27 858 Gewasbeschermingsbeleid

Nr. 418 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 april 2018

Tijdens het Algemeen Overleg gewasbeschermingsmiddelen op 7 maart 2018 heb ik uw Kamer toegezegd om mijn recente inzet in het Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) toe te sturen ten aanzien van verdere inperking van het gebruik van neonicotinoïden. Tevens heb ik tijdens het Algemeen Overleg Landbouw- en Visserijraad van 14 maart 2018 uw Kamer toegezegd om de NVWA analyse van de landbouwkundige impact van de voorgestelde restricties toe te sturen.

Inzet in het SCoPAFF

De Europese Commissie (EC) heeft in maart 2017 – op basis van European Food Safety Authority (EFSA) beoordelingen – voorstellen uitgebracht om het gebruik van de drie neonicotinoïden imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam dusdanig in te perken dat deze werkzame stoffen uit de neonicotinoïdengroep alleen nog zijn toegestaan in teelten waarbij de plant de gehele levenscyclus in de kas blijft. Uw Kamer is daarover op 10 juli 2017 geïnformeerd, samen met het advies daarover van het Ctgb en de NVWA (Kamerstuk 27 858, nr. 396).

Nederland heeft de EC in juli 2017 tijdens het SCoPAFF gevraagd – in lijn met de genoemde brief aan uw Kamer en conform Ctgb-advies – haar voorstel aan te scherpen op de volgende punten:

  • het in ogenschouw nemen van de in Nederland toegepaste hoogwaardige coating- en zaaitechnieken en daarvoor ruimte te bieden.

  • het inzichtelijk maken van de risico‘s van het gebruik van alternatieve middelen en deze in overweging te nemen bij het nemen van maatregelen.

  • het concepttoetsingskader voor bijen om te zetten in een door de EU vastgesteld geharmoniseerd toetsingskader voor de risico’s voor bijen zodat overeenstemming komt over de eisen die aan studies worden gesteld.

In oktober 2017 gaf de EC een update tijdens het SCoPAFF, waarbij werd aangegeven dat de EC haar voorstel – conform procedure – had genotificeerd bij de WTO (World Trade Organisation) en haar voornemen bevestigde om haar eerdere voorstel overeind te houden, ondanks de ontvangen lidstaatcommentaren van onder meer Nederland.

In december 2017 bij het volgende SCoPAFF heeft Nederland erop aangedrongen om de besluitvorming op dit dossier uit te stellen tot dat alle informatie – ook de EFSA bevindingen – compleet zou zijn. De EC heeft hieraan gehoor gegeven. De EFSA bevindingen liggen sinds 28 februari voor. De EC is nu aan zet om te komen met een voorstel dat met alle lidstaten zal worden besproken.

Landbouwkundige impactanalyse

De NVWA heeft op mijn verzoek een analyse uitgevoerd op de landbouwkundige impact van de voorgestelde restricties op het gebruik van de drie neonicotinoïden. Hierover is uw Kamer op 10 juli 2017 geïnformeerd (Kamerstuk 27 858, nr. 396). In november 2017 heeft de NVWA deze impactanalyse geactualiseerd naar aanleiding van de toegelaten alternatieve middelen van dat moment. Deze meest recente versie is toegevoegd als bijlage1.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven