28 000 IV
Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van Koninkrijksrelaties (IV) voor het jaar 2002

nr. 2
MEMORIE VAN TOELICHTING

Inhoudsopgave blz.

A.Artikelsgewijze toelichting bij het begrotingswetsvoorstel2
   
B.De begrotingstoelichting4
   
1.Leeswijzer4
2.Het beleid6
2.1.De beleidsagenda6
2.2.De artikelen10
 1: Waarborgfunctie10
 2: Bevorderen autonomie Koninkrijkspartners13
 3: Nominaal en onvoorzien22
3.De bedrijfsvoeringsparagraaf23
4.De verdiepingsbijlage24
5.De bijlage moties en toezeggingen29
6.De evaluatiebijlage34
7.De bijlage samenwerkingsprojecten38
8.De conversietabel43

A. ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING BIJ HET BEGROTINGSWETSVOORSTEL

Bij een begrotingswetsvoorstel wordt geen algemene toelichting opgenomen.

De beleidsinhoudelijke toelichting bij de begroting(sstaat) wordt opgenomen in onderdeel B van de memorie van toelichting (de begrotingstoelichting, zie hierna).

Wetsartikel 1 (uitgaven/verplichtingen en ontvangsten)

De begrotingen die onderdeel uitmaken van de Rijksbegroting, worden op grond van artikel 1, derde lid, van de Comptabiliteitswet elk afzonderlijk bij de wet vastgesteld. Het onderhavige wetsvoorstel strekt ertoe om de begroting van Koninkrijksrelaties (IV) voor het jaar 2002 vast te stellen.

Alle voor dit jaar vastgestelde begrotingswetten tezamen vormen de Rijksbegroting voor het jaar 2002. Een toelichting bij de Rijksbegroting als geheel is opgenomen in de Miljoenennota 2002.

Met de vaststelling van dit wetsartikel wordt de in de begrotingsstaat opgenomen begroting van de uitgaven, verplichtingen en de ontvangsten voor het jaar 2002 vastgesteld. De in die begroting opgenomen begrotingsartikelen worden in onderdeel B van deze memorie van toelichting toegelicht (de zgn. begrotingstoelichting).

Wetsartikelen 3 en 4

De bepalingen, opgenomen in de wetsartikelen 4 en 5 zijn noodzakelijk, omdat de Comptabiliteitswet 2001 (CW 2001) nog niet in werking is getreden. Deze wet, die de huidige Comptabiliteitswet zal gaan vervangen, is op 5 juli 2001 bij de Tweede Kamer ingediend (Kamerstukken II, 2000/2001, 27 849). In de CW 2001 zijn bepalingen opgenomen die ertoe moeten leiden dat de begrotingen een meer beleidsmatig karakter krijgen. Die bepalingen bevatten de kern uit het gedachtegoed van de Nota VBTB (Van Beleidsbegroting tot Beleidsverantwoording). De begrotingen worden daartoe opgebouwd uit voornamelijk beleidsartikelen. Om meer inzicht te geven in het beleid dat met de uitgetrokken gelden wordt nagestreefd, moet de toelichting bij de beleidsartikelen antwoord kunnen geven op de www-vragen: Wat wil de regering bereiken (doelstellingen), wat gaat zij daarvoor doen (inzet van instrumenten en te verrichten activiteiten/prestaties) en wat mag dat beleid kosten (zowel in termen van verplichtingen als van programma- en apparaatsuitgaven)?

Na overleg met de Tweede Kamer is besloten dat voor het eerst voor het begrotingsjaar 2002 de departementale begrotingen op deze nieuwe leest zouden worden geschoeid. Gelijktijdig zouden daartoe de noodzakelijke bepalingen van de CW gewijzigd worden. Het wetgevende proces om die wijzigingen door te voeren, neemt meer tijd in beslag dan was voorzien. Bij de begrotingsvoorbereiding 2002 is door alle departementen al van de VBTB-bepalingen uit ontwerp-CW 2001 uitgegaan. Teneinde geen onduidelijkheid te laten bestaan over de juridische basis van de begrotingsopzet 2002 wordt er thans voor gekozen om bij deze begrotingswet voor het jaar 2002 vooruit te lopen op de noodzakelijke wijzigingen in de CW. Daartoe worden in wetsartikel 3 een aantal bepalingen uit de huidige CW niet (meer) van toepassing verklaard op de begroting van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

In wetsartikel 4 worden vervolgens ter vervanging de relevante VBTB-bepalingen uit de CW 2001 opgenomen.

De bepalingen die op grond van wetsartikel 3 uit de huidige CW komen te vervallen, luiden:

Artikel 5, eerste, derde, zesde en negende lid.

1. De ramingen van de verplichtingen en de uitgaven enerzijds en die van de ontvangsten anderzijds worden opgenomen in afzonderlijke begrotingsartikelen.

3. Het bepaalde in het eerste lid is niet van toepassing op de ramingen van de uitgaven en de ontvangsten die op grond van het bepaalde in artikel 23, vierde lid, in mindering zullen worden gebracht op ontvangsten, onderscheidenlijk op uitgaven.

6. Een begroting kan een begrotingsartikel «onvoorzien» en een begrotingsartikel «geheim» bevatten.

9. Ten behoeve van de verwerking van de gevolgen van de loon- en van de prijsontwikkeling bevat een begroting een administratief begrotingsartikel «loonbijstelling» en een administratief begrotingsartikel «prijsbijstelling».

De bepalingen in de leden 1 t/m 10 van wetsartikel 4 corresponderen met de volgende artikel(leden) uit de CW 2001. Voor een inhoudelijke toelichting bij de verschillende onderdelen wordt verwezen naar Kamerstukken II, 2000/2001, nr. 27 849.

Lid 1 = Artikel 2, lid 2.

Lid 2 = Artikel 4, lid 1.

Lid 3 = Artikel 5, lid 1.

Lid 4 = Artikel 5, lid 2.

Lid 5 = Artikel 5, lid 3.

Lid 6 = Artikel 6, lid 1.

Lid 7 = Artikel 6, lid 2.

Lid 8 = Artikel 6, lid 3.

Lid 9 = Artikel 6, lid 4.

Lid 10 = Artikel 6, lid 5.

Het advies van de Raad van State wordt niet openbaar gemaakt op grond van het bepaalde in artikel 25a, derde lid, onder b, van de Wet op de Raad van State.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

K. G. de Vries

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

G. M. de Vries

B. DE BEGROTINGSTOELICHTING

1. LEESWIJZER

Inhoud begroting

In de nota Van Beleidsbegroting tot Beleidsverantwoording is het voornemen neergelegd te komen tot verbetering van de informatiewaarde en de toegankelijkheid van de ministeriële begrotings- en verantwoor- dingsstukken. Met de presentatie van de ontwerp-begroting 2002 wordt hier invulling aan gegeven. De kern van de nieuwe begroting bestaat uit de beleidsagenda en de artikelen. Voor de beleidsartikelen worden de drie w-vragen beantwoord: Wat wil de regering bereiken, wat gaat zij daarvoor doen en wat mag dat beleid kosten.

Opbouw begroting

De begroting bestaat uit:

A. Artikelsgewijze toelichting bij het begrotingswetsvoorstel

B. De begrotingstoelichting

Deel B kan verder uitgesplitst worden in de volgende onderdelen:

1. Leeswijzer

2. Het beleid

2.1. De beleidsagenda

2.2. De artikelen

3. De bedrijfsvoeringparagraaf

4. De verdiepingsbijlage

5. De bijlage moties en toezeggingen

6. De evaluatiebijlage

7. De bijlage samenwerkingsprojecten

8. De conversietabel

Het onderdeel 2.2. De artikelen bestaan uit twee beleidsartikelen en één niet-beleidsartikel.

De opbouw van een beleidsartikel is als volgt:

1. Algemene beleidsdoelstelling

2. Operationele doelstellingen en prestatiegegevens

3. Budgettaire gevolgen van beleid

4. Budgetflexibiliteit

5. Veronderstellingen

6. Groeipad van het artikel

Het niet beleidsartikel is artikel 3 Nominaal en onvoorzien.

De beleidsagenda

In de beleidsagenda is in een cijfermatig overzicht (tabel) een uitsplitsing van de mutaties naar beleidsartikelen opgenomen. De beleidsagenda bevat voorts een toelichting op de beleidsprioriteiten.

De verdiepingsbijlage

De ontwerp-begroting kent een verdiepingsbijlage die per artikelonderdeel de verschillen c.q. mutaties bevat tussen de begroting 2001 en deze ontwerp-begroting.

Artikelstructuur begroting

Het beleid staat centraal bij de opbouw van de artikelstructuur van de nieuwe vbtb begroting. In onderdeel 8 van de begrotingstoelichting is de conversietabel opgenomen. In deze tabel wordt de relatie gelegd tussen de nieuwe structuur en de oude structuur. De budgetten van de begroting 2001 zijn geconverteerd naar de nieuwe structuur, omdat deze stand uitgangspunt is voor de ontwerp-begroting 2002 (zie 4 verdiepingsbijlage). Op basis van de budgetconversie van de begroting 2001 is de realisatie van het jaar 2000 en de stand 2001 tevens in de ontwerp-begroting 2002 opgenomen.

Een deel van de begrotingsgelden van BZK -namelijk een deel van apparaatsbudget van het Directoraal-Generaal Constitutionele Zaken en Wetgeving- is met ingang van het jaar 2002 overgeheveld naar de begroting van Koninkrijksrelaties.

Toedeling apparaatsbudgetten

Bij de formulering van de beleidsartikelen van het ministerie van BZK is conform de VBTB-gedachte het beleid leidend geweest en niet de organisatorische indeling van het ministerie.

Bij de toedeling van de apparaatsbudgetten zijn de volgende uitgangspunten gehanteerd:

• Het apparaatsbudget van een directie is toebedeeld aan het beleidsartikel waartoe ook de operationele doelen van de directie behoren. (indien van een directie de operationele doelen verdeeld zijn over meerdere artikelen is het apparaatsbudget geplaatst onder het artikel met het grootste budgettaire beslag)

• De staf van een Directoraat-generaal is toeberekend aan het artikel met het grootste budgettaire beslag van een Directoraat-generaal

Beleidsevaluaties

In de ontwerp-begroting is apart toegevoegd een bijlage met een overzicht van afgeronde, gaande en voorgenomen beleidsevaluaties. Getracht zal worden om in de ontwerp-begroting 2003 dit evaluatieoverzicht te integreren in de beleidsartikelen.

Totaaloverzicht samenwerkingsprojecten

In bijlage 7 wordt een actueel totaaloverzicht gegeven van de projecten portefeuille.

Rijksbegrotingsvoorschriften en groeiparagraaf

Zie de leeswijzer van de ontwerp-begroting 2002 BZK voor een toelichting over de invulling van de rijksbegrotingsvoorschriften en groeiparagraaf.

2. HET BELEID

2.1. De Beleidsagenda

Inleiding

Het Nederlands beleid is erop gericht Aruba en de Nederlandse Antillen bij te staan in hun ontwikkeling. Dit beleid krijgt mede gestalte door de ondersteuning die Nederland aan de Nederlandse Antillen biedt in de uitvoering van de financiële, economische en staatkundige hervormingen waartoe de Antilliaanse regering zich op basis van haar regeerakkoord heeft verbonden.

In het samenwerkingsbeleid met de Antillen en Aruba, zoals uiteengezet in de nota «Toekomst in samenwerking», gaat bijzondere aandacht uit naar waarborgen voor kwalitatief hoogwaardig bestuur. Versterking van de bestuurskracht van de landen en eilanden overzee (onder meer door modernisering van het overheidsapparaat), verbetering van de kwaliteit van het onderwijs, economische ontwikkeling binnen kaders van milieubeheer en natuurbehoud, en intensivering van de rechtshandhaving vormen de pijlers van het beleid, zoals dit in 2002 zal worden uitgevoerd.

In 2001 worden met Aruba en de Nederlandse Antillen meerjarenprogramma's gesloten. Hiermee krijgt de overgang van project- naar programmafinanciering zijn beslag. Met Aruba was Nederland reeds in 2000 overeengekomen beslissingen over projectvoorstellen te delegeren aan een politiek onafhankelijke ontwikkelingsbank; met de Antillen zullen besprekingen worden geopend om een soortgelijke overeenkomst in 2002 tot stand te brengen.

Teneinde de internationale oriëntatie van de overzeese economieën te bevorderen zullen, zowel bij de beleidsformulering als in de -uitvoering, adviezen van internationale organisaties, zoals het IMF en de Wereldbank, mogelijk worden gemaakt.

Initiatieven zullen worden genomen om de samenwerking en de uitwisseling van ervaringen inzake de overzeese gebieden met Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk te verdiepen. Met de Antillen en de Europese Commissie zal worden onderzocht tot welke EU-programma's de Antillen toegang kunnen krijgen, en hoe een betere benutting door de Antillen van EU-ontwikkelingsfinanciering kan worden gerealiseerd.

Nederland zal de regering van de Nederlandse Antillen ondersteunen bij het identificeren van staatkundige hervormingen die de nadelen van de dubbele bestuurslaag kunnen ondervangen en die op korte termijn hun beslag kunnen krijgen.

Beleidsagenda cijferoverzicht

Opbouw uitgaven (in € 1 000)
 2000200120022003200420052006
Stand ontwerp-begroting 2001 122 234129 080129 544129 557129 566 
Mutaties 1e suppletore begroting 2001/ Nog niet opgenomen in een begrotingsstuk: 15 6955 2484 8964 6694 715 
1. Waarborgfunctie 2 7461 0351 0351 0351 035 
2. Bevorderen autonomie Koninkrijkpartners 13 4644 7734 4444 2164 262 
3. Nominaal en onvoorzien – 515– 560– 583– 582– 582 
Stand ontwerp-begroting 2002225 586137 929134 328134 440134 226134 281134 281

1. Waarborgfunctie

De staatsrechtelijke structuur van het Koninkrijk biedt een hoge mate van autonomie aan de afzonderlijke landen. Dit brengt met zich dat de landen zelf zorg dragen voor de verwezenlijking van de menselijke rechten en vrijheden, de rechtszekerheid en de deugdelijkheid van bestuur. Samenwerking tussen de landen van het Koninkrijk draagt eraan bij dat de inachtneming van mensenrechten, rechtszekerheid en deugdelijkheid van bestuur verwezenlijkt worden. Het Koninkrijk heeft de plicht deze essentiële functies te waarborgen.

De samenwerking zal zich blijven richten op het terrein van de rechtshandhaving. Als belangrijkste zaken op dit terrein kunnen worden genoemd de financiële participatie van Nederland aan de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba, zodat er sprake kan zijn van een adequaat niveau van maritieme rechtshandhaving. Verder zullen instrumenten worden ingezet om een voldoende bezetting van het Gemeenschappelijke Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba en de openbaar ministeries van de Nederlandse Antillen en Aruba te faciliteren. Daarnaast zal bijzondere aandacht worden gegeven aan het op structurele wijze continueren van een gespecialiseerd recherchesamenwerkingsteam voor de aanpak van zware en georganiseerde criminaliteit die onder meer op de drugshandel is gericht. In dit kader bestaat aan Nederlandse zijde eveneens de bereidheid om te bezien hoe de lokale recherchecapaciteit in de Nederlandse Antillen en Aruba kan worden versterkt. Voorts zal in overleg met de Koninkrijkspartners worden bezien hoe uitvoering kan worden gegeven aan de slotverklaring van het in mei 2001 in Den Haag gehouden Global Forum ter bestrijding van corruptie en ter waarborging van integriteit.

De financiële situatie van de minder draagkrachtige eilanden van de Nederlandse Antillen is al gedurende een reeks van jaren een bron van zorg. In het protocol van april 2001 werd afgesproken hiervoor een interim-voorziening te treffen op basis van het tussenadvies van de commissie-Havermans, die mede bestaat uit een indexering van de bijdragen van de Nederlandse Antillen, Nederland en Aruba aan het Solidariteitsfonds. Op basis van een onderzoek naar de kostenstructuur van de eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius en nadere advisering van de commissie-Havermans zal in 2002 een definitieve oplossing worden nagestreefd, die genoemde eilanden structureel in staat moet stellen hun taken uit te voeren.

2. Bevorderen autonomie Koninkrijkspartners

Ondanks de ingezette financiële en economische hervormingen op de Nederlandse Antillen zullen de problemen met de overheidsfinanciën en de economische problemen in 2002 nog niet zijn opgelost. De in 2000 in gang gezette hervormingen hebben de aanzet gegeven tot economisch herstel. De noodzaak tot hervormingen zal in 2002 onverminderd aanwezig zijn. Nederland is bereid de hervormingen in 2002 financieel te ondersteunen, mits deze onderdeel zijn van een met het IMF gesloten overeenkomst en dus bijdragen aan gezonde overheidsfinanciën, verbetering van het investeringsklimaat en versterking van de economische concurrentiepositie.

Het samenwerkingsbeleid is erop gericht het bestuurlijk vermogen van de Antillen en Aruba te versterken. In 2002 zal de samenwerking voor het eerst op basis van lange termijn programma's worden vormgegeven. Voor onderwijs, bestuurlijke ontwikkeling en duurzame economische ontwikkeling zullen in 2001 samenwerkingsprogramma's worden opgesteld. Met behoud van de verantwoordelijkheid van alle betrokken partijen zullen de contacten tussen Nederland en de eilanden worden geïntensiveerd teneinde de totstandkoming en afwikkeling van financieringsverzoeken te versnellen.

Wat betreft de onderwijssector zal de Nederlandse financiering een bijdrage leveren aan de inspanningen van de Antilliaanse regering om het rendement van het basis- en beroepsonderwijs te verhogen. De onderwijssamenwerking richt zich op de verbetering van opleidingsmogelijkheden voor lokale docenten, de verdere professionalisering van onderwijsdiensten, de schoolbesturen en het schoolmanagement en de doelmatigheid van de onderwijshuisvesting. Aangezien de onderwijsproblematiek verschilt per eiland, zal het programma bij de uitwerking ruimte bieden aan verschillen tussen eilanden.

Nederland heeft voorgesteld in het onderwijsprogramma met Aruba het beroepsonderwijs centraal te stellen.

Het programma «bestuurlijke ontwikkeling» op de Nederlandse Antillen zal zijn gericht op het verhogen van de kwaliteit van het openbaar bestuur en het versterken van de «checks and balances» op lands- en eilandniveau in de Nederlandse Antillen. De subprogramma's zullen de verbetering betreffen van: (1) bestuurlijke controle, (2) transparantie van het bestuur, (3) overheidsfinanciën, (4) kwaliteit van het ambtelijk apparaat, (5) informatisering/automatisering, (6) kwaliteit van het bestuurlijk apparaat.

In de samenwerking met Aruba is verbetering van «checks and balances» binnen het openbaar bestuur eveneens een belangrijk element. Een verdere uitvoering van het rapport Calidad en onder andere de verhoging van de kracht van instituties zoals Algemene Rekenkamer, Raad van Advies, de Centrale Bank krijgen daarom de nodige aandacht.

Het programma Duurzame Economische Ontwikkeling ten aanzien van de Antillen is gericht op versterking en ontwikkeling van de economische structuur voor het welzijn van de huidige en toekomstige generaties, en een economisch herstel op korte termijn. Het programma wordt per eilandgebied uitgewerkt, en zal mede worden gebaseerd op het Wereldbank-advies aan de Antilliaanse regering van april 2001 getiteld«Netherlands Antilles: Elements of a Strategy for Economic Recovery and Sustainable Growth». In de ontwikkelingsstrategie is gekozen voor het stimuleren van de groeisectoren toerisme, havens, distributie, e-commerce, lichte industrie, ambachtswerk en financiële dienstverlening, en voor handhaving van de olieraffinage en van de sectoren die goederen ten behoeve van het toerisme produceren.

Een substantieel deel van de samenwerkingsmiddelen zal worden ingezet voor infrastructurele verbeteringen. Deze aanwending is in lijn met de faciliterende, voorwaardenscheppende rol die de Antilliaanse overheid op economisch gebied wil gaan innemen. Het programma zal tevens economische activiteiten stimuleren die bijdragen aan behoud van het culturele erfgoed en bescherming van milieu en natuur. Hierbij kan gedacht worden aan de betekenis van natuurbehoud en monumentenzorg voor de toeristische ontwikkeling.

Tot slot zullen instrumenten worden ingezet om de samenwerking tussen Nederlandse en Antilliaanse bedrijven te stimuleren. Verder zal voor de Nederlandse Antillen een op kostendekkendheid gebaseerde exportkredietverzekeringsfaciliteit worden opgezet, vergelijkbaar met de voor Nederlandse ondernemingen beschikbare exportverzekeringsfaciliteit.

Anders dan de Nederlandse Antillen maakt Aruba een gezonde economische ontwikkeling door. Aruba heeft een bloeiende economie en een bijna volledige werkgelegenheid. In de economische samenwerking met Aruba wordt aandacht besteed aan de versterking van de economische structuur door de verbetering van het toeristisch product, de bescherming van het milieu en de versoepeling van de mobiliteit.

2.2. De artikelen

Artikel 1. Waarborgfunctie

1. Algemene beleidsdoelstelling

Het uitoefenen van de waarborgfunctie van het Koninkrijk ingevolge artikel 43 van het Statuut.

De landen van het Koninkrijk dienen op grond van artikel 43 van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden zorg te dragen voor de verwezenlijking van de fundamentele menselijke rechten en vrijheden, de rechtszekerheid en de deugdelijkheid van bestuur. Het waarborgen daarvan is een aangelegenheid van het Koninkrijk. Door ondersteuning en samenwerking op een aantal cruciale terreinen van de rechtshandhaving en bestuur wil Nederland ertoe bijdragen dat in de Nederlandse Antillen en Aruba een adequaat niveau van rechtszekerheid en deugdelijk bestuur wordt bereikt. De doelstellingen en instrumenten met betrekking tot de kwaliteit van het bestuur zijn bij artikel 2 van deze begroting ondergebracht. Een goede rechtshandhaving is daarnaast cruciaal voor burgers en een verantwoorde sociaal economische ontwikkeling. Voorts kunnen door Nederland ondersteunde of in samenwerking opgezette activiteiten voorkomen dat de landen onvoldoende scoren op hun statutaire zorgplicht voor rechtszekerheid en mensenrechten. Hierdoor blijft een eventuele inzet van de statutaire waarborgvoorzieningen buiten beeld. Over de eventuele inzet van statutaire waarborgvoorzieningen wordt beslist door de rijksministerraad op voorstel van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

operationele doelstellingenprestatie-indicatorenbasiswaardestreefwaarde
Het uitoefenen van de waarborgfunctie van het Koninkrijk ingevolge artikel 43 van het Statuut.een zodanig peil handhaven dat de mensenrechten, rechtszekerheid en kwaliteit van het bestuur – volgens de Koninkrijkspartners – niet in het geding zijn (waarborgpeil).de huidige capaciteit van het Gemeenschappelijk Hof, het Openbaar Ministerie en de recherchecapaciteit.handhaven van de huidige capaciteit.
    
 niveau van maritieme rechtshandhaving en capaciteit zoek- en reddingsoperaties (Kustwacht).investerings- en exploitatiebijdrage is overeenkomstig KB van 14 december 1995.handhaven uitvoering volgens KB 618.
    
 niveau detentievoorzieningen.inrichting en organisatie voldoen nog niet in humanitair opzicht aan internationaal aanvaardbare standaarden (CPT-norm).inrichting en organisatie voldoen in humanitair opzicht aan internationaal aanvaardbare standaarden (CPT-norm).

2. Operationele doelstellingen en prestatiegegevens

Het uitoefenen van de waarborgfunctie van het Koninkrijk ingevolge artikel 43 van het Statuut.

Operationele doelstelling 1: Rechtelijke macht en samenwerkingsmiddelen.

Wat willen we bereiken?

• Een goede maritieme rechtshandhaving en zoek- en reddingsacties in het operatiegebied van de Nederlandse Antillen en Aruba.

• Een gedegen recherche-inzet op het terrein van zware, georganiseerde en grensoverschrijdende misdaad in de Nederlandse Antillen en Aruba, alsmede een adequate interregionale en internationale afhandeling van rechtshulpverzoeken.

• Een adequaat niveau van rechtspraak.

Wat gaan we daarvoor doen?

Kustwacht

Vanuit dit artikel zal een financiële bijdrage worden gegeven aan Defensie voor de begroting van de Kustwacht. De Kustwacht functioneert overeenkomstig het door de rijksministerraad vastgestelde beleidsplan, waarin prioriteit gegeven wordt aan reddingsacties, drugsbestrijding en illegale invoer van wapens. Dit plan verschaft eveneens inzicht in de in te zetten personele en materiële middelen. Over de resultaten wordt bericht in het eveneens door de rijksministerraad ingevolge artikel 3 van de algemene maatregel van rijksbestuur voorgeschreven jaarverslag. Aan de Kustwacht wordt ook bijgedragen uit begrotingshoofdstuk IX (Defensie). De minister van Defensie voert het beheer. Ten tijde van de oprichting van de Kustwacht is door de landen afgesproken dat de kosten gezamenlijk worden gedragen in de verhouding Nederland(2/3), de Nederlandse Antillen(2/9) en Aruba(1/9).

Recherchesamenwerkingsteam

Vanuit dit artikel zal een financiële bijdrage worden gegeven aan het KLPD ten behoeve van het recherchesamenwerkingsteam. Het recherchesamenwerkingsteam is een thans op projectmatige basis georganiseerd in de Nederlandse Antillen en Aruba werkend team. Het wordt georganiseerd en beheerd door het KLPD. Basis voor het functioneren van het team is de in november 1996 in de rijksministerraad gemaakte afspraak tot oprichting van een rechercheteam dat wordt ingezet voor de bestrijding van de zware, georganiseerde en grensoverschrijdende criminaliteit, alsmede de afhandeling van rechtshulpverzoeken. De uitgaven voor het recherchesamenwerkingsteam betreffen zowel materiële uitgaven als personele uitgaven. Met de bijdrage wordt het mogelijk dat ongeveer 35 uit Nederland afkomstige rechercheurs kunnen werken in de Nederlandse Antillen en Aruba. Ook Antilliaanse en Arubaanse rechercheurs zijn werkzaam bij het team. Tussen de landen zijn voorts besprekingen gaande over een structurele regeling voor het team.

Bijstand rechterlijke macht

Nederland draagt bij aan een adequaat niveau van rechtspraak door personele bijstand te leveren aan het gemeenschappelijk Hof van de Nederlandse Antillen en Aruba en aan het Openbaar Ministerie van beide landen. De bijstand rechterlijke macht bestaat uit detachering vanuit Nederland afkomstige rechters bij het Gemeenschappelijk Hof en officieren van justitie bij de beide openbare ministeries. De uitgaven hebben betrekking op de toeslag op het lokale salaris, repatriëring, huurtegemoetkoming, tegemoetkoming studerende kinderen en vergoeding premies volksverzekeringen. Met de bijstand wordt het mogelijk dat 19 rechters en gemiddeld 12 officieren van Justitie gedetacheerd kunnen worden in de Nederlandse Antillen en Aruba.

Overig

Naast bovengenoemde meer structurele activiteiten is het mogelijk dat andere meer tijdelijke activiteiten in de rechtshandhavingsketen worden ondersteund, waarvoor binnen de Nederlandse Antillen of Aruba tijdelijk niet voldoende mensen of middelen beschikbaar zijn. Zo is in 1999 bijvoorbeeld een voorziening gecreëerd om een zowel bouwkundig als organisatorisch verbeteringsproces in de Koraal Specht gevangenis te faciliteren.

De ramingskengetallen
  2000 2001 2002
 aantal ledengemiddelde toeslagaantal ledengemiddelde toeslagaantal ledengemiddelde toeslag
Gemeenschappelijk Hof van Justitie      
Nederlandse Antillen154515481550
Aruba446442444
Openbaar Ministerie      
Nederlandse Antillen1044758961
Aruba447454457
Totaal bezoldigingstoeslag (EUR1000) 1 487 1 510 1 686

Wat kost het?

Voor de genoemde drie hoofdactiviteiten (Kustwacht +/– € 4 mln, recherchesamenwerkingsteam +/– € 7 mln en bijstand rechterlijke macht +/– € 4 mln) zal uit dit artikel ruim € 15 mln nodig zijn. Dit is zonder eventuele beleidsintensiveringen waarover in beleidsbesprekingen tussen de landen mogelijk nog nadere afspraken kunnen worden gemaakt.

3. Budgettaire gevolgen van beleid

De verplichtingen, uitgaven en ontvangsten (in € 1 000)
1: Waarborgfunctie2000200120022003200420052006
Verplichtingen21 35113 57911 88712 97913 05913 06113 062
1. rechterlijke macht en samenwer- kingsmiddelen21 35113 57911 88712 97913 05913 06113 062
        
Uitgaven25 59916 97415 38115 45915 46115 46315 463
1. rechterlijke macht en samenwer- kingsmiddelen25 59916 97415 38115 45915 46115 46315 463
        
Ontvangsten  00000

4. Budgetflexibiliteit

De budgetflexibiliteit (in € 1 000)
1: Waarborgfunctie200120022003200420052006
Uitgaven16 97415 38115 45915 46115 46315 463
Reeds aangegane juridische verplichtingen stand 1 juni 20013 7674 3910000
Percentage reeds juridisch verplicht van de uitgaven22%29%0%0%0%0%

Veel uitgaven betreffen structurele activiteiten waar meerjarige afspraken voor zijn gemaakt. De exacte bijdragen aan de Kustwacht en het recherchesamenwerkingsteam worden jaarlijks vastgesteld.

Met betrekking tot de bijstand voor de rechterlijke macht is afgesproken dat het zogenaamde «kas = verplichtingen regime» opgeld doet.

5. Veronderstellingen

Bij het in dit artikel geformuleerde beleid is er vanuit gegaan dat de Nederlandse Antillen en Aruba hun uitgaven en inspanningen op het terrein van de rechtshandhaving grosso modo zullen handhaven op het niveau van de afgelopen jaren en dat er geen grootschalige ontwikkelingen plaatsvinden die nopen tot beleidsintensiveringen. Koersverschillen kunnen met name de uitgaven met betrekking tot toelagen van uitgezonden deskundigen beïnvloeden.

In deze begroting is rekening gehouden met een verwachtte koers voor 2001 en volgende jaren van 1 USD + € 1,01 (1 Naf = € 0,57).

6. Groeiparagraaf

In de begroting en verantwoording over het jaar 2003 zal worden uitgegaan van de operationele doelstelling zoals over het jaar 2002 is gehanteerd. Met betrekking tot de waarborgfunctie is de doelstelling in voldoende mate geoperationaliseerd, en de opgenomen prestatieindicatoren zijn zodanig te monitoren dat voldoende informatie beschikbaar is om sturing van beleid te realiseren.

Artikel 2. Bevorderen autonomie Koninkrijkspartners

1. Algemene beleidsdoelstelling

Het verlenen van hulp en bijstand ter bevordering van de autonomie van de Koninkrijkspartners conform het Statuut.

Nederland ondersteunt het beleid van de regering van de Nederlandse Antillen gericht op het gezondmaken van de overheidsfinanciën en het economisch herstel door het verbeteren van de internationale concurrentiepositie en investeringsklimaat. De Nederlandse ondersteuning is effectiever als het Antilliaanse beleid succesvol is en de steunverlening adequaat is ingericht en uitgevoerd.

Nederland ondersteunt de Arubaanse regering in haar streven binnen een periode van 10 jaar financieel op eigen benen te staan. De Nederlandse steunverlening zal over de periode 2000–2009 worden afgebouwd. De ontwikkelingshulp wordt vervangen door partnerschap binnen het Koninkrijk. Op basis van afspraken van maart 1999 zal Nederland in totaal € 222,35 mln (NLG 490 mln) beschikbaar stellen tot 2009. De wijze waarop de steun wordt verleend is vastgelegd in het protocol van afspraken van 15 mei 2000.

De Antilliaanse en Arubaanse regeringen dragen de verantwoordelijkheid voor het eigen beleid en de minister van BZK draagt verantwoordelijkheid voor een adequate inrichting en uitvoering van de steunverlening.

operationele doelstellingenprestatie-indicatorenbasiswaardestreefwaarde
Het bevorderen van de duurzame economische ontwikkeling, het onderwijs en de kwaliteit van bestuur van de Koninkrijkspartners door het bieden van ondersteuning (geld en kennis).Samenwerkingsprogramma's op de terreinen duurzame economische ontwikkeling, onderwijs en kwaliteit van bestuur met de Nederlandse Antillen en Aruba.De programma's zijn in voorbereiding en zullen moeten voldoen aan de volgende criteria:1. Dienen in onderling overleg tot stand te komen;2. De programma's dienen relevant, haalbaar, duurzaam en beheersbaar te zijn. Onder «relevant» wordt verstaan passende binnen de nota TIS;3. In de programma's dienen minimaal de volgende onderwerpen aan de orde te komen;* 4. Het Aruba-programma is in overeenstemming met Beheersovereenkomst met Aruba en FDA van 15 mei 2000.De programma's zijn gereed en voldoen aan de gestelde criteria.
    
 kwaliteit financierings-voorstellen(projecten).Financieringsvoorstellen die voldoen aan de kwaliteitscriteria die zijn aangegeven in de «Checklist voor financieringsverzoeken» en de bepalingen van de protocollen komen in aanmerking voor ondersteuning.Handhaving van kwaliteitstoetsing.

* Duurzame economische ontwikkeling: bevorderen van marktwerking, verminderen van bureaucratie, aantrekken internationale investeerders, betere fysieke en sociale infrastructuur, bevorderen binnenlandse investeringen, groeistrategie, beteugelen negatieve effecten op natuur en milieu; Onderwijs: ontwikkeling funderend (en speciaal) onderwijs, ontwikkeling beroepsonderwijs (VBO, VSBO, SBO), ontwikkeling leertrajecten, ondersteuning Nederlandse taal, ondersteuning inhoudelijke capaciteit departementen van onderwijs, aansluiten bij onderwijsvernieuwing Aruba, versterking regionale oriëntatie; Kwaliteit van bestuur: versterking van de bestuurlijke controle, verhoging van de kwaliteit van bestuurders (in het bijzonder de integriteit van het politiek handelen), bevorderen van de transparantie van het bestuur voor de burgers, verhoging van de kwaliteit van het ambtelijk apparaat, informatisering/automatisering van het overheidsapparaat, (her-)inrichting van de overheidsorganisatie(s).

2. Operationele doelstellingen en prestatiegegevens

Operationele doelstelling 2: Het bevorderen van de duurzame economische ontwikkeling, het onderwijs en de kwaliteit van bestuur van de Koninkrijkspartners door het bieden van ondersteuning (geld en kennis).

Wat willen we bereiken?

• Nederland streeft naar een verbetering van de effectiviteit van de reguliere steunverlening aan de Nederlandse Antillen en Aruba. De effectiviteit van de steunverlening was in het verleden beperkt door versnippering, gebrek aan samenhang en onvoldoende inbedding in beleid.

• Nederland wil daarnaast een bijdrage leveren aan de sociale ontwikkeling van de Koninkrijkspartners via de ondersteuning van maatschappelijke organisaties (de zogeheten niet-gouvernementele organisaties), incidentele ondersteuning van de sociaal zwakkeren (toezegging van extra sociale steun van € 9,08 mln (NLG 20 mln) van 31 augustus 2000).

• Verbetering positie kansarme Antilliaanse jongeren.

• Het tegengaan van de versnippering in het NGO-veld.

• Betere financiële positie van de eilandgebieden Bonaire, Saba en Sint Eustatius.

Wat gaan we daarvoor doen?

Algemeen

Om de effectiviteit van de steunverlening te verbeteren wordt de samenwerking geconcentreerd op een beperkt aantal terreinen, de onderlinge samenhang versterkt en een programmatische aanpak gevolgd. In de relatie met de Nederlandse Antillen wordt de samenwerking geconcentreerd op de terreinen onderwijs, duurzame economische ontwikkeling en bestuurlijke ontwikkeling. In de relatie met Aruba vindt daarnaast ook samenwerking plaats op het terrein van gezondheidszorg. Om de nieuwe vorm van samenwerking inhoud te geven worden meerjarenprogramma's opgesteld waarin de doelen, beoogde resultaten, activiteiten en budgetindicaties voor een periode van 5 jaar zijn opgenomen. Het instellen van een fonds, zoals in 2000 met Aruba is overeengekomen en waaruit projecten worden gefinancierd die in de programma's zijn overeengekomen, wordt nagestreefd.

Nederlandse Antillen

Met de Nederlandse Antillen is in 2001 op politiek niveau overeenstemming bereikt over de prioriteiten en wijze van totstandkoming van de meerjarenprogramma's onderwijs (protocol 19 januari 2001), duurzame economische ontwikkeling (protocol 30 mei 2001) en bestuurlijke ontwikkeling (juni 2001).

Het op te stellen onderwijssamenwerkingsprogramma zal een bijdrage leveren aan de hoofddoelstelling van het Antilliaanse onderwijssysteem, namelijk het verzekeren dat alle kinderen op een gelijke en efficiënte wijze toegang hebben tot en kunnen profiteren van kwalitatief goed onderwijs. Het programma wordt geconcentreerd op lager onderwijs, beroepsonderwijs en versterking van de institutionele capaciteit van de onderwijsdiensten.

Het op te stellen samenwerkingsprogramma Duurzame Economische Ontwikkeling zal een bijdrage leveren aan het beleid van het Land de Nederlandse Antillen en de respectievelijke Eilandgebieden dat gericht is op een structureel herstel van de Antilliaanse economie. Het Wereldbankrapport van april 2001 vormt inhoudelijk het richtinggevend kader voor het samenwerkingsprogramma. Daarnaast zal een milieu en natuur component in het samenwerkingsprogramma worden opgenomen, naast de randvoorwaarden op milieugebied die gelden voor de economische projecten (zoals milieu-effectrapportages).

Het op te stellen samenwerkingsprogramma Bestuurlijke Ontwikkeling zal een bijdrage leveren aan het beleid van het Land de Nederlandse Antillen en de respectievelijke Eilandgebieden om de kwaliteit van het Openbaar Bestuur te verhogen en meer specifiek om de overheid democratisch, transparant, doelmatig, doeltreffend, financieel verantwoord, klant vriendelijk, betrouwbaar en integer te laten functioneren.

De samenwerkingsprogramma's vormen de kaders voor de selectie en beoordeling van projecten die in 2002 door de Antilliaanse overheid worden ingediend. Alleen de projecten die bijdragen aan de doelstellingen van de samenwerkingsprogramma's komen voor financiering in aanmerking. De projecten portefeuilles zullen geconcentreerd worden op de prioritaire samenwerkingsterreinen. Het toetsen van de projecten aan de samenwerkingsprogramma's leidt dus tot concentratie en een grotere samenhang bij de Nederlandse steunverlening, waardoor de effectiviteit van de inzet van de middelen verbeterd wordt.

De invoering van de meerjarenprogramma's is een geleidelijk proces dat tot in 2002 zal doorlopen. De protocollen zullen door de Antilliaanse regering in overleg met Nederland worden uitgewerkt tot meerjarenprogramma's. Een programma is afgeleid van het Antilliaans/Arubaans beleid. Het Antilliaanse/Arubaanse beleid ten aanzien van een sector is richtinggevend voor het programma. De programma's zijn ondersteunend aan het beleid van de Antilliaanse/Arubaanse overheid.

De programma's zullen zo worden opgesteld dat ze relevant, haalbaar, duurzaam en beheersbaar zijn.

