28 190
Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet (nadere regels voor netbeheerders en voor privatisering en enkele voorzieningen ingeval van wanbeheer van een net)

nr. 10
BRIEF HOUDENDE INTREKKING VAN HET WETSVOORSTEL

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

's-Gravenhage, 11 februari 2003

Bij koninklijke boodschap van 18 januari 2002 is bij de Tweede Kamer der Staten-Generaal ingediend een voorstel van wet tot wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet (nadere regels voor netbeheerders en voor privatisering en enkele voorzieningen ingeval van wanbeheer van een net) (Kamerstukken 2001/2002, 28 190). In dit voorstel wordt erin voorzien dat de Beleidsregels privatisering energiedistributiebedrijven (Stcrt. 2001, nr. 131) in de Elektriciteitswet 1998 en in de Gaswet worden opgenomen. Daarnaast bevat het wetsvoorstel verscherpte eisen omtrent onafhankelijk netbeheer en criteria voor meerderheidsprivatisering.

In de brief van de Minister van Economische Zaken van 9 september 2002 aan de Tweede Kamer inzake vervreemding van regionale netwerkbedrijven energie (Kamerstukken II 2002/2003, 28 174, nr. 14) is aangegeven dat uit de ervaringen die zijn opgedaan met de beleidsregels en uit de reacties op het wetsvoorstel blijkt dat de voorgestelde regels als te ingewikkeld worden ervaren. Het verdient daarom de voorkeur dit wetsvoorstel in te trekken en een nieuw wetsvoorstel te doen voorbereiden dat het toezicht op regionale netwerkbedrijven gericht versterkt. Intussen wordt de vervreemding van regionale netwerkbedrijven tijdelijk bevroren. In de brief van 9 september 2002 is vermeld dat de Koningin om machtiging tot intrekking zou worden gevraagd indien de Tweede Kamer met deze beleidslijn instemt.

Uit de behandeling van en aanvaarding door de Tweede Kamer van het voorstel van wet tot wijziging van de Overgangswet elektriciteitsproductiesector in verband met de financiering van de tegemoetkoming aan de elektriciteitsproductiesector uit de algemene middelen en van de Elektriciteitswet en de Gaswet omwille van de correctie van enkele tariefbepalingen alsmede in verband met een tijdelijk verbod van privatisering van netwerkbedrijven (Kamerstukken II 2002/2003, 28 174) blijkt dat de Tweede Kamer inderdaad de genoemde beleidslijn onderschrijft.

Daartoe gemachtigd door de Koningin trek ik dan ook het voorstel van wet hierbij in.

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

J. G. Wijn

Naar boven