28 489
Wijziging van de Kwaliteitswet zorginstellingen en de Wet klachtrecht cliënten zorgsector

nr. 6
NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 25 maart 2003

In artikel II wordt na onderdeel C een nieuw onderdeel ingevoegd, luidende:

CC

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

2. Klachten die naar het oordeel van de klachtencommissie ernstig van aard zijn, kunnen door haar worden gemeld aan de ingevolge artikel 3a met het toezicht op deze wet belaste ambtenaar. Zij verstrekt daarbij de naam van degene over wie is geklaagd, alsmede van de klager indien deze daar toestemming voor heeft gegeven.

Toelichting

Mede uit vragen in het verslag is gebleken dat er in de praktijk onduidelijkheid bestaat of klachtencommissies naar hun oordeel ernstige klachten aan de inspectie voor de gezondheidszorg kunnen melden. De klachtencommissie heeft als belangrijkste taak een uitspraak te doen op de ingediende klacht. Maar een klacht kan van dien aard zijn, dat de commissie tot het oordeel komt dat die situatie aan de inspectie gemeld dient te worden. De mogelijkheid van melding door de klachtencommissie aan de inspectie is al voorhanden, zoals in de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel is gezegd (blz. 6). Gebleken is echter dat hierover in de praktijk toch nog veel vragen leven. Onder welke voorwaarden mag een klachtencommissie een melding doen aan de Inspectie? Komt een melding niet in strijd met de geheimhoudingsplicht? Hoe zit het met het doorgeven van de namen van betrokkenen? Het is belangrijk dat er op dit punt geen onduidelijkheid bestaat. Als de situatie het nodig maakt moet er onverkort gemeld kunnen worden, zonder dat een klachtencommissie zich af hoeft te vragen of het mag en of een melding niet onrechtmatig is. De voorgestelde wetswijziging voorziet in het expliciteren van die bevoegdheid. Met nadruk wijs ik op het woord «bevoegdheid», het doen van een melding is geen plicht.

Met de woorden «ernstige klachten» is bedoeld dat het moet gaan om klachten over situaties waarin een patiënt schade heeft opgelopen of die wijzen op structurele tekortkomingen. Het gaat daarbij om klachten die zo ernstig zijn dat deze bij behandeling door een tuchtcollege zouden leiden tot het opleggen van een maatregel. Het kan daarbij ook gaan om herhaalde klachten over dezelfde hulpverlener of afdeling van een instelling. Daarnaast kan een klacht ook betrekking hebben op zogenaamd grensoverschrijdend handelen van hulpverleners, seksuele intimidatie e.d.

Bij de melding verstrekt de commissie de naam van degene over wie wordt geklaagd. De naam van de klager mag bij de melding alleen worden verstrekt als de klager daarvoor toestemming heeft gegeven.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

C. I. J. M. Ross- van Dorp

Naar boven