28 286 Dierenwelzijn

Nr. 1002 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 november 2018

De NVWA gaat per domein stapsgewijs over tot het actief openbaar maken van inspectieresultaten. Zo publiceert de NVWA de resultaten van inspecties op horecagelegenheden en is in 2017 begonnen met het bekendmaken van inspectieresultaten bij slachthuizen in de vorm van een naleefmonitor.

De resultaten over de inspecties bij primaire bedrijven op het gebied van dierenwelzijn over 2017 worden vandaag gepubliceerd op de website van de NVWA in de vorm van factsheets.1 Het gaat hierbij om de resultaten per sector van de inspecties bij primaire bedrijven in 2017. In een aantal factsheets zijn ook de inspectieresultaten uit 2016 vermeld. Dit is gedaan om een betrouwbaar beeld van de naleving in de sector te geven. De inspectieresultaten zijn immers ook gebaseerd op risicogericht toezicht, waardoor het aantal inspecties per sector per jaar kan variëren.

Uit de gegevens blijkt dat bij zogenoemde aandachtsbedrijven (bedrijven met ernstige of herhaalde tekortkomingen bij de naleving van dierenwelzijnsregels) de nadruk op corrigerende maatregelen heeft gelegen, waarbij vooral het belang van het dier voorop stond, en dat bestraffende sancties minder vaak zijn opgelegd. Op basis van de opgedane ervaringen zal de NVWA in een vroeger stadium bestraffende maatregelen opleggen en zal bij de opbouw van het dossier meer rekening worden gehouden met een goede onderbouwing voor het Openbaar Ministerie om bij de rechter het opleggen van een houdverbod te kunnen eisen.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven