27 830 Materieelprojecten

Nr. 247 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 11 juni 2018

De vaste commissie voor Defensie heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Staatssecretaris van Defensie over de brief van 3 mei 2018 inzake de behoeftestelling van het project «Vervanging maritiem Surface-to-Surface Missile» (Kamerstuk 27 830, nr. 216).

De Staatssecretaris heeft deze vragen beantwoord bij brief van 8 juni 2018. Vragen en antwoorden zijn hierna afgedrukt.

De voorzitter van de commissie, Ten Broeke

De griffier van de commissie, De Lange

1

Hoe groot acht u de kans dat Nederland een Europese SSM-raket zal aanschaffen?

In het vervolg van het project worden alternatieven van zowel Europese als een Amerikaanse leverancier beoordeeld. Op basis van de gestelde eisen en de totale levensduurkosten wordt een keuze gemaakt voor een systeem. Ik kan daar niet op vooruitlopen.

2

Aan welke typen raketten wordt momenteel gedacht?

De vervangende capaciteit aan maritieme Surface-to-Surface Missiles (SSM’s) moet primair geschikt zijn voor de inzet tegen oppervlakteschepen op open zee en in kustgebieden, en daarnaast voor inzet tegen landdoelen. Het betreft een wapensysteem dat na de lancering zelf zijn weg zoekt naar het doel.

3

Waarom bent u voornemens de uitvoering van dit project te mandateren, terwijl helemaal nog niet vast staat welke leverancier gekozen wordt en welke mogelijke specificaties dit met zich meebrengt?

In de regel worden projecten van minder dan € 100 miljoen gemandateerd. Zoals uiteengezet in de brochure «DMP bij de tijd» en de brief van 3 mei jl. (Kamerstuk 27 930, nr. 231) kan ook bij materieelprojecten van meer dan € 100 miljoen mandatering aan de orde zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als het een relatief eenvoudig project betreft zonder grote risico’s, als feitelijk al vast staat hoe de behoefte moet worden vervuld omdat er maar een aanbieder of weinig aanbieders zijn, of als het gaat om kapitale munitie.

Bij het project «Vervanging maritiem Surface-to-Surface Missile» zijn deze omstandigheden aan de orde. De verwerving van deze raketten betreft kapitale munitie. Er is een beperkt aantal aanbieders, de vervangende systemen zijn «van de plank» verkrijgbaar, het projectrisico is niet groot en de integratieaspecten zijn relatief eenvoudig. Ik ben daarom voornemens de Defensie Materieel Organisatie te mandateren het project uit te voeren.

4

Waarom wordt met deze investering niet gewacht tot de huidige LC-fregatten worden vervangen?

Het ontwerp van het Harpoon-systeem is ruim 40 jaar oud. Mede hierdoor heeft het systeem inmiddels enkele beperkingen en zal het de komende jaren steeds meer aan operationele effectiviteit verliezen. De fregatten dienen dan ook met een vervangende SSM-capaciteit te worden uitgerust om vijandelijke oppervlakteschepen te kunnen bestrijden en andere missies met een hoog geweldsniveau te kunnen uitvoeren. Dit geldt ook voor de huidige Luchtverdedigings- en Commandofregatten (LC-fregatten) waarvan het einde van de levensduur ongeveer in 2030 wordt bereikt. De SSM’s van de LC-fregatten zullen daarna overgaan naar de schepen die deze fregatten zullen vervangen.

5

Gaat u de Kamer tenminste nader en tijdig informeren over eventuele gezamenlijke aankoop met andere landen en voor welk systeem met welke specificaties uiteindelijk wordt gekozen?

Omdat het een gemandateerd project betreft, zal de Kamer over de voortgang van dit project worden geïnformeerd via de begroting, het departementale jaarverslag en het Materieelprojectenoverzicht.

6

Welke energiecriteria zijn gehanteerd bij de behoeftestelling voor dit project en in hoeverre dragen zij bij aan het doel om in 2030 de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen met 20% terug te dringen ten opzichte van 2010?

Voor wapensystemen zoals kanons en raketten zijn geen energiecriteria van toepassing.

7

Bij de gerelateerde projecten wordt de vervanging van de onderzeeboten niet genoemd. Worden SSMs nu uitgesloten als wapensysteem voor de nieuwe onderzeeboten? Wat zijn de gevolgen voor beide projecten als deze vervanging ook bij de vervanging van de onderzeeboten wordt betrokken?

De verwerving van SSM’s voor de nieuwe onderzeeboten is niet aan de orde. Wel wordt bij het ontwerp van de nieuwe onderzeeboten rekening gehouden met de mogelijkheid om deze te voorzien van dergelijke raketten («provisions for»). Daarbij zal Defensie bezien of het kan gaan om gelijksoortige SSM’s als zullen worden aangeschaft voor de fregatten.

Naar boven