28 000 III
Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het Ministerie van Algemene Zaken (III) voor het jaar 2002

nr. 7
BRIEF VAN DE MINISTER-PRESIDENT, MINISTER VAN ALGEMENE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 juli 2002

Hierbij bied ik u een overzicht aan van aangemelde en uitgezonden coproducties1 in de periode juli 2000 – december 2001. Naar aanleiding van Kamervragen zijn de voorwaarden waaraan coproducties moeten voldoen aangescherpt. De herkenbaarheid van de overheidsbijdrage en de motivatie voor betrokkenheid stonden daarbij centraal. Op 17 juli 2000 is de nieuwe richtlijn naar de Kamer gestuurd (26 800 III, nr. 14). Bij die gelegenheid is een jaarlijkse rapportage toegezegd, om parlementaire controle op coproducties beter mogelijk te maken.

Aanmelding en toetsing

In de periode waarop deze rapportage betrekking heeft zijn 13 coproducties door de directies Voorlichting van de ministeries aangemeld bij de Rijksvoorlichtingsdienst. De voornemens zijn getoetst aan de aangescherpte richtlijn. Zo nodig is gewezen op het feit dat niet of niet volledig aan de voorwaarden was voldaan.

Burgers hebben er recht op te weten dat de overheid een programma financieel mogelijk maakt en waarom dat gebeurt. Dit dient in aankondiging en aftiteling duidelijk te worden vermeld. Op één uitzondering na is de medefinanciering onder de aandacht gebracht. Het doel van de betrokkenheid van de overheid is bij geen van de coproducties voor de kijker/luisteraar gemotiveerd.

Conclusies

Op grond van de mij door de ministeries beschikbaar gestelde gegevens kan worden geconcludeerd dat de gemaakte afspraken onvoldoende worden nagekomen. Bovendien biedt de huidige richtlijn ruimte voor interpretatieverschillen.

Ik heb daarom de Voorlichtingsraad gevraagd de richtlijn coproducties verder aan te scherpen. Tijdige aanmelding en een minder vrijblijvende toetsing zijn daarbij harde randvoorwaarden. De financiële bijdrage van departementen mag, direct of indirect, niet meer bedragen dan de helft van de productiekosten. Ook aan de Rijksoverheid gelieerde stichtingen, verenigingen en zelfstandige bestuursorganen vallen onder de werking van de richtlijn. Ministeries die in gebreke blijven zal worden gemeld dat de voorgenomen coproductie geen doorgang kan vinden.

De Minister-President, Minister van Algemene Zaken,

W. Kok

Bijlage 1: Overzicht aangemelde coproducties juli 2000 – 2001

Mijn eigen zaak

Betrokken ministerie: EZ

Betrokken omroep: RTL 5

Korte inhoud: 12 startende ondernemers worden gevolgd bij de ups en downs van het opzetten van een eigen bedrijf. Niet alleen de uitdaging en de veelkleurigheid, maar ook de valkuilen worden getoond. In de serie wordt een voorlichtende laag verwerkt. Professionele adviseurs (Kamer van Koophandel, Syntens, een accountantskantoor een bank) becommentariëren het wel en wee van de 12 starters.

Motivatie voor een coproductie: De serie wil het algemeen publiek, met name starters, bewust maken van de kansen die het leven biedt als zelfstandige ondernemer.

Uitzending: oktober tot december 2000

Financiële bijdrage ministerie: f 250 000,=

Totale productiekosten: f 1 200 000,=

Oetsiekoetsie/Vroeger als ik klein is

Betrokken ministerie: OCW

Betrokken omroep: NPS

Korte inhoud: Deze documentaire gaat over één van de primaire levensbehoeften van ieder kind: taal, het begrijpen ervan, het uitproberen en het spelen ermee. In vier afleveringen van 25 minuten wordt de taalontwikkeling van kinderen in de leeftijd van nul tot zes jaar gevolgd. Vanuit een kinderdagverblijf volgen we kinderen in de communicatie met hun leeftijdgenootjes, maar we zien ze ook thuis en in andere situaties. Via oudere broertjes of zusjes komen we op de basisschool terecht, waar we de laatste fase voor het leren lezen en schrijven in werking zien. Daarnaast wordt aan de hand van wetenschappelijke tests getoond, hoe taalverwerving in zijn werk gaat. Verdere aspecten die in de serie op vanzelfsprekende en organische wijze aan de orde komen, zijn onder meer meertaligheid en vroeg schoolse educatie.

Motivatie voor een coproductie: Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen vindt het van essentieel belang dat aandacht wordt besteed aan de ontwikkeling van kinderen op een zo vroeg mogelijk moment. In dit geval wordt met name de taalverwerving onder de belangstelling van een groot publiek gebracht. Daarnaast zijn meertaligheid en vroegschoolse educatie onderwerpen waaraan aandacht wordt geschonken. Oetsiekoetsie/ Vroeger als ik klein is is in staat om aan de kijker te tonen, hoe belangrijk (en leuk!) diverse aspecten van ontwikkeling op jonge leeftijd zijn en geeft daarnaast op natuurlijke wijze handreikingen aan ouders van jonge kinderen, waarmee zij zelf de ontwikkeling van hun kinderen kunnen stimuleren.

Uitzending: najaar 2001

Financiële bijdrage ministerie: f 205 000,=

Totale productiekosten: f 656 415,=

Blik op de weg

Betrokken ministerie: V&W

Betrokken omroep: NCRV

Korte inhoud: Met behulp van camera-auto's worden mobiliteit, verkeersveiligheid, bereikbaarheid en professioneel weggedrag in beeld gebracht vanuit een voor de kijkers herkenbaar perspectief. De beelden worden van commentaar voorzien en afgewisseld met interviews met weggebruikers en betrokkenen/deskundigen.

Motivatie voor een coproductie: Het Ministerie kan via deze weg een groot publiek bereiken. Het verkeersveiligheids- en mobiliteitsbeleid van het ministerie zoals verwoord in het SVVII en het komende NVVP, wordt op betrouwbare en herkenbare wijze door een andere partij dan het rijk gepresenteerd. De ervaring leert dat communicatie van de Rijksoverheid in combinatie met derden effectief is, omdat daarbij relevantie (overheid) en betrouwbaarheid (derden) buiten kijf staan.

Uitzending: januari 2001

Financiële bijdrage ministerie: f 200 000,=

Totale productiekosten: niet bekend.

Werving jongeren Klimaatconferentie

Betrokken ministerie: VROM

Betrokken omroep: TMF

Korte inhoud: Nederland is gastland van de VN-klimaatconferentie en minister Pronk is voorzitter. Nederland organiseert een jongerenprogramma als onderdeel van de conferentie. Alle landen is gevraagd jongeren in hun delegatie op te nemen. Ook Nederland neemt twee jongeren als delegatielid mee. Alle Nederlandse jongeren moeten de kans krijgen mee te doen aan de selectie. Daarom probeert de campagne zoveel mogelijk jongeren te bereiken.

Motivatie voor een coproductie: De doelgroep jongeren is moeilijk te bereiken. TMF wordt door veel jongeren vaak en intensief bekeken, Daarom is een samenwerking met TMF ontstaan.

Uitzending: oktober 2000

Financiële bijdrage ministerie: f 30 450,=

Totale productiekosten: f 60 900,=

Gezondheidsplein

Betrokken ministerie: VWS

Betrokken omroep: AVRO

Korte inhoud: «Gezondheidsplein» wordt gedurende een jaar meerdere dagen per week uitgezonden. Het programma handelt over gezondheid en preventie en heeft als doel de kennis en vaardigheden op het gebied van gezondheid te bevorderen. Een belangrijk aspect daarbij is de gezonde leefstijl, bijvoorbeeld op het gebied van goede voeding, sport en bewegen en tabaksontmoediging. Ook actuele gezondheids- en preventieonderwerpen komen aan bod en worden voorzien van een correcte toelichting, waarbij kan worden ingespeeld op vragen die leven bij het publiek. Het programma kent een multimediale aanpak waarmee het informatieve en voorlichtende aspect wordt versterkt door de inzet van diverse media, naast TV is dat radio, internet en print.

Motivatie voor een coproductie: In het kader van het volksgezondheidsbeleid gericht op het bevorderen van een gezonde leefstijl zijn preventie, kennis en daadwerkelijk gedrag, belangrijke voorwaarden om te komen tot gezondheidswinst, c.q. behoud van gezondheid. Het programma «gezondheidsplein» past inhoudelijk in het beleid als verwoord in diverse nota's, zoals de nota Gezondheid en Voeding, de nota Sport, Bewegen en Gezondheid en de Tabaksnota.

Uitzending: 2001

Financiële bijdrage ministerie: f 2 000 000,=

Totale productiekosten: f 9 000 000,=

Nederlands landschap als cultuurlandschap

Betrokken ministerie: OCW, Rijksdienst voor de Monumentenzorg

Betrokken omroep: Teleac/NOT

Korte inhoud: In 8 tot 11 afleveringen staat het Nederlandse Landschap centraal. Vanuit het bestaande Nederlandse Landschap zal het verleden zichtbaar worden gemaakt, waardoor het huidige «aanzien van Nederland» voor de kijker meer betekenis krijgt. Het toont hoe het Cultureel erfgoed leidraad kan zijn voor een hoogwaardige inrichting van de openbare ruimte.

Motivatie voor een coproductie: Volgend uit de Cultuurnota aandacht voor planologische monumentenzorg en ruimtelijke inrichting.

Uitzending: voorjaar 2002

Financiële bijdrage ministerie: f 50 000,=

Totale productiekosten: f 800 000,=

De Oranjezaal

Betrokken ministerie: VROM/RGD

Betrokken omroep: AVRO

Korte inhoud: Opnames van de restauratie van de Oranjezaal in Huis ten Bosch. Tevens wordt aandacht besteed aan de ontstaansgeschiedenis van Huis ten Bosch aan de hand van commentaren van deskundigen, schilderijen enz.

Motivatie voor een coproductie: Vastleggen van het restauratietraject en de zaal aan het publiek kunnen tonen.

Uitzending: mei 2001

Financiële bijdrage ministerie: f 203 119,=

Totale productiekosten: f 395 386,=

De laatste gulden/Als de euro rolt

Betrokken ministerie: Financiën

Betrokken omroep: KinderNet 5

Korte inhoud: In het Tv-programma en op de internetsite worden basisscholieren geïnformeerd over de euro in de dagelijkse praktijk. In dit programma ligt de nadruk van de informatie over de euro op het tijdschema van de invoering, op de distributie van de euromunten en biljetten (+ innemen guldenmunten en biljetten) en op aspecten rond het dagelijkse gebruik zoals aanpassing van snoepautomaten in de kantine op school en het omzetten van zakgeld in euro's. Het Tv-programma heeft als opzet de scholieren te prikkelen om nader en meer gedetailleerde informatie over de behandelende onderwerpen op te zoeken op internet.

Motivatie voor een coproductie: Het nationaal forum en het Ministerie van Financiën willen in het laatste jaar voor de invoering van de euro, de euro onder de aandacht brengen van jongeren en hoogste groepen basisonderwijs (gebaseerd op de invoering van de euro op 01-01-2002/Verdrag van Maastricht).

Uitzending: februari 2001 en juni 2001

Financiële bijdrage ministerie: f 423 700,=

Totale productiekosten: f 603 700,=

Natuurlijk Overijssel

Betrokken ministerie: V&W/Rijkswaterstaat

Betrokken omroep: RTV-Oost

Korte inhoud: Programma over de bijdrage aan de natuur(ontwikkeling) door diverse partijen in Overijssel.

Motivatie voor een coproductie: Profileren van de directie Oost-Nederland van Rijkswaterstaat als organisatie die meerdere belangen bij het beheer van water expliciet verinnerlijkt.

Uitzending: juni 2001

Financiële bijdrage ministerie: f 10 000,=

Totale productiekosten: f 20 000,=

In dienst van hare majesteit (2001)

Betrokken ministerie: BUZA

Betrokken omroep: RTL 5

Korte inhoud: De serie beoogt inzicht te geven in de wijze waarop Nederland in het buitenland wordt vertegenwoordigd en hoe de Nederlandse diplomaten vorm geven aan het Nederlandse buitenlandbeleid en het ontwikkelingssamenwerkingbeleid. Daarbij komt het accent te liggen op de inhoudelijke kant van de werkzaamheden op de posten Madrid, Sana'a, Dhaka en Berlijn.

Motivatie voor een coproductie: Door middel van een beperkte financiële bijdrage krijgt Ministerie van Buitenlandse Zaken voldoende zeggenschap om een beoogde diepgang in het programma te waarborgen. Het achterliggende beleid is dat het ministerie de Nederlandse samenleving duidelijk wil maken wat het buitenlandse beleid en het ontwikkelingssamenwerkingbeleid inhouden.

Uitzending: maart 2002

Financiële bijdrage ministerie: f 72 800,=

Totale productiekosten: f 532 081,66

De mooiste plekjes van Nederland

Betrokken ministerie: LNV

Betrokken omroep: NCRV

Korte inhoud: In het multimediale project «De mooiste plek van Nederland» draait alles om de lievelingsplaatsen van Nederlanders in de natuur. We mogen er trots op zijn dat Nederland zo mooi is, want voor het grootste gedeelte hebben we het zelf gemaakt. Er is bijna geen stukje natuur waar we niet voor gezorgd hebben.

Motivatie voor een coproductie: Het programma past inhoudelijk in het beleid zoals verwoord in het Structuurschema Groene Ruimte (waarvan later dit jaar een nadere uitwerking komt in de vorm van SGR2, deel 1). Qua benadering en toonzetting, maar ook qua inhoud sluit het programma nauw aan bij de nota Natuur voor Mensen, Mensen voor Natuur, waarin de belevingswaarde van natuur en landschap voor de mens een belangrijke rol speelt. Door de veelzijdige blik op de rol die de natuur speelt voor de individuele mens, kan dit programma ondersteunend zijn voor het overheidsbeleid voor natuur en openluchtrecreatie.

Uitzending: augustus 2001

Financiële bijdrage ministerie: f 280 800,=

Totale productiekosten: f 655 500,=

Onderhuids

Betrokken ministerie: SZW, VWS

Betrokken omroep: NCRV

Korte inhoud: Een half miljoen kinderen en jongvolwassenen in Nederland lijden aan een chronische ziekte. De laatste twintig jaar zijn de behandeling en diagnostiek van ernstige ziekten sterk verbeterd. Steeds meer kinderen, die anders in de eerste levensjaren zeker dood zouden zijn gegaan, blijven nu leven. De gemiddelde leeftijd van deze kinderen stijgt. Dit betekent dat steeds meer kinderen met een chronische ziekte, volwassen worden en de maatschappij instromen. Bleven ze vroeger geïsoleerd in ziekenhuizen en vertroeteld binnen het gezin tot ze jong stierven, nu streven deze jongvolwassenen net als ieder ander naar werk, een relatie en een woning. Maar wat betekent chronisch ziek zijn voor je toekomst? Word je op school geaccepteerd? Welk beroep kun je kiezen? Kun je ooit zelfstandig wonen? Relaties opbouwen? En kinderen krijgen? Wat zijn de problemen waar deze jongvolwassenen tegenaan lopen?

Motivatie voor een coproductie: De inhoud van «onderhuids» sluit aan bij het beleid van Ministerie van Sociale Zaken, omdat de documentaire de problematiek van leven met een chronische ziekte wil belichten. Een doelgroep die «slecht in beeld is» in de Nederlandse samenleving, die kampt met vooroordelen op de arbeidsmarkt en waarvan relatief weinig bekend is. De documentaire beoogt een beter inzicht te geven in de kwaliteit van leven van een jeugdige chronisch zieke. Voor de totstandkoming van het beleid van Ministerie van Sociale Zaken is het belangrijk inzicht te verwerven in de lichamelijke, emotionele en sociale ontwikkeling en kansen van een chronisch zieke om zich te kunnen ontplooien.

Uitzending: november 2001

Financiële bijdrage ministerie: f 100 000,=

Totale productiekosten: geen opgave


XNoot
1

Een coproductie is een programma waaraan een ministerie inhoudelijk en financieel een substantiële bijdrage levert, waarbij de redactionele eindverantwoordelijkheid van een omroep onverlet blijft.

Naar boven