Het ministerie van BZK zal de formulering van de meerjarenprogramma's actief ondersteunen. De programma's zullen opgesteld worden aan de hand van het Logical Framework. De logical framework benadering is een hulpmiddel bij het bepalen van de doelstellingen, resultaten, voorwaarden en activiteiten van een programma en project. Met de logframe-benadering wordt een logische samenhang geformuleerd tussen doelstelling, resultaten, voorwaarden en activiteiten.

Het uiteindelijke resultaat: het samenwerkingsprogramma is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de Nederlandse Antillen of Aruba enerzijds en Nederland anderzijds. De verantwoordelijkheden verschillen bij de totstandkoming van een programma. De Nederlandse Antillen/Aruba zijn primair verantwoordelijk voor de inhoud van een programma: het schrijven, maken van inhoudelijke keuzen, opzetten van uitvoeringsstructuur. Nederland is verantwoordelijk voor een adequate ondersteuning en het verduidelijken van de randvoorwaarden voor financiering.

De programma's worden uitgevoerd in de vorm van projecten. In de praktijk zal een programma bestaan uit een verzameling van projecten. Deze projecten zullen gezamenlijk bijdragen aan het behalen van de doelstellingen van het programma.

Naast de gebruikelijke projectmonitoring (verloopt de uitvoering volgens plan, zijn de resultaten behaald) zal ook op programmaniveau worden gemonitord. Om dit mogelijk te maken worden indicatoren benoemd voor de doelstellingen van de programma's.

Aruba

Met Aruba is in 2001 op politiek niveau overeenstemming bereikt over de prioriteiten en wijze van totstandkoming van de meerjarenprogramma's gezondheidszorg (politiek overleg 11 juni 2001) onderwijs, duurzame economische ontwikkeling en bestuurlijke ontwikkeling.

Bij het programma kwaliteit van bestuur is aansluiting gezocht bij de verdere implementatie van Calidad. Ook is met de deelprogramma's: rechtshandhaving, checks and balances en overheidshandelen een keuze gedaan om de waarborging en verhoging van de kwaliteit van het bestuur van Aruba te concretiseren.

Het onderwijsprogramma richt zich op de uitbouw en flexibilisering van het beroepsonderwijs en het creëren van aanvullende voorzieningen voor kansarmen. Het duurzame economische ontwikkelingsprogramma streeft naar de bevordering van een duurzame toeristische ontwikkeling en het ontplooien van hoogwaardige economische activiteiten in harmonie met de omgeving. Bij het volksgezondheidprogramma ligt de nadruk op het structureel verbeteren van de primaire en secundaire preventie.

De programma's vormen, net als bij de Nederlandse Antillen, de kaders voor de selectie en beoordeling van projecten die in 2002 door de Arubaanse overheid worden ingediend. De projecten die passen binnen de programma's worden ingediend bij het Fondo Desaroyo Aruba (FDA). Het FDA beheert de samenwerkingsmiddelen en keurt de projecten goed. Zowel bij de totstandkoming als de uitvoering van de programma's wordt een beroep gedaan op externe deskundigheid. De inzet van de hiermee gemoeide middelen is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van de samenwerkingsprogramma's.

Het ministerie van BZK zal toezicht houden op de uitvoering van de programma's en het functioneren van het FDA.

NGO-beleid

In 2002 zal naar verwachting het nieuwe NGO-beleid worden ingevoerd. Met de regeringen van de Nederlandse Antillen en Aruba is overeenstemming bereikt over de uitgangspunten van het nieuwe NGO-beleid, zijnde de continuering van de NGO-subsidiëring, nadruk op sociale ontwikkeling, publiek-private samenwerking, programmatische benadering en versterking van de verantwoordelijkheden van de ontvangende landen.

Het ministerie van BZK zal de invoering van een nieuwe uitvoeringsstructuur ondersteunen en later toezicht houden op het functioneren daarvan.

Solidariteitsfonds

Op basis van de uitkomsten van een onderzoek naar de kostenstructuur van de eilandgebieden Bonaire, Saba en Sint Eustatius, zulks in relatie tot die van het eilandgebied Curaçao, alsmede het advies van de Commissie Havermans, zal de vormgeving, inclusief het toezicht, van de toekomstige financiële steunverlening aan de drie eilandgebieden worden hergestructureerd.

Antilliaanse Jongeren

In juni 2000 is een tweejarig akkoord gesloten tussen Nederland en de Nederlandse Antillen over het Urgentieprogramma Jeugd en Jongeren. In 2002 zal de financiering van het Urgentieprogramma Jeugd en Jongeren worden voortgezet. Met dit akkoord beogen de regeringen van Nederland en de Nederlandse Antillen, bij wijze van tijdelijke beleidsintensivering, de belangrijkste problemen van en met kansarme Antilliaanse jongeren te adresseren.

Het programma beoogt langs drie lijnen de problematiek aan te pakken:

– preventie → gericht op het tegengaan van ongewenst en vroegtijdig schoolverzuim van jongeren (drop outproblematiek door middel van het aanbieden van naschoolse opvang in combinatie met opvoedingsondersteuning aan ouder en verzorgers van kinderen).

– tweede kans onderwijs → gericht op kansarme jongeren die door geen of gebrekkige kwalificaties de toegang of aansluiting met de arbeidsmarkt niet of nauwelijks kunnen maken. Concreet gaat het om het realiseren van gecombineerde trajecten van leren en werken voor jongeren in de leeftijd van 16 tot 25 jaar.

– resocialisatie → gericht op jongeren die door hun gedrag, waaronder experimenteel drugsgebruik, dreigen te marginaliseren en/of in crimineel gedrag dreigen te vervallen. Deze jongeren wordt een passend hulpaanbod gedaan.

Dit begrotingsjaar staat in het teken van de uitvoering, waaronder financiële ondersteuning van de projecten die in het akkoord van juni 2000 zijn overeengekomen tussen Nederland en de Nederlandse Antillen. Daarmee wordt concreet invulling gegeven aan het Nederlandse regeringsbeleid, neergelegd in de nota Migratie Antilliaanse Jongeren (MAJ). Dit beleid is erop gericht de perspectieven van kansarme jongeren in de Nederlandse Antillen te verbeteren. Het verloop van de uitvoering wordt gevolgd aan de hand van halfjaarlijkse rapportage. Deze rapportage wordt besproken tussen de regeringen van Nederland en de Nederlandse Antillen en is bedoeld om vast te stellen of de projecten hun doel bereiken en effectief zijn.

Wat kost het?

Voor het bevorderen van de zelfredzaamheid van de Koninkrijkspartners is € 110 mln beschikbaar. De beschikbare middelen zullen worden aangewend voor de samenwerkingsprogramma's, NGO-beleid, toeslag pensioenen, solidariteitsfonds, koersverschillen en Urgentieprogramma Jeugd en Jongeren.

De omvang van de maximale Nederlandse bijdrage aan het samenwer- kingsprogramma's zal door de Nederlandse regering in overleg met de Antilliaanse regering worden bepaald op basis van de prioriteitstelling die gezamenlijk wordt overeengekomen. De totale Nederlandse bijdrage zal voor de duur van de programma's worden gegarandeerd. Deze totale maximale financiering wordt over vijf programmajaren verdeeld en geldt als een jaarlijkse reservering voor respectievelijk onderwijs, duurzame economische ontwikkeling en bestuurlijke ontwikkeling. Jaarlijks wordt deze meerjarenraming bijgesteld op basis van verantwoordingsverslagen.

Voor de financiering van het Urgentieprogramma Jeugd en Jongeren is in 2000 € 13,6 mln ter beschikking gesteld.

Nederland heeft de verstrekking van additionele financiële steun aan de Nederlandse Antillen (bovenop de reguliere ontwikkelingshulp) afhankelijk gesteld van de totstandkoming en de uitvoering op de Antillen van effectief macro-economisch herstelbeleid, conform afspraken tussen de Nederlandse Antillen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

2002 (Indicatief € * 1000)

Samenwerkingsprogramma's81 800
NGO-beleid11 000
Toeslag pensioenen5 000
Solidariteitsfonds5 200
Urgentieprogramma Jeugd & Jongeren7 000
KoersverschillenPM
Totaal110 000

3. Budgettaire gevolgen van beleid

De verplichtingen, uitgaven en ontvangsten (in € 1 000)
2: Bevorderen autonomie Koninkrijkspartners2000200120022003200420052006
Verplichtingen168 08891 67898 84697 86597 57097 62497 624
1. apparaat  6 4405 8605 8635 8675 866
2. bevordering autonomie168 08891 67892 40692 00591 70791 75791 758
        
Uitgaven199 987119 140117 133117 167116 950117 003117 003
1. apparaat  6 4405 8605 8635 8675 866
2. bevordering autonomie199 987119 140110 693111 307111 087111 136111 137
        
Ontvangsten15 99312 27712 77311 20011 78412 90712 919

4. Budgetflexibiliteit

De budgetflexibiliteit (in € 1 000)
Bevorderen autonomie Koninkrijkspartners200120022003200420052006
Uitgaven119 140117 133117 167116 950117 003117 003
Reeds aangegane juridische verplichtingen stand 1 juni 2001101 00072 00052 00042 00022 00022 000
Percentage reeds juridisch verplicht van de uitgaven85%61%44%36%19%19%

Reeds aangegane verplichtingen 2002 betreffen met name de zogenaamde Arubadeal en lopende projectverplichtingen.

5. Veronderstellingen

De samenwerking is gebaseerd op de verhouding tussen autonome landen binnen het Koninkrijk. De effectiviteit van de samenwerkingsrelatie is de optelsom van de inspanningen van Nederlandse zijde en Antilliaanse respectievelijk Arubaanse zijde (bijvoorbeeld de oprichting van het FDA).

Indien de Nederlandse Antillen overeenstemming bereiken met het IMF over een structureel aanpassingsprogramma zal een sociaal-economisch steunprogramma en liquiditeitssteun ter beschikking gesteld kunnen worden aan de Nederlandse Antillen.

Door de koppeling van de Antilliaanse florijn (Naf) en de Arubaanse gulden (Awg) aan de dollar worden de budgetten beïnvloed door de dollarkoers. Voor een deel (het beleid van vóór 2000) zijn de reeds aangegane verplichtingen aangegaan tegen lokale valuta. Een stijging van de dollarkoers leidt in die gevallen direct tot koersnadelen.

Ook de nieuwe verplichtingen aangegaan met een maximum in Euro zijn koersgevoelig. Immers de uitgaven van Nederland luiden in guldens, de bestedingen vinden plaats in de Nederlandse Antillen en Aruba in Naf.

In deze begroting is rekening gehouden met een verwachtte koers voor 2001 en volgende jaren van 1 USD + € 1,01 (1 Naf = € 0,57).

6. Groeiparagraaf

In de samenwerkingsprogramma's zijn meetbare doelstellingen opgenomen. Middels regelmatige monitoring op zowel ambtelijk als politiek niveau van de uitvoering van deze doelstellingen zal een beeld worden verkregen van de voortgang. Op basis van de uitkomsten van deze monitoring zal besloten worden of bijstelling van de programma's noodzakelijk is en zal hierover overleg met de Koninkrijkspartners worden gevoerd.

Zodra alle samenwerkingsprogramma's beschikbaar zijn zal met de vaste commissie voor Nederlands Antilliaanse en Arubaanse Zaken de mogelijke inhoudelijke en structurele gevolgen van de programma's voor de begroting worden besproken. De conclusies van de bespreking zullen worden verwerkt in de begroting 2003, met inachtneming van de administratieve voorbereidingstijd.

Overzicht risico ontwikkeling

Overzicht risico ontwikkeling met betrekking tot garantie overeenkomsten van het Rijk (in € 1 000)
 2000200120022003200420052006
Garantie van rente en aflossing van leningen ten behoeve van de financiering van rendabele projecten (periode 1962–1966) tot een maximum van Naf 125,0 mln (wetten van 3 mei 1962, Stb. 153 en 23 april 1964, Stb. 133)       
1. Vervallen       
2. Vervallen       
3. 7,75% obligatielening B.N.G. € 11,34 mln (Naf 25 mln).       
– uitstaand risico per 1 jan.3 5992 6081 676803   
– te vervallen garanties991932874803   
– verleende of te verlenen garanties   
– uitstaand risico per 31 dec.2 6081 6768020   
        
Garantie van rente en aflossing van door de Nederlandse Investeringsbank voor Ontwikkelingslanden N.V. verstrekte leningsgelden 2,5% leningsovereenkomsten:       
1. periode 1972–1976 max. € 61,03 mln ( Naf 134,5 mln)       
– uitstaand risico per 1 jan.25 48521 84418 20314 56310 9227 2813 641
– te vervallen garanties3 6413 6413 6413 6413 6413 6413 641
– verleende of te verlenen garanties    
– uitstaand risico per 31 dec.21 84418 20314 56210 9227 2813 6400
2. periode 1977–1991 max. € 403,86 mln (Naf 890 mln)       
– uitstaand risico per 1 jan.207 888190 691173 493156 296139 099121 901104 704
– te vervallen garanties17 19717 19717 19717 19717 19717 19717 197
– verleende of te verlenen garanties    
– uitstaand risico per 31 dec.190 691173 494156 296139 099121 902104 70487 507
        
Garantie van rente en aflossing van door de Europese Investeringsbank aan de Nederlandse Antillen en Aruba verstrekte leningen       
– uitstaand risico per 1 jan.MemorieMemorieMemorieMemorieMemorieMemorieMemorie
– te vervallen garanties
– verleende of te verlenen garanties
– uitstaand risico per 31 dec.MemorieMemorieMemorieMemorieMemorieMemorieMemorie
        
Garantie voor de rente en aflossing van een lening van maximaal US$ 48 mln, t.b.v. de Oranjestad Property Management N.V. voor de afbouw van Plant Hotel N.V.       
– uitstaand risico per 1 jan.38 72832 62526 81821 30916 09711 1826 563
– te vervallen garanties6 1045 8075 5095 2124 9154 6183 897
– verleende of te verlenen garanties
– uitstaand risico per 31 dec.32 62426 81821 30916 09711 1826 5642 666
        
Borgstelling van € 16,74 mln ( NLG 36,9 mln) ten behoeve van Sint Maarten Housing Develepment Foundation als onderdeel van het Woningbouwproject Belvédère       
– uitstaand risico per 1 jan.35 22033 96232 70431 44730 18928 93127 673
– te vervallen garanties1 2581 2581 2581 2581 2581 2581 258
– verleende of te verlenen garanties
– uitstaand risico per 31 dec.33 96232 70431 44630 18928 93127 67326 415
De onderverdeling van de ontvangstenramingen en -realisaties (in € 1 000)
 2000200120022003200420052006
Annuïteitenlening 19716281 0951 092    
Te verdelen als volgt:       
aflossing5501 0421 065    
rente785327    
        
Vijfjarenplan 1967–1971257834730    
Te verdelen als volgt:       
aflossing188789709    
rente694521    
        
Vijfjarenplan 1972–19761 1753 0623 0623 0623 0623 0623 062
Te verdelen als volgt:       
aflossing6262 5762 6402 7062 7742 8432 915
rente549486422356288219147
        
Begrotingssteun Aruba2 7232 6772 6322 5872 5412 4962 450
Te verdelen als volgt:       
aflossing1 8151 8151 8151 8151 8151 8151 815
rente908862817772726681635
        
Begrotingsleningen 1991–19983 4733 3843 9644 2584 8886 0566 114
Te verdelen als volgt:       
aflossing09921 5981 9302 6093 8423 984
rente3 4732 3922 3662 3282 2792 2142 130
        
Deelnemingen en investeringen op de Nederlandse Antillen en Aruba1 2821 2021 2021 2021 2021 2021 202
Te verdelen als volgt:       
a. aflossing van kredieten328340340340340340340
b. rente van kredieten816726726726726726726
c. dividenden van deelnemingen138136136136136136136
        
Diverse ontvangsten6 455239191919191
        
Totaal15 99312 27712 77311 20011 78412 90712 919

Artikel 3: Nominaal en onvoorzien

3. Budgettaire gevolgen van beleid

De verplichtingen, uitgaven en ontvangsten (in € 1 000)
3: Nominaal en onvoorzien2000200120022003200420052006
Verplichtingen01 8151 8141 8141 8151 8151 815
1. loonbijstelling00– 1– 1– 1– 10
2. prijsbijstelling01 81500110
3. onvoorzien001 8151 8151 8151 8151 815
        
Uitgaven01 8151 8141 8141 8151 8151 815
1. loonbijstelling00– 1– 1– 1– 10
2. prijsbijstelling01 81500110
3. onvoorzien001 8151 8151 8151 8151 815

3. DE BEDRIJFSVOERINGSPARAGRAAF

In de begroting en verantwoording wordt in deze paragraaf ingegaan op de beheersing van de bedrijfsvoering specifiek met betrekking tot de Koninkrijksrelaties (Hoofdstuk IV).

Initiatieven met betrekking tot de beheersing van het ministerie als organisatie, inclusief de organisatieonderdelen van het ministerie waarvan het beleidsmatig budget is ondergebracht in hoofdstuk IV en inclusief de agentschappen, zijn beschreven in de bedrijfsvoeringsparagraaf van hoofdstuk VII (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

In haar verslag over 2000 heeft de Algemene Rekenkamer geconstateerd dat een belangrijke stap is gezet in het duurzaam verbeteren van de kwaliteit van het beheer van de samenwerkingsmiddelen. De ernstige tekortkomingen inzake de afwikkeling van de achterstallige overheidsprojecten konden in 2000 worden opgelost. De tekortkomingen in de beschrijving van de administratieve organisatie (de verdeling van taken en bevoegdheden alsmede de beschrijvingen van processen) konden eveneens in 2000 worden afgerond.

De aandacht in 2001 en 2002 gaat uit naar de feitelijke implementatie van de administratieve organisatie. De Algemene Rekenkamer heeft in het bijzonder aandacht gevraagd voor het dossierbeheer bij verwervingen en de aandacht van het management voor de planning en control cyclus. Een van de maatregelen is een bredere, meer frequente interne verslaglegging over de bedrijfsvoering. Een nadere uitwerking van de aandachtspunten is gegeven in de bedrijfsvoeringsparagraaf van begrotingshoofdstuk VII.

Zodra in 2001 het Fondo Desaroyo Aruba (FDA) als rechtspersoon kan handelen, zal in overleg met het bestuur van het FDA op basis van de te leveren beschrijving van de administratieve organisatie een controleprotocol worden opgesteld. Het controleprotocol zal de leidraad zijn voor de externe accountant van het FDA voor de uitvoering van de controlehandelingen. Het protocol bepaalt derhalve de reikwijdte en diepgang van de controles.

Evenals in 2001 zal ook in 2002 de uitvoering van de vernieuwde beheersafspraken van 9 en 10 februari 2000 worden gemonitord. Het maandelijks ambtelijk voortgangsoverleg met de Antilliaanse counterparts zal worden gecontinueerd. Bijzondere aandacht blijft uitgaan naar tijdig en volledig ontvangen van (verantwoordings)informatie.

In 2000 zijn de eerste stappen gezet naar een vernieuwde begrotingsopzet. Een opzet waarbij beoogd wordt een beter verband te leggen tussen prestaties en middelen. Onderhavige begroting is de eerste begroting volgens de nieuwe opzet, de VBTB-begroting. Zoals bekend is, is het VBTB-proces een leertraject. Een traject dat de komende periode zal leiden tot een groter inzicht in de beoogde effecten, prestatie-indicatoren en streefwaarden. Deze zaken dienen hun weerslag te krijgen in de samenwerkingsprogramma's en het NGO-programma. Deze programma's dienen in samenspraak met onze partners tot stand te komen. De wijze van totstandkoming van de programma's is vastgelegd in protocollen. Voor de begroting voor het jaar 2003 zal deze informatie beschikbaar zijn. Overeenkomstig de toezegging van de staatssecretaris zal de regering, zodra de samenwerkingsprogramma's beschikbaar zijn, met de Kamer over de gevolgen voor de begrotingsinhoud en -opzet van gedachten wisselen.

4. DE VERDIEPINGSBIJLAGE

1. Waarborgfunctie

Opbouw verplichtingen (in € 1 000)
1: Waarborgfunctie2000200120022003200420052006
Stand ontwerp-begroting 2001: 10 83310 85211 94412 02412 026 
1.1: Rechterlijke macht en samenwerkingsmiddelen 10 83310 85211 94412 02412 026 
Mutaties 1e suppletore begroting 2001/       
Nog niet opgenomen in een begrotingstuk vanaf 2002 e.v.: 2 7461 0351 0351 0351 035 
1.1: Rechterlijke macht en samenwerkingsmiddelen 2 7461 0351 0351 0351 035 
1. reallocatie van artikel 2.2  907907907907 
2. toedeling loonbijstelling 127128128128128 
3. toedeling prijsbijstelling 248     
Stand ontwerp-begroting 2002:21 35113 57911 88712 97913 05913 06113 062
1.1: Rechterlijke macht en samenwerkingsmiddelen21 35113 57911 88712 97913 05913 06113 062
Opbouw uitgaven (in € 1 000)
1: Waarborgfunctie2000200120022003200420052006
Stand ontwerp-begroting 2001: 14 22814 34614 42414 42614 428 
1.1: Rechterlijke macht en samenwerkingsmiddelen 14 22814 34614 42414 42614 428 
Mutaties 1e suppletore begroting 2001/       
Nog niet opgenomen in een begrotingstuk vanaf 2002 e.v.: 2 7461 0351 0351 0351 035 
1.1: Rechterlijke macht en samenwerkingsmiddelen 2 7461 0351 0351 0351 035 
1. reallocatie van artikel 2.2  907907907907 
2. toedeling loonbijstelling 127128128128128 
3. toedeling prijsbijstelling 248     
Stand ontwerp-begroting 2002:25 59916 97415 38115 45915 46115 46315 463
1.1: Rechterlijke macht en samenwerkingsmiddelen25 59916 97415 38115 45915 46115 46315 463
Opbouw ontvangsten (in € 1 000)
1: Waarborgfunctie2000200120022003200420052006
Stand ontwerp-begroting 2001  NihilNihilNihilNihil 
Stand ontwerp-begroting 2002  NihilNihilNihilNihilNihil

2. Bevorderen autonomie Koninkrijkspartners

Opbouw verplichtingen (in € 1 000)
2: Bevorderen autonomie Koninkrijkspartners2000200120022003200420052006
Stand ontwerp-begroting 2001: 78 21494 07393 42193 35493 362 
2.1: apparaat  5 9685 6965 6995 702 
2.2: bevordering autonomie 78 21488 10587 72587 65587 660 
Mutaties 1e suppletore begroting 2001/       
Nog niet opgenomen in een begrotingstuk       
vanaf 2002 e.v.: 13 4644 7734 4444 2164 262 
2.1: apparaat  472164164165 
1. overboeking loonbijstelling van begroting BZK (VII) ivm conversie VBTB  168164164165 
2. overboeking van BZK/Antilliaanse Jongeren coördinatie (AJC)  304    
2.2: bevordering autonomie 13 4644 3014 2804 0524 097 
1. reallocatie naar artikel 1.1  – 907– 907– 907– 907 
2. toedeling loonbijstelling 516524523523523 
3. toedeling prijsbijstelling tranche 2000  2 3742 3972 3972 397 
4. toedeling prijsbijstelling tranche 2001 2 0062 3102 2672 0392 084 
Stand ontwerp-begroting 2002:168 08891 67898 84697 86597 57097 62497 624
2.1.: apparaat  6 4405 8605 8635 8675 866
2.2: bevordering autonomie168 08891 67892 40692 00591 70791 75791 758
Opbouw uitgaven (in € 1 000)
2: Bevorderen autonomie Koninkrijkspartners2000200120022003200420052006
Stand ontwerp-begroting 2001: 105 676112 360112 723112 734112 741 
2.1: apparaat  5 9685 6965 6995 702 
2.2: bevordering autonomie 105 676106 392107 027107 035107 039 
Mutaties 1e suppletore begroting 2001/       
Nog niet opgenomen in een begrotingstuk vanaf 2002 e.v.: 13 4644 7734 4444 2164 262 
2.1: apparaat  472164164165 
1. overboeking loonbijstelling van begroting BZK (VII) ivm conversie VBTB  168164164165 
2. overboeking van BZK/Antilliaanse Jongeren coördinatie (AJC)  304    
2.2: bevordering autonomie 13 4644 3014 2804 0524 097 
1. reallocatie naar artikel 1.1  – 907– 907– 907– 907 
2. toedeling loonbijstelling 516524523523523 
3. toedeling prijsbijstelling tranche 2000  2 3742 3972 3972 397 
4. toedeling prijsbijstelling tranche 2001 2 0062 3102 2672 0392 084 
Stand ontwerp-begroting 2002:199 987119 140117 133117 167116 950117 003117 003
2.1: apparaat  6 4405 8605 8635 8675 866
2.2: bevordering autonomie199 987119 140110 693111 307111 087111 136111 137
Opbouw ontvangsten (in € 1 000)
2: Bevorderen autonomie Koninkrijkspartners2000200120022003200420052006
Stand ontwerp-begroting 2001 12 27712 77311 20011 78412 907 
Stand ontwerp-begroting 200215 99312 27712 77311 20011 78412 90712 919

3. Nominaal en onvoorzien

Opbouw verplichtingen en uitgaven (in € 1 000)
3: Nominaal en onvoorzien2000200120022003200420052006
Stand ontwerp-begroting 2001: 2 3302 3742 3972 3972 397 
3.1: loonbijstelling       
3.2: prijsbijstelling 2 3302 3742 3972 3972 397 
3.3: onvoorzien       
Mutaties 1e suppletore begroting 2001/       
Nog niet opgenomen in een begrotingstuk vanaf 2002 e.v.: – 515– 560– 583– 582– 582 
3.1: loonbijstelling  – 1– 1– 1– 1 
1. loonbijstelling tranche 2001  670670670670 
2. overboeking naar BZK ivm correctie LB – 18– 18– 19– 19– 19 
3. verdeling loonbijstelling – 643– 653– 652– 652– 652 
3.2: prijsbijstelling – 515– 2 374– 2 397– 2 396– 2 396 
1. verdeling prijsbijstelling  – 2 374– 2 397– 2 397– 2 397 
2. prijsbijstelling tranche 2001  4 2134 2884 3334 378 
3. overboeking naar BZK/correctie prijsbijstelling – 64– 88– 206– 478– 478 
4. verdeling prijsbijstelling tranche 2001 – 2 254– 4 125– 4 082– 3 854– 3 899 
3.3: onvoorzien  1 8151 8151 8151 815 
1. prijsbijstelling tranche 2001  1 8151 8151 8151 815 
Stand ontwerp-begroting 2002: 1 8151 8141 8141 8151 8151 815
3.1: loonbijstelling  – 1– 1– 1– 1 
3.2: prijsbijstelling 1 815  11 
3.3: onvoorzien  1 8151 8151 8151 8151 815

Totaal begroting

Opbouw verplichtingen (in € 1 000)
 2000*2001*20022003200420052006
Stand ontwerp-begroting 2001 91 377107 299107 762107 775107 785 
Mutaties 1e suppletore begroting 2001/       
Nog niet opgenomen in een begrotingstuk vanaf 2002 e.v. 15 6955 2484 8964 6694 715 
Stand ontwerp-begroting 2002189 439107 072112 547112 658112 444112 500112 501
Opbouw uitgaven (in € 1 000)
 2000*2001*20022003200420052006
Stand ontwerp-begroting 2001 122 234129 080129 544129 557129 566 
Mutaties 1e suppletore begroting 2001/       
Nog niet opgenomen in een begrotingstuk vanaf 2002 e.v. 15 6955 2484 8964 6694 715 
Stand ontwerp-begroting 2002225 586137 929134 328134 440134 226134 281134 281
Opbouw ontvangsten (in € 1 000)
 2000*2001*20022003200420052006
Stand ontwerp-begroting 2001 12 27712 77311 20011 78412 907 
Stand ontwerp-begroting 200215 99312 27712 77311 20011 78412 90712 919
* Exclusief het deel van het apparaatsbudget DGCZK dat met ingang van de ontwerp-begroting 2002 wordt geraamd op de begroting van Koninkrijksrelaties (IV)       
– verplichtingen7 4456 655     
– uitgaven7 3206 655     
– ontvangsten430337     

5. DE BIJLAGE MOTIES EN TOEZEGGINGEN

In behandeling zijnde toezeggingen

Directoraat-generaal Constitutionele Zaken en Koninkrijksrelaties Hoofdstuk IV
Omschrijving van de toezeggingVindplaatsStand van zaken
NGO-kantoren Staatssecretaris van BZK: Toegezegd is informatie te verschaffen over de NGO-kantoren die per 1 januari 2001 op de Nederlandse Antillen en Aruba van start moeten gaan.TK 1999–2000, 26 605, nr. 7Invoering van nieuwe NGO-kantoor op de Nederlandse Antillen is uitgesteld tot 1 januari 2002.
Personele samenwerkingStaatssecretaris van BZK: Toegezegd is in het najaar een rapportage over de evaluatie van de personele samenwerking (technische bijstand) te overleggen en de vergroting van effectiviteit daarvan.TK 1999–2000, 27 127, nr. 61 Handelingen TK 2000–2001, Nr. 11, pag. 715 – 783De evaluatie van de technische bijstand aan de Antilliaanse Belastingdienst is vertraagd tot 1 juli 2001 n.a.v. de centralisatie van de dienst. Brief aan de Tweede Kamer volgt in september 2001.
Uitwisseling recherche gegevens tussen Nederland en de Nederlandse Antillen (Gortzak PvdA)Staatssecretaris van BZK:Heeft toegezegd de minister van Justitie te vragen schriftelijk te antwoorden op de vraag van de Tweede Kamer of een uitwisseling van recherche gegevens tussen Nederland en de Nederlandse Antillen mogelijk is.TK 4 oktober 2000Uitwisseling van recherchegegevens tussen Nederland en de Nederlandse Antillen zal worden betrokken bij de vervolgactiviteiten van de nota Migratie Antilliaanse Jongeren.
Betrokkenheid Antilliaanse zelforganisaties op lokaal niveau (Gortzak PvdA)Minister voor GSI:De VC NAAZ is toegezegd aan de Antillengemeenten de lijst ter hand te stellen (stabiele) Antilliaanse zelforganisaties die onlangs van de OCAN is ontvangen.TK 4 oktober 2000Dit onderwerp zal aan de orde komen tijdens een conferentie over de samenwerking tussen de Antillengemeenten en de Nederlandse Antillen eind 2001.
In het kader van technische bijstand zal meer accent worden gelegd op de opleiding. De Kamer zal worden geïnformeerd over het met de Antillen en Aruba hierover te voeren overleg.TK 2000–2001, 26 573, nr. 44Na afronding van de evaluatie van de technische bijstand aan de Antilliaanse belastingdienst, zal dit worden besproken.
Alvorens de meerjarige concept-samenwerkingsovereen- komsten op ontwikkelingsgebied met de Antillen in werking treden, zullen zij aan de Kamer worden voorgelegd.Hand. TK , 2000–2001, nr. 11 pag. 715–783Is thans nog niet aan de orde.
De Kamer informeren over de oprichting van het FIPA.Hand. TK 2000–2001, nr. 24 pag. 1135–1144Het voornemen is dit in de loop van 2001 te bespreken met de Arubaanse regering.
Samenwerkingsprogramma'sStaatssecretaris van BZK:Heeft toegezegd zich in te spannen om in 2001 in samenspraak met de Koninkrijkspartners alle samenwerkings-programma's af te ronden. De Kamer zal in de gelegenheid worden gesteld haar parlementaire controle op programmaniveau uit te oefenen.TK 6 juni 2001Overleg is gaande met de koninkrijkspartners over de inhoud en opzet van de samenwerkingsprogramma's. In de 2e helft van 2001 worden de programma's afgerond.
Stichting OverheidsaccountantsbureauStaatssecretaris van BZK:De staatssecretaris zal, indien daartoe aanleiding bestaat, het presteren van de stichting Overheidsaccountantsbureau met minister-president Pourier aan de orde te stellen.TK 6 juni 2001Het onderwerp wordt geagendeerd voor bestuurlijk overleg wanneer daartoe aanleiding bestaat.
Fondo Desaroyo Aruba (FDA)Staatssecretaris van BZK:De staatssecretaris zal bij de Arubaanse regering aandringen op een spoedige realisatie van een rechtsbasis voor de stichting FDA.TK 6 juni 2001Het onderwerp wordt geagendeerd voor het eerstvolgende overleg tussen de staatssecretaris en nieuwe Arubaanse regering.
Reda SosialStaatssecretaris van BZK:De staatssecretaris zal bezien of in het vervolg de informatievoorziening over Reda Sosial compacter kan.TK 6 juni 2001Met Reda Sosial zal overleg worden gevoerd over de informatievoorziening in het kader van de verantwoording over de bestedingen 2001.

Afgedane toezeggingen

Directoraat-generaal Constitutionele Zaken en Koninkrijksrelaties Hoofdstuk IV
Omschrijving van de toezeggingVindplaatsStand van zaken
Antilliaanse jongerenStaatssecretaris BZK:Het heeft onze grote voorkeur de verschillende bij dit probleeem met elkaar verbonden aspecten te inventariseren en vervolgens de Kamer te informeren. Tegelijk kunnen wij eventuele beleidsvoornemens of voornemens voor aanpak op welk terrein dan ook kenbaar maken.Begrotingsbehandeling hoofdstuk IV d.d. 11 november 1998 Hand. TK 1998–1999, nr. 23Nota migratie Antilliaanse jongeren is op 10 november 1998 naar de Tweede Kamer gezonden en op 2 december 1998 in een algemeen overleg met de VC NAAZ besproken. In de voortgangsrapportage (9 april 1999), de brief van 25 mei 1999 is de Kamer geïnformeerd over de wijze waarop de eerstverantwoordelijke bewindslieden de nota Migratie Antilliaanse jongeren gaan uitvoeren en welke vorderingen daar inmiddels mee zijn gemaakt.
Veiligheid op Hato i.v.m. FOL'sStaatssecretaris van BZK:Toegezegd is om nadere informatie aan de Tweede Kamer te verstrekken over besprekingen inzake de veiligheid op Hato.Kamerstukken II, 1998–1999, 26 200 IV, nr. 19Kamerstuk 1999–2000, 23 530, nr. 39.
Orkaan GeorgesStaatssecretaris van BZK:Nagaan of er enige miljoenen guldens extra beschikbaar zijn voor noodhulp t.a.v. de orkaanramp.EK, H IV d.d. 27 april 1999In overleg met NA wordt de inzet van de eerder toegekende middelen geëvalueerd en bekeken of en in hoeverre extra middelen nodig zijn. Afgerond bij brief van 21 juni 2000 (26 800 IV, nr. 18).
Onderwijs meer aandachtStaatssecretaris van BZK:De onderwijssector krijgt extra aandacht. Er zal worden gekeken naar de rol van het beroepsonderwijs, effectiviteit van het onderwijs dient te worden vergroot door inschakeling onafhankelijke deskundigheid en er zal worden gekeken welke mogelijkheden de Nederlandse regering kan aanboren om de terugkeer van Nederlands-Antilliaanse studenten te bevorderen die in Nederland hun opleiding hebben genoten.EK, H IV d.d. 27 april 1999Afgerond bij brief van 14 augustus 2000 (KR00/474827).
Watervoorziening St. EustatiusStaatssecretaris van BZK:De toestand van de drinkwatervoorziening op St. Eustatius wordt nader bekeken en opgenomen met het eilandgebied en eventueel het land.Handelingen EK, 1998–1999, nr. 28 pag. 1285–1296De Kamer is geïnformeerd bij brief van 23 augustus 1999 (26 605, nr. 4).
Verslaggeving van de gemengde controlecommissie Koraal Specht aan de KamerStaatssecretaris van BZK:Toegezegd wordt om samen met de Antilliaanse regering naar een vorm te zoeken waarin de Kamer regelmatig geïnformeerd kan worden over de voortgang van de werkzaamheden van de gemengde werkgroep Koraal Specht.TK d.d. 29 september 1999Afgedaan bij brief van 21 maart 2000 (KR00/460465).
Openbaarmaking van de CPT-rapportageStaatssecretaris van BZK:Na ontvangst van het commentaar van het CTP en op basis van afspraken met de regering van de Nederlandse Antillen zal de CPT-rapportage in november in de openbaarheid worden gebracht. Met achterliggende stukken, waarmee het hele dossier beschikbaar wordt.TK d.d. 29 september 1999Afgedaan bij brief van 22 oktober 1999 (25 964, nr. 6).
Beëindiging structurele taak Riotpolitie in Koraal SpechtStaatssecretaris van BZK:Toegezegd wordt de Kamer te informeren over het resultaat van de gesprekken met de minister van Justitie van de Nederlandse Antillen over de eventuele beëindiging van de structurele taak van de Riot-politie in de Koraal Specht-gevangenis.Hand. TK , 1999–2000, nr. 5, pag. 283Is behandeld in algemeen overleg d.d. 11 mei 2000.
Invoering anti-kartelwetgeving en/of mededingingsautoriteitStaatssecretaris van BZK:De staatssecretaris heeft toegezegd als de Nederlandse Antillen behoefte hebben aan ondersteuning bij het invoeren van kartelwetgeving en/of mededingingsautoriteit, hij gaarne hulp toezegt.Hand. TK, 1999–2000, nr. 12, pag. 806–841Ondersteuning bij totstandkoming wetgeving is verleend.
Koraal Specht:Staatssecretaris BZK:Toegezegd is informatie die hem in de toekomst over de onderhandelingen met Wackenhut zal bereiken, aan de Kamer ter beschikking te stellen.TK 1999–2000, 26 605, nr. 7Zie Kamerstukken II 2000–2001, 27 400 IV, nr. 4. De Kamer blijft hierover geïnformeerd.
Overzicht van projecten:Staatssecretaris BZK:Toegezegd is per half jaar een overzicht van de stand van zaken van projecten te geven die beleidsmatig relevant zijn voor de beoordeling van effectiviteit (onder meer het lijstje van projecten van Van Zijl). Eerste lijst dient in het najaar 2000 naar de Kamer te worden gezonden.TK 1999–2000, 27 127, nr. 61Zie Kamerstukken II 2000–2001, 27 400 IV, nr. 1 , alsmede de financiële verantwoording 2000. De Kamer zal blijvend worden geïnformeerd.
Relatie hoofdstuk IV/VIIStaatssecretaris BZK:Voor het reces informeren over de mogelijkheid van het niet integreren van hoofdstuk IV (Koninkrijksrelaties) bij hoofdstuk VII in de nieuwe VBTB-stijl.TK 1999–2000, 27 127, nr. 61Afgedaan bij brief d.d. 28 augustus 2000 met kenmerk FEZ2000/84124.
Schuldenlast Nederlandse AntillenStaatssecretaris BZK:Toegezegd is handzame informatie over de schuldenlast Nederlandse Antillen (incl. aftrek van hoofdstuk IV indien de Nederlandse Antillen niet hun schulden voldoen).TK 1999–2000, 27 127, nr. 61Afgedaan bij brief d.d. 18 augustus 2000 met kenmerk KR00/77038).
Nota Migratie Antilliaanse jongeren Minister GSI/staatssecretaris van BZK:Toezegging aan de VC's BZK en NAAZ met de NA te zullen bezien op welke wijze (voor Antilliaanse jongeren) een betere aansluiting op de arbeidsmarkt in de NA is te realiseren. Het nader overleg over aansluiting op de arbeidsmarkt heeft geleid tot het verheffen van beroepsonderwijs tot prioriteit binnen de onderwijssamenwerking. De Kamer is hierover geïnformeerd middels toezending van het onderwijsprotocol bij brief van 29 januari 2001 (27 400 IV, nr.14).
TransshipmentStaatssecretaris van BZK:Heeft toegezegd om een nader antwoord te geven op de vraag over transshipment.Begrotingsbehandeling H IV d.d. 14 oktober 1999Beantwoord bij brief van 10 oktober 1999 (26 800 IV, nr. 9).
Versoepeling vestigingsregels Europese Nederlanders (Rijpstra VVD)Staatssecretaris van BZK:Heeft de Vaste Commissie NAAZ toegezegd dat de Nederlandse regering in haar overleg met de regering van de Nederlandse Antillen permanent de noodzaak benadrukt van een snelle afronding van de besluitvorming in de Nederlandse Antillen rond de vrije vestiging van Europese Nederlanders en de liberalisering van het arbeidsmarktbeleid.TK 4 oktober 2000De Tweede Kamer is over de stand van zaken rond de LTU en de liberalisering van de arbeidsmarkt in de Nederlandse Antillen geïnformeerd bij brief van 6 april 2001.
Halt traject voor Antilliaanse jongeren (Rijpstra VVD) Minister voor GSI:De voorzitter van de Vaste Commissie voor NAAZ is toegezegd dat met de minister van Justitie zal worden overlegd over de mogelijkheid Antilliaanse jongeren die in aanraking komen met de politie bij wijze van alternatieve straf in een Halt-traject te plaatsen.TK 4 oktober 2000Dit is onder de aandacht gebracht van de Minister van Justitie. Het Halt-traject is een algemeen in te zetten instrument en kan ook als alternatieve straf voor Antilliaanse jongeren gelden.
Justitieel vervolg kustwachtactiesStaatssecretaris van BZK:De minister van Defensie en de staatssecretaris van BZK hebben de Kamer toegezegd te bezien hoe de Kamer kan worden geïnformeerd over het strafrechtelijke of bestuurlijke vervolgtraject van acties van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba. Het gaat vooral om het vervolg op acties in het kader van de drugsbestrijding e.d.TK 2000–2001, 27 400 IV, nr. 19De staatssecretaris heeft de MP van de Antillen verzocht, mede namens de minister van Defensie, voortaan gebundelde informatie aan te leveren.
De Antillen hebben weinig gebruik kunnen maken van EIB-leningen. Gekeken zal worden naar de positie van de Nederlandse Antillen in het kader van de EIB-belangen.Handelingen TK, 2000–2001, nr. 11 pag. 715 t/m 783Zie kamerstukken II, 2000–2001, 27 400 IV nr. 9.
De Kamer zal worden geïnformeerd over de door haar waargenomen problematiek dat het voor Nederlandse docenten onaantrekkelijk is geworden om in het Antilliaanse en Arubaanse onderwijs te werken.Handelingen TK, 2000–2001, nr. 11 pag. 715 t/m 783Zie brief BZK d.d. 22 februari 2001 KR001/U54 225.
De Kamer zal schriftelijk worden geïnformeerd over de volkshuisvestingsprojecten.Handelingen TK, 2000–2001, nr. 11 pag. 715 t/m 783Zie kamerstukken II, 2000–2001, 27 400 IV nr. 17.
De Kamer zal worden geïnformeerd over de uitkomsten van het politiek overleg met de Antillen en Aruba over de samenwerkingsprogramma's.Kamerstukken TK, 2000–2001, 26 573, nr. 44Zie kamerstukken II, 2000–2001, 27 400 IV nr. 14 en nr. 20.
Financiële afhandeling door Aruba van boedelscheiding met AntillenStaatssecretaris BZK:De Tweede Kamer informeren over het resultaat van het overleg in december 2000 met de Arubaanse regering over het spoedig overmaken door Aruba van een bedrag van Nafl. 36,9 mln aan de Nederlandse Antillen ter afronding van de boedelscheiding tussen de twee landen.TK 2000–2001, 27 400 IV, nr. 13Is gebeurd. Zie Kamerstukken II, 2000–2001, 27 400 IV, nr. 12.
Impuls voor onderwijs in NA voor jongerenStaatssecretaris BZK:De Tweede Kamer informeren over de uitkomsten van de gesprekken in december 2000 met de Nederlands-Antilliaanse regering over de mogelijkheden van het geven van een extra impuls voor het (beroeps) onderwijs voor jongeren.TK 2000–2001, 27 400 IV, nr. 13Is gebeurd. Zie Kamerstukken II, 2000–2001, 27 400 IV, nr. 14.
Onderzoeken van de effectiviteit van een verwijderingsregeling Minister voor GSI.TK 2000–2001, 26 283Onderzoek is uitgevoerd. Zie brief aan de Tweede Kamer van 8 juni 2001.
Afdracht paspoortleges ArubaStaatssecretaris van BZK:De staatssecretaris heeft toegezegd de achterstand in afdracht van paspoortleges onder de aandacht van minister-president Eman te brengen.TK 6 juni 2001Onderwerp is besproken tijdens overleg tussen de staatssecretaris en minister-president Eman op 11 juni jl. De achterstand in afdracht is betaald.
Kwaliteit administratieve organisatieStaatssecretaris van BZK:De regering zal in 2001 maatregelen treffen om de tekortkomingen in de werking van de administratieve organisatie inzake de Koninkrijksrelaties op te lossen.TK 6 juni 2001Het toezicht op de werking van de administratieve organisatie is verscherpt door de invoering van de kwartaalgewijze voortgangsrapportages, waarin onder meer verslag wordt uitgebracht over de implementatie van concrete verbeteractiviteiten.
Sector interne deskundigeStaatssecretaris BZK:De staatssecretaris heeft toegezegd de bezetting van het bureau Interne Deskundige te bespreken met minister-president Pourier.TK 6 juni 2001Tijdens het bezoek van de staatssecretaris aan de Nederlandse Antillen in juni 2001 zal de bezetting van het bureau Interne Deskundige worden besproken.
Fondo Desaroyo Aruba (FDA)Staatssecretaris BZK:De staatssecretaris zal bij de Arubaanse regering aandringen op een spoedige realisatie van een rechtsbasis voor de stichting FDA.TK 6 juni 2001Het onderwerp wordt geagendeerd voor het eerstvolgende overleg tussen de staatssecretaris en minister-president Eman.
Kwaliteit administratieve organisatieStaatssecretaris BZK:De regering zal in 2001 maatregelen treffen om de tekortkomingen in de werking van de administratieve organisatie inzake de Koninkrijksrelaties op te lossen.TK 6 juni 2001Het toezicht op de werking van de administratieve organisatie is verscherpt door de invoering van de kwartaalgewijze voortgangsrapportages, waarin onder meer verslag wordt uitgebracht over de implementatie van concrete verbeteractiviteiten.
RechtshandhavingStaatssecretaris van BZK:De staatssecretaris zal jaarlijks een voortgangsnotitie aan de Kamer aanbieden inzake de rechtshandhaving.TK 6 juni 2001Eerste voortgangsrapportage is op 12 juli 2001 aangeboden (KR01/76660).

