28 600 VI
Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Justitie (VI) voor het jaar 2003

28 600 VII
Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2003

nr. 137
BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 juli 2003

Op 26 april 2002 heeft mijn ambtsvoorganger u geïnformeerd over de maatregelen die door de regionale korpsbeheerders zijn getroffen om de kwaliteit van het landelijk telefoonnummer te verbeteren. In de brief heeft mijn ambtvoorganger u tevens geïnformeerd over de verlaging van het tarief voor het bellen naar het landelijk telefoonnummer politie. Per 1 mei 2002 is het tarief voor het bellen naar 0900–8844 verlaagd tot het lokale gesprekstarief: dit zijn de kosten die ieder beller moet maken voor het bellen naar een lokaal telefoonnummer. De kosten voor de tariefsverlaging worden gelijkelijk gedeeld door BZK en de korpsen. Bij de bespreking van de brief op 2 december 2002 heeft uw kamer als haar mening uitgesproken dat het bellen naar het landelijk telefoonnummer politie gratis moet worden (kamerstukken 2002–2003, 28 600 VI/VII, nr. 97). Uw kamer heeft verzocht met voorstellen te komen om dit ingaande de begroting van 2004 te realiseren.

Regionale verantwoordelijkheid

In de brief van 26 april 2002 is benadrukt dat de technische, personele, financiële en organisatorische keuzes voor een verbetering van de LTP-kwaliteit onlosmakelijk is verbonden met de verantwoordelijkheid van de regionale korpsbeheerders. Vanuit deze verantwoordelijkheid heb ik uw wens tot het gratis maken van het landelijk telefoonnummer politie, op 11 februari 2003, voorgelegd aan de voorzitter van het korpsbeheerdersberaad. Het standpunt van het korpsbeheerdersberaad werd op 28 mei 2003 ontvangen.

Standpunt korpsbeheerdersberaad

In zijn brief van 28 mei 2003 wijst de voorzitter van het korpsbeheerdersberaad op de volgende punten:

– De doorberekening van de lokale gesprekskosten is een voortzetting van het beleid dat vóór de invoering van het LTP werd gevoerd. De burger heeft altijd de eigen belkosten betaald voor het telefoneren met de Nederlandse politie. Het betaald bellen (tegen lokaal tarief) is een voortzetting van het beleid van vóór de invoering van het LTP. Dit is bovendien een beleid dat ook door veel andere overheidsonderdelen wordt gevoerd.

– Gratis bereikbaarheid van het LTP leidt tot hoge kosten. Bij een gratis bereikbaarheid komen de kosten voor postcoderoutering volledig voor rekening van de korpsen. Daarnaast worden ook de kosten van de belendende netwerken – met toeslag – aan de houder van het gratis nummer doorberekend. Uit de berekeningen die zijn opgesteld door de LTP-beheerorganisatie wordt het negatief saldo van het exploitatietekort dat hierdoor wordt veroorzaakt ingeschat op minimaal € 4,5 miljoen. Deze kosten kunnen verder oplopen met de omvang van het telefoonverkeer naar LTP.

– De huidige naamsbekendheid van 0900–8844 zal verloren gaan als de gratis bereikbaarheid van het LTP wordt doorgevoerd waarbij een overgang op een 0800-nummer noodzakelijk is om de voordelen van een algehele bereikbaarheid uit te nutten. Overigens is het overgaan naar bijvoorbeeld 0800–8844 niet mogelijk, omdat dan over dient te worden gegaan op een elf-cijferig nummer. Maatschappelijk gezien zal dit negatieve effecten veroorzaken. Een nieuwe publiciteitscampagne zal georganiseerd moeten worden om een nieuw nummer onder de aandacht te brengen van het Nederlandse publiek. De kosten van een nieuwe publiciteitscampagne worden geschat op € 2 á 3 miljoen.

– Gratis nummers leiden tot misbruik dat een negatieve invloed heeft op de bereikbaarheid van het landelijk telefoonnummer politie en de service die in de regionale teleservicecentra kan worden verleend.

BZK-standpuntbepaling

De invoering en het beheer van het landelijk telefoonnummer politie behoort tot de verantwoordelijkheid van de korpsbeheerders. In zijn antwoord wijst de voorzitter van het korpsbeheerdersberaad op de prijs, de Contact Center Promotion Award, die aan het LTP werd toegekend vanwege de enorme vooruitgang in de serviceverlening naar het publiek en de voortvarendheid waarmee de opstartproblemen zijn aangepakt. Uit het antwoord van het korpsbeheerdersberaad blijkt dat een gratis bereikbaarheid van het Landelijk Telefoonnummer Politie sterk negatieve gevolgen heeft voor het functioneren van het LTP-nummer en de naamsbekendheid die het nummer thans heeft verworven. Uit het antwoord blijkt verder dat een gratis bereikbaarheid een buitenproportioneel beslag legt op de financiën die voor de uitvoering van de politietaak beschikbaar kunnen worden gesteld. Ik constateer dat deze negatieve gevolgen de positieve effecten die voorvloeien uit een gratis bereikbaarheid van het landelijk telefoonnummer verre overtreffen. Vanuit deze afweging geef ik er de voorkeur aan het huidige lokale tarief voor het bellen naar het landelijk telefoonnummer politie te handhaven.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

J. W. Remkes

Naar boven