28 719
Reïntegratiebeleid

nr. 70
BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 december 2009

Met deze brief geef ik invulling aan een tweetal toezeggingen die ik de Kamer heb gedaan inzake de positie van personen die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn verklaard. De eerste toezegging was om te bezien welke problemen werknemers in hun tweede ziektejaar ondervinden bij het overstappen naar een andere baan en de bereidheid tot nader overleg met de Stichting van de Arbeid hieromtrent (Kamerstukken II, 2007/2008, 28 333, 102). De tweede toezegging betrof een mogelijke verbetering van het re-integratieverslag (Kamerstukken II, 2007/2008, 28 719, nr. 54).

Hierna informeer ik de Kamer over mijn bevindingen.

1. De mogelijkheden tot verbetering van de re-integratie in het tweede ziekjaar van 35-minners

De afgelopen periode is met de Stichting van de Arbeid (Star) overlegd over mogelijkheden om de positie van 35-minners te verbeteren.

Sociale partners zijn sinds de invoering van de WIA verantwoordelijk voor het aan de slag houden van 35-minners. Zij hebben deze verantwoordelijkheid ook meermalen erkend. Sociale partners hebben wel bij de overheid aangedrongen op vervroeging van de publieke no-risk polis (die thans openstaat na de WIA-beoordeling). Ik heb in mijn brief van 18 april 2008 (Kamerstukken II, 2007/2008, 28 719, nr. 54) en in het daarop volgend algemeen overleg (Kamerstukken II, 2007/2008, 28 333, 102) aangegeven daarvoor geen aanleiding te zien. De Star heeft in het najaar van 2008 vervolgens gerapporteerd dat private verzekeraars geen mogelijkheden zien voor een private no-risk polis in de eerste twee ziektejaren. Zij heeft opnieuw aangedrongen op vervroeging van de publieke no-risk polis. Vervolgens is intensief overlegd met de Star.

Het overleg met de Star is uitgemond in voorstellen die met sociale partners zijn uitgewerkt om de mogelijkheden van detachering van een zieke werknemer bij een andere werkgever te promoten. In dit kader is een detacheringstoolkit ontwikkeld om de mogelijke inzet van detachering in de eerste twee ziektejaren in de praktijk toegankelijker te maken. Deze toolkit is nu gereed en treft u als bijlage aan1. De toolkit zal worden aangeboden aan betrokken partijen met het oog op een optimaal gebruik in de praktijk. Het gaat hierbij met name om sociale partners, UWV, intermediairen en de Stuurgroep Verbetering Poortwachter. Hen wordt verzocht om de toolkit via de bestaande kanalen onder de aandacht van de eigen achterban te brengen. De site van UWV zal voorts fungeren als informatiepunt, waarnaar desgewenst kan worden verwezen. Hiervoor is gekozen omdat de UWV-site veel praktische en ondersteunende informatie voor werkgevers en werknemers bevat. UWV vertaalt de toolkit in de communicatie voor werkgevers en werknemers die naar verwachting op 1 januari 2010 operationeel kan zijn. Ook op de website van SZW zal ruimte worden gereserveerd voor beknopte informatie over detachering.

Tot slot vermeld ik voor de goede orde dat sociale partners hebben aangegeven dat zij de mogelijkheid van een no-risk polis in de eerste twee jaar en de re-integratie, met name in het tweede spoor en van 35-minners, graag betrokken wensen te zien bij de evaluatie van de WIA. Wat dat betreft merk ik op dat de positie van 35-minners zal worden betrokken bij de evaluatie van de WIA die in 2010 plaatsvindt. Sociale partners worden, zoals eerder toegezegd, bij de opzet daarvan betrokken. Ik verwacht dat dit begin 2010 het geval zal zijn.

2. Verbetering van het re-integratieverslag

De Star heeft aangegeven dat de toetsing van het re-integratieverslag door het UWV aan de hand van de poortwachtertoets na twee ziektejaren mogelijk verbeterd kan worden wanneer de werknemer meer inbreng zou hebben in het re-integratieverslag en wanneer het verslag op uniforme wijze zou worden opgesteld. Ik heb u toegezegd bereid te zijn de Stuurgroep verbetering poortwachter (hierna: de Stuurgroep) op deze punten advies te vragen. In de Stuurgroep zijn onder meer UWV, arbodiensten en werkgevers- en werknemersorganisaties vertegenwoordigd.

De mogelijke verbeteringen van het re-integratieverslag zijn besproken in de Stuurgroep. De uitkomst daarvan is de volgende. Zoals ook reeds is aangegeven in antwoord op de vragen bij de begroting (brief van 27 november jl.) verricht het UWV op verzoek van de Star een pilot, waarbij een intensievere invullling wordt gegeven aan de toetsing van het re-integratieverslag (poortwachterstoets WIA) door middel van direct contact met de werknemer en zo nodig met de werkgever. Op dit moment worden de resultaten van deze pilot nog onderzocht. Het UWV zal de Star begin 2010 over de uitkomsten informeren. Zoals eveneens in genoemde antwoorden aangegeven zal ik dan ook de Kamer kunnen informeren. Ook de mogelijke uniformering van het re-integratieverslag is besproken in de Stuurgroep. De leden van de Stuurgroep zien geen reden om het re-integratieverslag te uniformeren. Zij hebben erop gewezen dat er bij de invoering van de Wet verbetering poortwachter juist bewust gekozen is voor vormvrijheid. Uniformering zou dit doorkruisen. Bovendien kunnen werkgevers en werknemers die behoefte hebben aan een format hiervoor terecht bij UWV en dit downloaden van de website van UWV.

Ik acht het, afsluitend, van belang dat de mogelijkheid tot re-integratie van 35-minners optimaal worden benut, met inachtneming van de verantwoordelijkheden van partijen. De primaire verantwoordelijkheid voor deze groep ligt bij sociale partners. Zoals hiervoor reeds is opgemerkt zal in het kader van de WIA-evaluatie in 2010 onder meer de positie van 35-minners aan de orde komen, waarbij sociale partners worden betrokken.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J. P. H. Donner


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven