28 286 Dierenwelzijn

Nr. 1233 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 februari 2022

Mijn ambtsvoorganger heeft uw Kamer op de hoogte gehouden van het toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op slachthuis Gosschalk. Op 12 november 2021 is uw Kamer voor het laatst geïnformeerd (Kamerstuk 33 835, nr. 194) en is gemeld dat het verscherpt toezicht van de NVWA op slachthuis Gosschalk zal worden voortgezet tot en met 30 november 2021, of tot zoveel eerder als het naar het oordeel van de NVWA is gebleken dat er voldoende vertrouwen is in de werkwijze volgens afspraak en het plan van aanpak.

De NVWA heeft eind november 2021 geconstateerd dat het niveau van dierenwelzijn bij het slachthuis verbeterd was, maar er nog veel aansturing van de dierenartsen van de NVWA nodig was. Op 3 december 2021 is aan het slachthuis gemeld dat het verscherpt toezicht wordt verlengd met een periode van drie maanden en dat dit eventueel eerder kon worden stopgezet wanneer naar het oordeel van de NVWA het dierenwelzijn is geborgd.

Inmiddels is door de NVWA een evaluatie uitgevoerd van de door het slachthuis getroffen verbetermaatregelen. De conclusie van de NVWA is dat het slachthuis haar verantwoordelijkheid heeft genomen en inmiddels weer voldoet aan de geldende wet- en regelgeving. De NVWA heeft daarom besloten het verscherpt toezicht bij slachthuis Gosschalk te beëindigen. Dit betekent dat het slachthuis onder regulier, permanent toezicht valt zoals dit door de NVWA bij alle grote slachthuizen wordt uitgevoerd.

Wel ligt op dit moment de slachtsnelheid bij het slachthuis Gosschalk lager dan voor het ingrijpen door de NVWA. De slachtsnelheid bedraagt momenteel ongeveer 75% van de oorspronkelijke snelheid. Niet kan worden uitgesloten dat bij verdere aanpassingen en procesverbeteringen het slachthuis in de toekomst meer varkens en/of runderen zal kunnen slachten. Dit gebeurt alleen na overleg met de NVWA en binnen de erkenning die het slachthuis heeft.

Door de NVWA is stevig, doch zorgvuldig opgetreden tegen overtredingen ten aanzien van dierenwelzijn. Het gesprek dat mijn ambtsvoorganger al voerde met de vleessector over een diervriendelijker slachtsysteem zet ik voort, evenals de acties ten aanzien van het verbeteren van het slachtsysteem, waarover ik uw Kamer binnenkort zal informeren.

Ik zal daarin ook mijn reactie geven op het onderzoek naar de bandsnelheid in relatie tot dierenwelzijn, voedselveiligheid en het kunnen toezichthouden, dat momenteel in afronding is.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, H. Staghouwer

Naar boven