28 172
Evaluatie Wet op de medische keuringen

nr. 3
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 juni 2005

Hierbij bied ik u aan de Leidraad Aanstellingskeuringen1. Door deze Leidraad te hanteren handelen de gebruikers conform de Wet op de Medische Keuringen (WMK) en het Besluit aanstellingskeuringen. Met het gebruik van de Leidraad wordt beoogt de kwaliteit van de aanstellingskeuringen te verbeteren. Het is een handvat voor bedrijfsartsen. Voor werkgevers, werknemers en brancheorganisaties is het een bron van informatie over aanstellingskeuringen.

De Leidraad aanstellingskeuringen vloeit voort uit de resultaten van de evaluatie van de Wet op de medische keuringen (ZONMW 2001). Die evaluatie signaleerde ten aanzien van de uitvoering van aanstellingskeuringen twee primaire knelpunten:

1. de uitvoering van de aanstellingskeuring wijkt dikwijls af van de in de WMK opgenomen voorschriften. In het bijzonder geldt dit voor het niet schriftelijk vastleggen of bekend zijn van de functie-eisen en het niet of onvoldoende afstemmen van de inhoud van de keuring op deze functie-eisen;

2. een kwart van de bedrijfsartsen vindt de huidige richtlijnen die bestaan voor de uitvoering van de aanstellingskeuringen onvoldoende voor de beoordeling van de keuringsresultaten.

Voor het verbeteren van de kwaliteit en om de in de WMK neergelegde intenties in de praktijk tot uitvoering te brengen heeft het ministerie van SZW besloten gedurende de periode 2002–2006 een arbo-ontwikkeltraject te laten uitvoeren met drie centrale doelstellingen, te weten:

1. verbetering van de kwaliteit van de aanstellingskeuring;

2. verbetering van de naleving van de WMK en de verplichting zoals die voorvloeit uit het Besluit aanstellingskeuringen;

3. stimulering van het overleg met werknemers.

De Leidraad aanstellingskeuringen actualiseert de Algemene richtlijn aanstellingskeuringen (ARA) en vult deze aan. De ARA is destijds ontwikkeld met als doel te komen tot een uniforme werkwijze rond de aanstellingskeuring binnen arbodiensten en hiermee de kwaliteit te vergroten. In het evaluatie onderzoek van de WMK is eveneens een beknopte evaluatie van de ARA uitgevoerd. Hierbij is een aantal algemene inhoudelijke kritiekpunten met betrekking tot de ARA naar voren gekomen. De systematiek van de ARA werd echter door verschillende betrokken partijen als een degelijk uitgangspunt beschouwd voor de ontwikkeling van een Leidraad voor het uitvoeren van de aanstellingskeuring.

De Leidraad bestaat uit drie onderdelen: een stappenplan voor het systematisch uitvoeren van verschillende activiteiten rond de aanstellingskeuring; een aantal praktische instrumenten die bij de uitvoering van de verschillende stappen kunnen worden toegepast en een deel met verdiepende achtergronddocumentatie over de verschillende stappen.

Het stappenplan is gebaseerd op het wettelijk kader rond de aanstellingskeuring en kan chronologisch doorlopen worden. Het bevat zeven stappen die het hele traject doorlopen vanaf het begin, namelijk het moment dat de werkgever van de arbodienst informatie krijgt over doel, criteria en procedure met betrekking tot de aanstellingskeuring tot het eind wanneer de keurling de uitslag van de keuring krijgt en – na diens toestemming – ook de werkgever.

De Nederlandse Vereniging van Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) en de Branche Organisatie Arbodiensten (BOA) zijn betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Leidraad aanstellingskeuringen. Bovendien bevelen zij het gebruik van de Leidraad bijzonder aan. Zij steunen de in de Leidraad beschreven wijze van samenwerking tussen werkgevers, keurend artsen en arbodiensten bij aanstellingskeuringen. De in de Leidraad beschreven keuringscriteria voldoen volgens de NVAB en de BOA aan de criteria zoals deze redelijkerwijs en naar de stand der techniek en wetenschap door bedrijfsartsen kunnen worden toegepast.

De Leidraad aanstellingskeuringen zal als papieren versie verspreid worden onder alle bij de NVAB aangesloten bedrijfsartsen. Dit om een zo breed mogelijk draagvlak te verkrijgen. Daarnaast zal een elektronische versie beschikbaar zijn via de website van de NVAB, (www.nvab-online.nl) en van het ministerie van SZW.

Gebruikers van de Leidraad worden uitgenodigd om relevante ontwikkelingen ten aanzien van professionele opvattingen over aanstellingskeuringen door te geven aan de NVAB. In de Leidraad is daarvoor een e-mailadres, (kwaliteitsbureaunvab-online.nl), vermeld. Deze opmerkingen kunnen relevant zijn voor een volgende versie van de Leidraad.

De Staatssecretaris voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

H. A. L. van Hoof


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven