ingetrokken, ben ik in overleg met de belangenpartijen als voorbereiding op een eventueel verstrijken van de 16 weken termijn. Ik zal u blijven informeren over belangrijke ontwikkelingen op het gebied van vogelgriep.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten


X Noot
1

Richtlijn nr. 2005/94/EG van de Raad van 20 december 2005 betreffende communautaire maatregleen ter bestrijding van aviaire influenza en tot intrekking van Richtlijn 92/40/EEG.

X Noot
2

Verordening (EG) nr. 589/2008 van de Commissie van 23 juni 2008 tot vaststelling van bepalingen ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad, wat betreft de handelsnormen voor eieren (PbEU 2008, L 163).

Naar boven