6. EVALUATIEBIJLAGE (PER ARTIKELONDERDEEL GERANGSCHIKT NAAR STARTDATUM)

artikel:01: Waarborgfunctieartikelonderdeel: 01: Rechterlijke macht en samenwerkingsmiddelen kustwacht
startdatumeinddatumonderwerpbetreft periodeaard evaluatie instrumentasoort onderzoekbperiodiciteit in jarenopdrachtnemer internopdrachtnemer externresultaat indien onderzoek is afgerondopdracht- gever
           
   Geen onderzoeken gemeld       
artikel:02: Bevorderen zelfredzaamheid Koninkrijkspartnersartikelonderdeel: 01: Apparaat
startdatumeinddatumonderwerpbetreft periodeaard evaluatie instrumentasoort onderzoekbperiodiciteit in jarenopdrachtnemer internopdrachtnemer externresultaat indien onderzoek is afgerondopdracht- gever
           
   Geen onderzoeken gemeld       
artikel:02: Bevorderen zelfredzaamheid Koninkrijkspartnersartikelonderdeel: 02: Duurzame economische ontwikkeling
startdatumeinddatumonderwerpbetreft periodeaard evaluatie instrumentasoort onderzoekbperiodiciteit in jarenopdrachtnemer internopdrachtnemer externresultaat indien onderzoek is afgerondopdrachtgever
           
jul-1999jun-2000Financieel onderzoek Statia Housing Foundation (SHF)1986–199932  Stichting Overheidsaccountantsbureaus Nederlandse Antillen• samenwerkingsmiddelen deels niet besteed aan het bestedingsdoel;• in aantal gevallen hogere leningen uitbetaald dan overeengekomen;• aantal leningen geheel niet of zeer onregelmatig afgelost;• geen vorming en benutting revolving fund.DGCZK/DKR
artikel:02: Bevorderen zelfredzaamheid Koninkrijkspartnersartikelonderdeel: 02: Duurzame economische ontwikkeling
startdatumeinddatumonderwerpbetreft periodeaard evaluatie instrumentasoort onderzoekbperiodiciteit in jarenopdrachtnemer internopdrachtnemer externresultaat indien onderzoek is afgerondopdrachtgever
jan-2000jun-2000Bestuurs-ondersteuning en overheidsorganisatie (inzet Berenschot in het project «Reorganisatie ambtelijk apparaat Aruba»)1994–199733  SGBO: Onderzoeks- en adviesbureau van de VNGInzet van Berenschot heeft in veel opzichten gefaald:• projectdossier bood onvoldoende concreet kader voor doelstelling, instrumentarium en vaststelling resultaten project• onduidelijke organisatorische inbedding• onvoldoende aandacht voor implementatie en kennisoverdracht• onvoldoende politieke medewerking van de regering NADGCZK/DKR
           
apr-2000aug-2001Review van Antilliaans en Arubaans onderwijsbeleid2000–200121eenmalig onderzoek OECD-review panel DGCZK/DKR i.s.m. MinOCW
           
mei-2000jun-2001Evaluatie Personele Samenwerking t.b.v. de Belastingdienst NA en Arubajan-1996–mei 2001313 International Bureau of Fiscal Documentation DGCZK/DKR
           
jul-2000aug-2001Evaluatie project «Toekomst Antilliaanse Militie»aug-1996–jun-200033  nader te bepalen DGCZK/DKR
           
sep-2000sep-2001Programma Uitzending Managers Nederlandse Antillen en Aruba (PUM)jan-1996–dec-200031eenmalig onderzoek Dutch Caribbean Management Consultancy DGCZK/DKR i.s.m. Antilliaanse regering
artikel:02: Bevorderen zelfredzaamheid Koninkrijkspartnersartikelonderdeel: 02: Duurzame economische ontwikkeling
startdatumeinddatumonderwerpbetreft periodeaard evaluatie instrumentasoort onderzoekbperiodiciteit in jarenopdrachtnemer internopdrachtnemer externresultaat indien onderzoek is afgerondopdrachtgever
nov-2001dec-2001Audit van de bij Nederland ingediende onderwijs-programma'sjan-2002–dec-200523eenmalig onderzoek   DGCZK/DKR i.s.m. Antilliaanse regering

a Aard evaluatie instrument: 1 = systeem van reguliere prestatie indicatoren; 2 = ex-ante evaluatie onderzoek; 3 = ex-post evaluatie onderzoek; 4 = organisatie onderzoek.

b Soort onderzoek: 1 = onderzoek naar doeltreffendheid en/of doelmatigheid van beleid; 2 = onderzoek naar doelmatigheid van bedrijfsvoering; 3 = combinatie van 1 en 2.

7. DE BIJLAGE SAMENWERKINGSPROJECTEN

In deze bijlage is een overzicht opgenomen van alle samenwerkingsactiviteiten die in 2000 in uitvoering waren.

Het overzicht toont de activiteiten in de sfeer van de personele samenwerking en overheidsprojecten.

Het betreffen zowel projecten waarvan de instemming met (mede) financiering reeds voor 2000 plaatsvond, als activiteiten waarvan de instemming tot (mede) financiering in 2000 tot stand kwam.

