28 741 Jeugdcriminaliteit

Nr. 104 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 juni 2023

Hierbij doe ik uw Kamer mijn appreciatie toekomen bij de motie van de leden Mutluer en Ceder over een speciaal opgeleide jeugdagent die een licht verstandelijke beperking (verder LVB) herkent.1

In de motie verzoeken de leden de regering om te onderzoeken of het mogelijk en wenselijk is om naar het Ierse voorbeeld een speciaal opgeleide jeugdagent in te stellen die LVB herkent en voor een buitenstrafrechtelijke afdoening zou kunnen zorg dragen. In het tweeminutendebat van 13 juni jongsleden (Handelingen II 2022/23, nr. 92, Tweeminutendebat Justitiële jeugd) heeft mijn ambtscollega, de Minister voor Rechtsbescherming, uw Kamer toegezegd hier schriftelijk op terug te komen.

Ik ben van oordeel dat de Nederlandse praktijk al aansluit bij de bedoeling van de motie en dat het introduceren van een speciaal opgeleide jeugdagent die LVB herkent (naar Ierse voorbeeld) derhalve geen toegevoegde waarde heeft. Ik ontraad daarom de motie. De politie heeft in haar werkwijze reeds op verschillende manieren aandacht voor personen met een LVB. Dit komt tot uitdrukking in de opleiding, de verhoortechniek en de communicatie. Ik ga hier achtereenvolgens op in.

In de basisopleiding van de politie is aandacht voor het herkennen van kwetsbaarheid bij zowel slachtoffers2 als verdachten, waaronder het hebben van een LVB. Door de politieacademie worden daarnaast post-initiële trainingen gegeven in het verhoren van kwetsbare personen (opleiding tot verhoorspecialist). Ook is het verhoor van kwetsbare personen een onderdeel in de (post-initiële) opleiding Handelen in Jeugdproblematiek van de politieacademie. Daarnaast kan er op verzoek maatwerk worden geleverd in training van gespreksvaardigheden bij het verhoor van kwetsbare personen, bijvoorbeeld bij een rechercheafdeling.

Ook in het politieverhoor van jongeren wordt rekening gehouden met de kwetsbaarheid van de verdachte, onder meer door de vraagstelling (enkelvoudige vragen) en het stellen van checkvragen. Politiemedewerkers kunnen voor een verhoor altijd advies en ondersteuning vragen aan verhoorspecialisten binnen de politie of een recherchepsycholoog consulteren.

Brieven en brochures van de politie voor minderjarige verdachten worden geschreven op taalniveau B1, eventueel aangevuld met een praatplaat. Ook is er voor jongeren een speciale politiewebsite waar informatie te vinden is over de politie en haar taken en die geschikt is voor personen met een LVB.3

Tot slot kan de politie nu al zorg dragen voor (toeleiding naar) een buitenstrafrechtelijke afdoening voor jeugdigen met – en zonder – een LVB. De reprimande en de Halt-afdoening kunnen daarvoor worden benut.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius


X Noot
1

Kamerstuk 28 741, nr. 100.

X Noot
2

In het kader van de Individuele Beoordeling wordt een beoordeling gemaakt op kwetsbaarheid.

Naar boven