SectorProjecttitelkosten in Euro
Personele Samenwerking Nederlandse Antillen en Aruba  
Kwaliteit van het Bestuur  
 Programma Uitzending Managers Curaçao (PUM)453 781
 Raamcontract VNG425 170
 Programma Uitzending Managers Nederlandse Antillen (PUM)226 891
 Masterplan Operationele Administratie1 816 120
 Training Dienst Landmeetkunde en Vastgoedregistratie72 779
 Ondersteuning sectiechef arbeidsvoorwaarden CBPZ402 231
 CBPZ Senior formatieadviseur271 543
 Dienst BSBV deskundige327 886
 CBJAZ wetgevingsjurist243 136
 Functiewaardering Bonaire427 461
 Bestuursjurist St.Eustatius162 182
 Hrd deskundige St.Eustatius193 908
 Sector interne deskundige adviseur253 845
 Wetgevingsjurist SXM289 648
 Wetgevingsjurist Aruba269 319
 Wachtgeld USZO401 853
 Implementatie rapport Calidad47 058
 Vreemdelingenadministratie systeem Bonaire43 019
 Ondersteuning curinde levering marketing- en organisatie2 073 141
 Nationale rekeningen CBS/NAMES deskundige549 755
 IMF programma departement van financien twee deskundigen835 562
 Versterking financiële functie depfinna567 226
 BBI 1998 programma coördinatie91 664
 Directie belastingen lange uitzendingen NA/AUA16 336 088
 BBI contra-expertise dhr Vijselaar37 029
 Centrale accountantsdienst Aruba317 011
 Urgentieprogramma ondersteuning22 916
 Urgentieprogramma juridische bijstand943 863
 Ondersteuning lange uitzendingen 200068 068
 Privatiseringsproces LANDNA en EGC77 143
 Zitting bestuur FDA40 024
 Beroepschriften eilandelijke ontwikkelingsplannen41 978
 Urgentieprogramma ondersteuning mp machtigingswet394 562
 Directie wetgeving Aruba275 763
Subtotaal kwaliteit van het bestuur28 999 623
Duurzame economische ontwikkeling
 HATO groeipool308 571
 Permanente cie volkstelling deskundige399 191
 Toeristisch model Curaçao vervolgtraject57 120
 CBS censo 2000 deskundige639 338
 Landsadvocaat 1999–2002222 353
 Milieudienst Curaçao DCMR twinningcoördinator471 171
 Natuurbeleidsplannen20 874
 Vegetatie kartering114 174
 Riooldeskundige sxm323 863
 Seismologische/vulkanologische bewaking Saba/Eux273 857
 Samenwerking milieudienst Curaçao-DCMR 1998334 144
 Activiteit 100, exploratie olie & gas, inzet TNO16 382
 Modernisering weerradarsysteem NA43 291
 Wederopbouw sxm afval/hemelwater doorlichting27 311
 300 woningen FCB (drob)236 556
 Wederopbouw sxm projectmanager volkshuisvesting261 242
 Onderzoek statia housing foundation23 552
Subtotaal duurzame economische ontwikkeling3 772 990
Onderwijs
 Versterking/actualisering MTO 3de fase electrotechniek121 897
 Rekenen en wiskunde CED59 899
 Directie onderwijs zorgverbreding253 739
 Ondersteuning management MTS104 415
 Externe adviseur scholengemeenschap Bonaire335 346
 Kans – programma1 347 728
 Onderwijsevaluatie Nederlandse Antillen en AUA66 690
 Urgentieprogramma jeugd en jongeren experimentele projecten1 173 222
Subtotaal onderwijs3 462 936
Rechtshandhaving
 Reorganisatie KPNA792 255
 Parlementaire stukken wetboek van strafvordering18 207
 Global maritime distress and safety system GMDSS1 760 668
 Chemisch wapenverdrag deskundige70 654
 Parketsecretaris sxm224 758
 Landsrecherche Aruba rechercheur366 292
 Informatieplan VDA60 353
 Gevangeniswezen deskundige260 924
 Navas sxm100 241
 Parketsecretaris openbaar ministerie474 065
 Korte termijnmaatregelen Koraal Specht322 223
 Landsrecherche na twee rijksrechercheur268 564
 Landsrecherche Aruba twee rechercheur454 280
 Advisering kontrakt en bouwplannen Koraal Specht64 841
 Belastingrechters 200024 537
 Ondersteuning reorganisatie KPA320 415
 Commissie doorlichting KPNA Bonaire44 516
Subtotaal rechtshandhaving5 627 793
Overig
 Caprileskliniek forensische psychiatrie43 926
 Chef de clinique interne geneeskunde341 088
 Sociaal noodprogramma- en task-forceprojecten183 289
 Chef de clinique kindergeneeskunde310 485
 Caprilles kliniek chef de clinique296 797
 Inspectie werkplan werken aan toezicht239 687
 Monumentenzorg bureauhoofd256 159
 Museum of the first salute7 216
 Rapportage rechten van het kind19 733
Subtotaal overig1 698 380
Totaal personele samenwerking Nederlandse Antillen en Aruba43 561 722
Overheidsprojecten Nederlandse Antillen en Aruba
Kwaliteit van het bestuur
 Voorbereidingskosten depos758 267
 Div ondernemingsbeleidsplan ITS/WPA-KT4 127 086
 Werkplek automatisering div1 383 953
 Stageregeling na 3e – 6e tranche560 646
 Personeelsinformatiesysteem div1 221 262
 Fuwasys invoering functiewaarderingsysteem na91 178
 De Antilliaanse militie een toekomst perspektief (TAM)905 634
 Studiedagen documentaire informatie voorziening30 458
 Reinventing government fase 2990 260
 Opleidingsplan Curaçao706 454
 Consolidatieperiode div139 674
 Brandweer St.Eustatius635 636
 Brandweer Saba381 529
 Reinventing government investeringskosten2 155 457
 Uitvoeringskosten transformaschon 1e tranche431 092
 Meerjarig informatiseringsprogramma 1998 (MIP)839 494
 Ondersteuning management div/its181 494
 Huisvesting dez inrichting kantoor molenplein327 698
 Automatisering inspectie invoer en accijnzen asycuda673 643
 Operatie BBI 1996–20002 859 284
 Versterking thesauriefunctie261 734
 Wederopbouw sxm accountantscontrole210 632
 Feasibility pot depos91 664
 BBI 1998 programma coordinatie508 917
 BBI 1998 SOAB623 680
 Meerjarig informatiseringsprogramma 2000 (MIP)3 134 896
 Modernization of financial management III (MFM III)820 196
 Urgentieprogramma sanering overheidsapparaat512 046
 Ondersteuning projectadministratie sid19 470
 Jaarrekeningen land eilandgebied inhalen achterstanden331 260
 Herstructurering afdeling financien Curaçao (1e fase)281 629
Subtotaal kwaliteit van het bestuur26 196 323
Duurzame economische ontwikkeling
 Rehabilitatie matheywerf uitvoeringskosten3 270 848
 Ontwikkeling cornelisbaai contract vd valk-Curaçao fase11 983 020
 Zeepromenade bonaire fase II2 973 193
 Wederopbouw sxm luchthaven renovatie landingsbaan3 793 603
 Privatiseringsbeleid Curaçao387 983
 Wederopbouw sxm dempen flamingopond fase 15 270 658
 Sociaal noodprogramma economische ontwikkelingen 19984 583 181
 Training grant scheme 1998 (Curaçao)320 823
 Training grant scheme 1998 (land)568 315
 OBNA 3e kredietlijn 4e tranche1 483 862
 Waterhuishouding marie pompoen vbk/uvk9 751 491
 Drinkwaterdistributie Saba272 250
 Wederopbouw sxm afval/hemelwater vbk1 863 575
 Renovatie wegennet windwardside saba275 536
 Aanschaf havenboot St.Eustatius153 632
 Werkbudget milieu en natuurbeleid na500 066
 Seismologische/vulkanologische bewaking Saba EUX280 760
 Aanschaf radarsysteem Curaçao646 637
 Luchthaven saba upgrading uvk2 319 271
 Knap fonds 98/9945 379
 Milieufonds na 98/99 bijdrage68 068
 Erosie klifwanden eux vbk82 498
 Wederopbouw sxm afval/hemelwater persleiding belvedere2 049 599
 Wederopbouw sxm isolatie stortplaats pondfilll1 496 409
 Luchthaven Bonaire businessplan Flamingo Airport 1997–20062 436 511
 Wederopbouw sxm afval/hemelwater baggeren freshpond1 675 153
 Drinkwatervoorziening eux vbk234 119
 Vuilniswagen Saba77 915
 Wederopbouw sxm afval/hemelwater Fort William385 988
 Modernisering weerradarsysteem na541 732
 Noodhulp Georges3 533 362
 Noodhulp orkaan Lenny4 537 803
 Wederopbouw Antillen Luis/Georges/Lenny22 689 011
 Aankoop Klein Bonaire4 220 157
 Bestedingsplan 1995 FKP1 784 537
 Wederopbouw sxm 200 noodwoningen3 189 531
 300 woningen fcb vbk159 935
 Wederopbouw sxm housing development fund aanloopkosten991 510
 Wederopbouw sxm zelfbouw3 469 468
 Wederopbouw sxm bejaardenwoningen belvedere362 117
 Volkshuisvesting programma St.Eustatius 1997215 546
 300 woningen fcb Bonaire2 434 751
 Sociaal noodprogramma volkshuisvesting wijkverbetering 19982 864 488
 Restauratie historic core St.Eustatius 2e tranche916 637
 Wederopbouw sxm ondersteuning markertingplan toerisme10 456
 Liquiditeitssteun 200046 116 365
 Aanvullende liquiditeitssteun 200051 912 459
 Volkshuisvesting sxm5 792 089
Subtotaal duurzame economische ontwikkeling204 992 297
Onderwijs
 Gwendolyn van Puttenschool MAVO/BVO891 185
 Saba comprehensive school LADVO/BVO / dak sporthal Saba834 360
 Onderwijs op St.Eustatius445 650
 Vernieuwing taal- en rekenonderwijs sxm962 999
 Versterking/actualisering mto bouwkunde fase 4531 954
 Ervaringsgericht leren1 079 561
 MAVO scholen anders nederlands481 970
 Antilliaanse schil werkschriften taal kabaal290 288
 Wederopbouw sxm onderwijs VBK1 168 938
 Nieuwe kleuter/basisschool te Nikiboko3 428 650
 Wederopbouw sxm onderwijs vervanging inventaris1 575 628
 Perspektiva pa progreso (BVO)281 743
 Nos Tera Nobo atlassen Bonaire77 370
 Atlassen bovenwindse eilanden213 277
 Vernieuwing computers MAVO752 298
 Atlassen Curaçao1 200 492
 Skosaba project onderwijs Saba205 263
 Wederopbouw sxm reparatie Sundial School387 983
 Task force special bvo voor non-classified leerlingen90 530
 Wederopbouw sxm Milton Peters College2 836 581
 Renovatie en uitbreiding Van Ginnekenschool fase 3a UVK3 914 944
 Sociaal noodprogramma onderwijs 19982 406 170
 Basisvorming voortgezet onderwijs 19982 612 413
 Wederopbouw sxm Mac St.John's estate cay hill school2 646 449
 Urgentieprogramma jeugd en jongeren experimentele projecten1 173 222
 Ondersteuning opstellen onderwijsdossiers12 345
 Urgentieprogramma jeugd en jongeren programmakosten618 707
 Urgentieprogramma jeugd en jongeren mas skol5 818 575
 Urgentieprogramma educatieve springplank2 704 106
Subtotaal onderwijs39 643 651
Rechtshandhaving
 Profipol4 288 327
 Vreemdelingen administratie systeem221 937
 Navas St. Maarten296 228
 Automatisering gemeenschappelijk Hof van Justitie88 630
 Koraal Specht elektra vbk51 348
 Koraal Specht verbetering gevangeniswezen36 302 418
 Urgentieprogramma PAO cursus wetgevingsleer20 421
Subtotaal rechtshandhaving41 269 309
overig
 Opvoedingsvoorlichting aan opvoeders251 035
 Wederopbouw sxm Rode Kruis413 304
 Kinder en jeugdtelefoon172 619
 Inrichting schaarlooweg 102314 779
 Onderzoek subklinische loodvergiftiging20 481
 Centrum voorlichting Antillianen1 427 713
 Ban Bario Bek1 355 782
 Task force 1996–1997 sekreteriaat bijdrage334 073
 Leef en activeringscentrum (lac) fase 2/3 vbk62 767
 Gezondheidsonderzoek bovenwinden en bonaire473 454
 Sociaal noodprogramma sociale ontwikkeling gezondheidszorg 19981 604 114
 Nieuwbouw Caprileskliniek tranche 19983 926 869
 Zoutschade onderzoek 3e fase, suppletie553 726
 Masterplan historic core906 653
 Restauratie Fort Oranje gerechtsgebouw Bonaire951 432
 Restauratie de tempel uvk1 724 365
 Restauratie fort oranje St.Eustatius vbk545 399
 Nieuwe openbare bibliotheek bonaire vbk75 623
 Actieplan binnenstad verwervingen4 920 423
 Actieplan binnenstad infrastructuur15 170 417
 Actieplan binnenstad woningbouw en renovatie12 695 651
 Actieplan binnenstad overige nieuwbouw2 762 913
 Actieplan binnenstad restauratie8 508 101
 Aruba deal 11.03.1999 beleidsdialoog216 341 039
 Casa Blanca4 904 228
subtotaal overig280 416 960
Totaal overheidsprojecten Nederlandse Antillen en Aruba592 518 540

uvk = uitvoeringskosten.

Sxm = St. Maarten.

Vbk = voorbereidingskosten.

Eux = St. Eustatius.

8. DE CONVERSIETABEL

WORDTWAS
ArtikelBeleidsartikelenOperationele doelenArtikelen(U)itgaven en (O)ntvangsten
1Waarborgfunctie1 rechterlijke macht en samenwerkingsmiddelenU02.02Bijstand rechterlijke macht
   U02.13Samenwerkingsmiddelen
2Bevorderen autonomie Koninkrijkspartners1 apparaatU10.01Personeel en materieel Constitutionele Zaken en Koninkrijksrelaties (Begroting BZK / VII)
   U10.02Personeel en materieel Vertegenwoordigingen Nederlandse Antillen en Aruba (Begroting BZK / VII)
  2 duurzame economische ontwikkelingU02.01Toeslagen op pensioenen
   U02.03Garanties
   U02.13Samenwerkingsmiddelen
  n.v.t.O02.01Diverse ontvangsten
   O02.03Garanties
   O02.13Samenwerkingsmiddelen
   O10.01Diverse ontvangsten (Begroting BZK / VII)
     
3Nominaal en onvoorzien1 loonbijstellingU01.03Loonbijstelling
  2 prijsbijstellingU01.04Prijsbijstelling
  3 onvoorzien 
Naar boven